Sven drar österut

Stormen Sven drar nu vidare österut och försvinner så sakteliga. Inte bara över horisonten, utan i praktiken även från Jordens yta. Lågtrycket fylls långsamt ut och till slut finns bara spåren av Sven kvar. De behöver dock inte visa sig vara obetydliga.

Men även nu under fredagen kommer det att vara blåsigt på många platser. Att lågtrycket rört sig österut medför även att norliga vindar kan svepa ner över Sverige. I samband med det sjunker temperaturen och regn övergår i snöfall.

Vi kan vänta oss att det efterhand blir halt på många platser i Götaland och Svealand till följd av att våta vägbanor, trottoarer mm fryser till is. Detta dels till följd av att det kommit regn, men även att regnet övergått till blötsnö. Denna kan då bygga lite tjockare lager av is.

Många drabbades av stormen, men jag tycker mig se att samhället blir bättre på att hantera sådana här situationer. Man surrar byggnadsställningar och man ställer in kommunikationer. Det är många som blir strandsatta på tex tågstationer, men det är betydligt bättre än att bli sittande i ett strömlöst tåg ute i skogen. Ett tåg som dessutom inte går att evakuera till följd av att ingen kommer fram.

Hur som helst. Sven försvinner så sakteliga, det är dock fortfarande blåsigt under fredagen. Men till helgen ger ett högtryck kortvarigt lugnare väder. På söndag eftermiddag drar ett nytt lågtryck in över södra Sverige. Dock inte lika blåsigt.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

  • Har redan varit ute och flyttat lite vit terror. Sen ska jag sätta mig och vänta på att resten smälter bort på Tisdag.

  • Vad kul det är när ni ändrar prognosen retroaktivt…det skulle ju bli 3mm nederbörd iform av snö och nu har ni ändrat det till aktuella 13 mm som kom inatt, fast prognosen är ju för idag…hur tänker ni? Sökt på Fritsla, Västra Götaland.

  • Det här är bara början, ser att ett nytt snöoväder tar över efter Sven i väst. Detta blir en lång vinter!

  • Tittar man på senaste uppdateringarna i prognosmodellerna ser det mer ut som oktober än december. Gäller hela landet från onsdag och några veckor framåt.

  • Kan man köra till Ullared från Malmö imorgon? Anses det vara säkert med tanke på översvämningarna vid kusterna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *