Kallt på nyårsafton, sedan snö, regn och mindre kallt

Av Martin Hedberg

Temperaturen sjunker nu så sakteliga. Kantareller och nyutslagna blommor i södra Sverige får sig en liten chock över nyårsafton som bjuder på minusgrader i i stort sett hela Sverige (ja det skall vara två i efter varandra). ”Äntligen blir det vinter” är det säkert många som tänker. Men icke.

Redan timmen innan det nya året börjar så gör nederbörden och mildluften entré över norra Västkusten. Det fortsätter sedan öster- och norrut över landet. På söndag eftermiddag går nollgraders-isotermen (linjen som förbinder platser som har noll graders temperatur) igenom södra Dalarna.

Årets sista dag kommer alltså att präglas av kallgrader och klart väder. 2012 års första dag kommer att präglas av moln, snö (regn i Götaland) och återigen stigande temperaturer. Samt troligen rätt så hala vägar där det regnat på vägarna som haft tillfälle att kylas av till minusgrader i i alla fall drygt ett dygn i Götaland och Svealand.

/Martin

PS. Inom kort kommer en blogg om varför vi inte har roterande rymdstationer. (Äntligen fattar man varför man borde skriva in corioliseffekten i grundskolans läroplan!) DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Du vet att om du inte skrivit att det ska vara två i i följd (blink) så hade språkpoliserna kommit direkt. Jag är tvungen att retas lite med de också. 😉

 • Kallt? Inte speciellt, va.

  Jag vet inte hur mycket data du besitter, men kunde det inte vara s a s intressant med en radda prognoser för gångna års nyårsaftnar el. någon annan dag? Om möjligt kartor. Säg vart tionde år så långt möjligt bakåt i tiden.

 • “Kallt på nyårsafton???? nu tar du verkligen i så det smäller högre än raketerna Martin haha det här kallar jag inte för kallt. Kallt är -25 och mer då är det vinter som det ska.

  Martin: Jag håller med. Jag tyckte själv att det var riktigt kallt när det var -35. Men för alla i södra Sverige, som redan har vant sig vid att det i december brukar vara mellan 2 och 12 plusgrader, så kan det vara på sin plats att berätta att det nu kan bli ett par minusgrader 😉

  Jag vill även påpeka att den stora temperaturskillnaden i december 2011, den fanns i Norrbotten: Tex så är en normal snittemperaturen i december i Luleå -9 grader. I år blir den omkirng -1.

 • Värst vad prognoserna hela tiden ändras!

  Nu har YR.NO tagit bort mildluften den 7-8, och säger istället att den först kommer sent den 9:e. Detta fenomen har varit känt tidigare, att mildluften skjuts fram, skjuts fram, skjuts fram, skjuts fram och skjuts fram, dag efter dag, innan de tillslut visar kallgrader hela perioden. Antar att kalluften dominerar senare i januari, så att även Sydsverige får snö och kyla.

 • Hej Martin
  För mig är det skönt med en varmare vinter än de två sista. Snön gillar jag inte heller numera som p-gubbe. Jag håller fortfarande mig uppdaterad när det gäller väder och vind. Jag slutade för drygt fem år sedan. Klart.se är bäst, följer den dagligen samt lfv och lite till. Det som ställer till det vädermässigt i dag tycks vara den ökade frekvensen av stormar över Sverige.

 • coriolis är en underskattad. Nu skall du lägga upp en lista på namn till kommande stormar! Du måste ju hjälpa norrmännen! Deras fantasi kanske tar slut redan nyårsdan?
  PS! Jag har lite åländska förslag åxå!

 • Rolf, vet inte vart du menar med 25 minusgrader, men gissar att du bor norröver och isåfall är ju -25 rent skönt jämfört med drypande fukt och tio minus längs västkusten. Bodde en tid i Boden och tyckte då att det var trevligare med 20 minusgrader jämfört med fem minus i Borås. Det finns väl inget lättare vinterklimat än torr vinterkyla, iaf om det inte blir lägre än -30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *