För att kunna minska vår klimatpåverkan så behöver vi bli energieffektivare. Eller rättare sagt vi behöver låta merparten av det kända kolet ligga kvar i marken (ping Vattenfall). Och för att fortfarande kunna nyttja livets goda sidor, många till följd av teknologi som använder energi, så vore det fint om vi hade energieffektivare prylar.
Därför är det alltfler företag som säljer alltmer ”gröna” produkter. Så långt allt väl, men ibland måste man hejda sig lite. Hur mycket energi går det åt att producera alla dessa nya effektiva saker? Och vad händer med de gamla prylarna?
Ibland, men inte alltid, är det bättre att låta bli det nya och fortsätta med en gammal pryl, trots att den drar lite mer energi. Helt enkelt för att den nya prylen, som skulle ersätta den gamla, tär så pass mycket på miljön och/eller för att det inte finns ett effektiv sätt att återvinna den gamla.
Utan att gå in på hur många sätt det finns att rosta bröd på, eller om man ens behöver göra det, så kan jag konstatera att det i alla händelser var roligare att laga en gammal klassisk brödrost än att försöka leta rätt på en ny. Kan den klara 50 år till?
/Martin
PS. Med pk reservation för att man inte skall ge sig i kast med elektrisk utrustning om man inte besitter relevant utbildning och kompetens. Jag vill också avråda folk från att utföra reparationer av elektrisk utrustning på diskbänken. Vidta relevanta säkerhetsåtgärder under hela förloppet. DS.
Har själv ”återvunnit” ett kylskåp som skulle kasseras pga ett gångjärnsfel. Vände bara dörren uppochner, simsalabim.
Ja men det är ju detta även jag predikar för! Vill ju slita på min gamla bil så länge som möjligt. Och slita länge på gamla däck o gammal telefon. Bra Martin.