Sommarvädret

Vid den här tiden på året dyker det alltid upp samma fråga: Hur blir sommarvädret? Och i år är det inget undantag. Jag har själv fått frågan några gånger redan och den har också förekommit som kommentar här i bloggen.

Varje år blir också svaret detsamma. Man kan inte göra väderprognoser så långt fram i tiden. Frågan är om man över huvudtaget skall kunna göra det någonsin. När man förklarat detta kommer nästan alltid nästa fråga: Vad tror du? Och den frågan är lika omöjlig att besvara som den första.

Men vad säger statistiken? Det brukar bli den sista frågan. Med statistik kan man bara säga helt generellt om det typiska sommarvädret. Statistiken ger också medelvärden för till exempel en trettioårsperiod. Men det ger ingenting om den kommande sommaren. Det är bara att vänta och se.

Hälsningar John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Men det är klart att det blir klart på klart i sommar förstås?

    Martin säger: Klart är att vädret inte är självklart i förväg. Klart har det klart i god tid innan det är självklart. 🙂

  • Tack John
    Varför vill man veta det, ”den som lever får se” jag kan dock garantera att det blir ”väder” under denna period 😀

  • Att spå väder för lång tid i förväg verkar ju osäkert men statistiken ljuger inte. Så till min fråga: Om vi ser till de senaste 5 åren; vilka sommarveckor har varit bäst respektive sämst i södra Sverige?
    Dvs när bör jag ta ut semestern för att så att säga vara på den säkra sidan? OBS, Den sista frågan behöver jag inte få något svar på.