20 till 30 grader varmare på ett dygn!

Mildare väder

Den stora väderhändelsen under julen var att det blev vinter i hela landet. I stora delar av Norrland har det dessutom varit mellan -20 och -30 grader och det kalla vädret håller i sig ett par dagar.

Till och med måndag.

Sedan blir det… varmt. Västliga vindar slår igenom i Norrland och temperaturen stiger till ett par plusgrader under tisdagen!

Mildare väderFörutom att det är en mycket stor förändring på kort tid så kan det komma att skapa såväl problem som vackra naturfenomen. Problem tex i trafiken när fuktig luft kondenserar på kalla vägbanor och trottoarer vilket skapar is och halka. Naturfenomen när is kondenserar på tex träd och skapar isbark. Blir isen tjock så tynger den ner träden.

Hur som helst så kommer det att bli ett markant omslag i vädret. Men till nyår så blir det lite kallare igen, i alla fall någon minusgrad i Norrland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Som jazz/fusion-musiker välkomnar jag oftast kontraster, och visst är det lite häftigt att det på ett dygn kan bli 30 grader varmare (eller kallare) bara sådär? 🙂

  I det här fallet blir jag dock besviken. Hade hoppats på en fisketur efter harren som nappar som bäst när isen nyligen lagt sig men ska det bli så pass många plusgrader i 4 dagar är det nog kört. Synd att man ska befinna sig på annan ort under de perfekta förhållandena.

  Läste någon rubrik om att vargavintern tydligen är på gång och att denna kyla bara var försmak. Har inte hittat en enda modell som stödjer detta utan de flesta talar för en extremt mild vinter och att den kyla vi nu hade var den enda riktiga köldknäppen. CFS v2. visar dock att vi kan få lite kyligare i februari/mars, men inte i närheten av någon vargavinter.

  Men börjar dessa milda vintrar rada upp sig kanske det sänder en och annan signal till makthavare att allokera resurser rätt, lyckas kvantifiera och prissätta externaliteterna och rygga undan från oren lobbyverksamhet.

  • Vilka modeller kollar du på? Haha extremt mild vinter kan det inte bli tyvärr då December har för låga överskott för att det ska bli extremt

   CFSV2 Säger 1-2 grader varmare än normalt i Januari och normalt/något kallare än normalt i Februari.

 • Återigen en felaktig prognos. Klart.se´s prognos visade -13 som lägst och vi hade -23 som lägst. Detta är väldigt vanligt när det är kallt väder och jag vet att det kan variera väldigt mycket beroende på var man bor men prognosen borde ändå kunna ta höjd för det genom att ange en betydligt lägre min. temperatur vid den typen av väderlek.

 • Håller med dig Johan när du nämner oren lobbyverksamhet!
  Jag är absolut inte emot marknadsekonomi eller kapitalism!
  Men när det gäller klimatförändringar och miljöföroreningar måste stater och politiker ta ett större ansvar.
  Så som det är idag är det ett skämt. Man har oljeländer , oljebolag etc som vill visa att förändringarna inte har med det svarta guldet och göra. Man har Tyskland som på grund av att det blir dyrare för folket eldar på kolen etc.
  Sedan undrar jag om inte konsumtions samhället måste ta en paus så länge, då det krävs energi för och framställs och frakta, vet inte men det är en tanke . Det är komplicerat iallafall fall

 • Det är verkligen stora kontraster när det gäller temperaturen . Här på Småländska höglandet var det minus 18 natten till idag 28/12 . Igår förmiddag var det -3, för att på kvällen vid sextiden sjunka ner till -13 . Nu ska det tydligen bli milt igen, hur milt det blir återstår att se , Hoppas att det inte bli så här tvära kast resten av vintern . Det kan aldrig vara lagom. Två minus o sol räcker mer än väl . Sen får folk som gillar kyla (hur man nu kan tycka om det) säga var de vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *