Direktträff av stormen Ivar

Stormen Ivar fällde en fura över ett utedass

Stormen Ivar har skördat mycket skog och en och annan byggnad. På bilden nedan syns en direktträff av en fura på mitt utedass. Furan fälld av Ivar.

20131228_P1060358_fxSkogen är inget att skämta om, det ser riktigt illa ut. Jag talade med en uppköpare på ett av de stora skogsbolagen igår. Han sade att allt fler skogsägare blir allt mer förtvivlade. Många av de åtgärder man gör för att öka produktiviteten, kvalitén och avkastningen från skogen har istället visat sig öka omkostnaderna och risker samt minska kvalitén.

”Med så här täta och kraftiga stormar så är det tex inte strategiskt rätt att gallra som förr. De träd du lämnar kommer att falla för en storm innan de hunnit växa till. Antingen får man gå in och avverka enskilda träd eller så är det bara att hugga ner alltihop.”

Vi måste alla anpassa oss, det finns inget annat val. Förhoppningsvis utvecklas det fler små och smidiga skördade som både kan avverka selektivt och som kan användas när stormen har skördat sina offer.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Vadå, säljer skivbolagen dåligt med plattor när det blåser och skogen faller? 😉

 • Byt skiva annars kan det gå åt skogen 🙂
  Skämt åsido ,man anar nu allt mer vartåt det barkar.

  Hur har klimatologerna sagt angående Norra Sverige? Mer nederbörd och starkare vind pga globala uppvärmning ,eller?

  • Hörde från en trovärdig källa att vi ska få puderföre mellan Nov – Apr med minst två meter snö dom kommande åren! Sant!

 • Sådana skördare finns redan, byggs i Sverige i Marks kommun och håller på att bli en riktig försäljningssuccé. Så rigida totalavverkande skogsägare har inget att skylla på, det är bara att anpassa sig och samtidigt rädda våra vackra skogar så att vi kan plocka bär och svamp i dem även i framtiden. Inget ont som inte har något gott i sig…

 • Det är bara att konstatera att solens elliptiska bana(över 110000 år)påverkar vädret.Solens in strålning påverkar transportsystemen, vindar, havsströmmar och värmen. Det är nog bara att rätta in sig i ledet. Människan kan inte på någotvis påverka solens bana. Vår möjlighet är att anpassa oss. Kulturer före oss behärskade den konsten, att förutse köld och värmeperioder, även dagens vetenskapmän känner till cyklerna men ack så dåliga att upplysa folken om dem.
  Värmer solen upp vattnen så ökar volymen i havet och vattennivåerna höjs. Koldioxiden ökar och transportsystemen ändras.
  Det är inget nytt så har det varit de sista miljonen år.

  • Kanske lite petigt, men det är jorden som gör en bana runt solen, inte tvärtom. Förvisso varierar denna bana och helt korrekt så kan inte människan påverka den.
   Men det finns andra sätt vi kan påverka klimatet på: Solen står för instrålningen av energi till jorden. Växthusgaserna reglerar utstrålningen. Människan påverkar mängden växthusgaser och jordens albedo. Det gör att vi påverkar jordens klimat. (Utöver den förhållandevis långsamma påverkan som klimatet har från solens variationer och variationer i jordens omloppsbana.)

   • Ska jag vara petig så är det instrålningen som styr utstrålningen. Systemet är i princip alltid i jämvikt och utstrålning=instrålning. Blir det lite besvärligare för en viss strålningsfrekvens att leta sig ut finns andra frekvenser och fysisk transport.

    Utan dass kan göra livet lite plågsamt om man är blyg eller det finns massor av mygg som gillar bara rumpor. 🙂

    Förresten, var köper man ett nytt dass någonstans? Eller måste man snickra ihop ett själv?

     • En så’n där skulle blåsa bort innan träden började vaja. Mitt dass blåste i alla fall inte bort. Det stod bara på fel ställe, eller rättare sagt fel ställe i relation till var träden fanns.
      Men nu är i alla fall inte detta träd något överhängande hot längre. Jag bygger ett likadant dass på samma ställe. 🙂 Det lär det nog stå i hundra år till och under lika många stormar.

 • att koldioxid på verkar klimatet vet ju alla. Det är ju inte bara fordon som släpper ut koldioxid utan människor med vi är ju några miljader på jorden så vi får andas mindre .det blir ju ganska mycket koldioxid av några miljader mäniskor.

   • Jaha Varför bygga nya bilar med nya motorer är ju bätter o använda det som redan finns men ta fram helt nytt förnyelsebart bränsle både för diesel o bensin som ger 0% koldioxid utsläpp .Tekniken finns