Nästa oväder på fredag kväll

Nåja, med stormar som Sven och Ivar i färskt minne så vill jag inte slå på för stor trumma. Men det kommer att bli lite besvärligt väder i alla fall. Det blir kraftiga vindar och regn som drar in över Västkusten på fredag eftermiddag/kväll.

20122027_12De kraftiga sydvästliga vindarna, som i dagsläget ser ut att hamna på hastigheter kring 10-15 m/s, sprider sig sedan norrut och österut över landet. Med dem även nederbörd som från Värmland/Dalarna och norrut faller ut i form av snö.

Det är en ganska klassisk utveckling av vädret: Ett lågtryck bildas på Atlanten. Det fördjupas och rör sig österut mot Europa. Dess centrum passerar norra Storbritannien och svänger sedan upp på en nordostlig bana längs med norska kusten.

Även om lågtrycket är gammalt nog för att ha blandat om kall- och varmfronter så medför de sydvästliga vindarna att det främst är förhållandevis mild luft som strömmar upp över Sverige.

Det blåsiga och ostadiga vädret står sig från fredag kväll till lördag kväll.

När jag blickar tio dygn framåt och tar hänsyn till osäkerheter och variationer i olika prognoser så finner jag att det visserligen blir lite kallare, men att det trots detta blir för årstiden milt väder. I tex Stockholm sjunker temperaturen från dagens +5 till +2. I medeltal skulle det ”normalt sett” vara -2 så här års.

Var finns då kalluften? -Jo tex över Newfoundland.

När kommer snö och kalluft hit? -Det finns ju redan snö och det är tillräckligt kallt för att det skall komma mer snö över Norrland och norra Svealand kommande dygn. Men över södra Sverige  så ser snön ut att lysa med sin frånvaro ännu ett tag.

Men håll ut, än är inte vintersäsongen slut. Vi har två månader kvar då det sannolikt kommer att komma både snö till Götaland/Svealand och kallgrader till Norrland. Men det blir inte de närmaste dagarna.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • HeHe Martin Varför kan du inte skriva sanningen att det blir inte någon vinter i södraSverige i år eller i nästa år med det milda vädret kommer o fortsätta både januari o februari o det blir ännu mildare i januari mellan 10 -15 grader i stora delar av södra sverige .Bättre att du skriver att våren kommer riktigt tidigt i år .För det kommer o fortsätta o pumpa upp riktig mild atlantfuft över oss.Tycker att det var kul att du skrev tidigare att stormen som vi hadde före jul skulle skicka in södra sverige i vinter säsongen vilket inte var sant men du skoja nog bara med dom som hoppades på vinter

 • Faktiskt var det en som klippte gräsmattan här i östra Svealand dagarna före jul,det har också hittats vårblommor här o var i distriktet med omnejd,kommer dock ihåg vad Martin sade tidigare i höstas det blir en mild vinter dec,jan,feb om man tänker sig från Stockholm och nedåt i landet 🙂 så det stämmer alldeles utmärkt det vad skönt…

  • tja, det blev en vit jul i Skåne. Körsbärsblommorna blommar och är så vita och vackra på sina håll i Ystad. Som så många gånger förr blir det nog ingen vinter i södra Skåne och det tackar vi för. Jag åker gärna skidor men då blir det i Alperna som vi ju är lyckligt lottade att ha nära till här i Skåne. Otroligt är det väl att det kan vara plusgrader så långt norrut som Stockholm den här tiden på året.

 • Kan nån flytta på nålen? Det är hack i vinylskivan som spelar i kommentatorsfältet.

   • He he Dom skivorna spelar bara åt ett håll sydliga vindar Martin mild rock från atlanten

   • Inga problem, jag slänger på en platta med ryskt vemod. Vad sägs om låten Tundranstruck med Nordostvinden? Tror det kan behövas i dessa tider.. 🙂

  • Jonas:

   Förvänta dig inte en radikal förändring. Man kan ställa seriösa frågor här som blir helt ignorerade- jag ställde t ex i samband med Stekenjokks vindrekord i november frågan hur länge vindmätaren i Stekenjokk varit i draft- medan Markus med alias får hållas och t.o.m uppmuntras av Martin.

   Inte direkt nån vild gissning att Markus m.fl är Martin själv som använder sig av dessa pseudonymer för att trolla i bloggen.

   • Hej Trollkarlen. Det är inte vi som driftar Stekenjokk, så jag har inget snabbt svar på den frågan annat än om jag kontaktar SMHI.
    När det gäller andra kommentarer här på bloggen så har jag aldrig diktat någon av dem.
    Jag har inte heller något system föt vad jag skall svara på. Tidigare så gick jag dock i mer polemik med vissa, men i takt med att jag minskat på detta har andra kunniga läsare klivit fram och givit svar på tal. Något som uppskattas stort.
    Bloggen blir livfullare om det är en diskussion mellan läsare. Mott jobb är främst att initiera frågor.

 • Tittar man på långtisprognoser så verkar det faktiskt, just nu i alla fall, som att det blir kallare några dagar in i januari

 • Undrar bara om vissa här har fastnat i vädertjat. Ut och gör något vettigt i stället för att mala på om vad det blir för väder. Undrar Martin vad du har för syfte med en blogg om väder, något man absolut inte kan göra något åt!!!! Gott Nytt År!

 • Hur länge kommer egentligen det milda vara? Ändrar aldrig vindarna på sig eller?? Väldigt enformigt väder kom hit nu härliga snö!!!

 • Hej Martin, vad intressant du skriver! En fråga: hur mycket beror årets rekordmilda julväder på globala uppvärmningen, är det mest slump eller ska man börja klimatnojja (ännu mer) ?

 • Martin Hedberg:
  Varför skriver du att man ska ”hålla ut”? Det vinterväder vi har nu är riktigt bra (nära nog optimalt – Det kunde gärna få vara 5-10 grader varmare och sol). Även om det sannolikt så att vi får några köldgrader senare i vinter är det knappast något att önska sig. Då får vi fler lårbensbrott, fler dödsolyckor i trafiken, fler inställda tåg, högre energiförbrukning och högre elpris.

 • Svar till Kenneth:

  YR.nog, och SMHI spår alla att det inte blir en enda minusgrad fram till 7 januari. Klart.se spår ingen minugrad fram till 10 januari.

  Jättebra om dessa prognoserna stämmer. Vilken prognos baserar du ditt påstående på (att det skulle bli kallt i januari) och hur färsk är den?

 • Ni som klagar på att det inte är tillräckligt kallt kan jag ge rådet att flytta norrut eller österut. Förhoppningsvis var förra vintern den sista kalla.

 • Martin Hedberg:
  När du skriver att det normalt borde vara -2 (i Stockholm) så här års börjar man undra. Går du efter det medelvärde som gällde 1961-1990.

  Bortsett från de senaste 3-4 vintrarna skulle jag nog säga att -2 känns som ovanligt kallt för årstiden. Det normala för december är mellan 0 och +5 i början av månaden och runt 0 i slutet av månaden.

  Eftersom vi befinner oss i en fas där klimatet värms upp blir det väldigt konstigt att räkna med detta ”normalvärde” som gällde mer än 50 år bak i tiden. Varför går man inte efter åren 1981-2010? Det borde ju finnas statistik nog för att kunna sätta ihop tabeller som är mer representativa.

 • Niklas: Jag bor redan ”norrut” någonstans i Dalarna/Värmland. Det är extremt konstigt väder här. Jag bor i ett klassiskt vinterlandskap som är beroende av kyla och snö för turism och t.ex. skogsindustrin. Skogsvägar är ofarbara pga. väta och mildväder. En del skidanläggningar som sysselsätter många ungdomar (som nu går arbetslösa) är stängda eller går för låg kapacitet och mängder av barn/vuxna som njuter av t.ex. skidåkning eller långfärdsskridsko är frustrerade.

  Som sagt, jag tror inte heller på någon dunderkyla framöver, men detta är svårt, både för sysselsättningen, ekonomin och rätten till fritidsaktiviteter under vintertid.