Mer höst än vinter

Mellan höst och vinter

November, regn och snöblask i söder samt -15 till -20 grader i norr. Svarta rubriker på löpsedlarna om vinterkyla. Nog måste väl vintern vara här för den här säsongen? Eller?

Nej, så är det inte, ännu. Förvisso så har vintern redan gjort entré i Norra Norrland, såväl praktiskt som enligt den lite torra meteorologiska definitionen. Men vintern stöter på patrull i form av mildluft kommande dagar.

Mellan höst och vinterI Södra Norrland blir det nästan vinter. Jo, det har kommit snö och är kallt sedan någon dag, men vi får se om det håller alla fem dygnen i sträck som krävs. Vinterväder ja, men kanske inte vinter för säsongen ännu. På söndag, måndag och tisdag strömmar nämligen mildare luft norrut över landet igen. Nederbörden på måndag-tisdag kommer om inte i form av regn så i alla fall som blötsnö, även i Södra Norrland.

Det är för övrigt ännu oskrivet om det ens är höst i sydligaste Götaland. Skåne, Blekinge skärgård och på Öland är i gränslandet mellan sommar och höst. Kalluften har i och för sig gjort att man hamnat under det magiska 10-graders strecket, men det skall hålla i sig i fem dygn också.

Nåväl, en högtrycksrygg sträcker sig in över norra Skandinavien vilket gör att det är klart eller begränsat med moln i stora delar av Norrland idag och i morgon fredag. Den ringa molnigheten och svaga vindarna har medfört sänkta temperaturer. Till helgen blir det dock mer moln och de bidrar till att höja temperaturen något.

I södra Sverige är det redan rätt så kompakta moln, men till helgen kommer man att kunna skönja en del blå himmel igen mellan molnen. Dagens regn/snöblask drar bort under natten och till helgen blir det bara kortvarigt med nederbörd.

/Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

34 CommentsLeave a comment

 • Alla som älskar snö o kyla och det är tydligen många kan väl vara uppe i Lappland på vintern så blir ni väl nöjda . För övrigt hoppas jag att vintern blir mycket mild o så lite snö som möjligt i alla fall här i södra delen av Sverige. Där fick ni som älskar skiten. Hoppas bara att jag får rätt o-gradigt o sol lite regn då o då o ljumma vindar . (Släng er i sjön)

  • Varmvintrar har sina fördelar med avsaknad av snöskottning och billigare uppvärmningskostnader.

   Fast efter ett par varmvintrar saknar man lätt de kalla. Det optimala är en varm vinter med en kall månad som har två dm snö. Då får ungarna busa av sig lite i snön också.

  • Vad är våtfuktigt dis, regn och mörker mot gnistrande vit snö och sol? För att du ska få rätt krävs många mulna dagar och en mulen och mörk vinter vill vi inte ha. Det här är Sverige, ett vinterland. Vill du ha en drägligt varm och ljus vinter kan jag rekommendera södra delarna av Frankrike.

   • Martins gissningar brukar stämma ganska bra, vilket vore väldigt tråkigt för oss som tycker om snö och lite kyla 🙂 Hoppas på lite rysskyla och en vit och härlig julafton i större delen av landet.

  • De flesta långtidsprognoserna tyder på det, tyvärr. Sydliga influenser och högtrycken hamnar på amerikanska sidan och över grönland. Läste någon som ville jämföra kommande vinter med de vi hade 2005-2008 och 2011. Kanske inte lika hemsk som fjolårets men bra mycket mildare än normalt.

   Men! Vid den här tiden ifjol gick de flesta ut med varningar om en riktig vargavinter och isande kyla som skulle sträcka sig långt in på vårkanten. Och vi vet ju alla hur det slutade? 😛

  • Pissig? Jo det var illa ett par veckor i januari med minusgrader. Annars var det en ganska bra vinter.

 • Ja jag hoppas det ligger på minussidan iaf. smällkallt tror jag ingen vill ha men lagom kallt och vitt ute gör gott för sinnet.

  Bor i mellansverige och förra vintern var den snöfattigaste jag varit med om, det har aldrig gått åt så mkt sand på vägarna där jag bor som förra året.

  • Jag tror inte ens de mest snöhatande individerna tyckte att förra vintern var något roligt. Nog förstår jag att folk gärna avstår att skotta snö, men när det blåser och regnar konstant genom december och stora delar av övriga ”vintern”, då är det väl inget att glädjas över längre?

   Men vi lär väl få vänja oss vid de vintrarna…

   • Jag tyckte iallafall att förra vintern var hyfsad. Hoppas på att nästa blir lite mildare.

 • Att Martin tippar på en mild vinter är väl inte förvånande, men jag tvivlar på att han svalde sina Markov-kejdor till Fredags-pilsnern? 🙂
  Är i högsta grad novis men nog tycker jag det finns det en hel säck grus att kasta ut på den isen?
  Därför spelar jag gärna mot en utebliven vinter som i fjol (som vi sörbor hade). Tror mer på något Gudrun liknande (04/05), förvisso ganska mild men med mer nederbörd i form av SNÖ och med, i värsta fall, ett omslag mot en mer isande avslutning.

  Men det kan ju bli som för Tysken i videon ovan, ”ohh mein arsch”… 🙂

 • Här i Höga Kusten är det mer vinter än höst , på högre höjder är det mellan 10-20cm snö . Normalt brukar det regna & vara dimmigt + 3-6 grader större delen av November. Förra vintern regnade det nästan jämt , det var inget trevligt för slalomåkarna i Skulebacken som hade öppet halva säsongen . Hoppas på en normalare vinter .

  • Ja uppe vid Höga kusten får det gärna vara snö om de som bor där vill ha det. I Stockholm vill vi ha snöfritt

 • Hej!

  Skulle jag bara ha möjlighet till det så skulle jag flytta över till Sverige på direkten. Här intill Helsingfors visar prognosen mellan 0-2 plusgrader dom kommande veckorna medan Stockholm har +5. Förvisso ligger ju Stockholm lite längre söderut än Helsingfors och Finland har ju ett mera kontinentalt klimat men nog tycker jag det är fel att vi måste dras med Rysskylan som ser ut att prägla största delen av vår kommande vinter. Förra vintern var ju ganska varm mätt med finska mått men då ni mest hade regn och omkring 4-5 plusgrader fick vi lida med temperaturer kring noll.

  Så nu undrar jag Martin om du tror/gissar att vi kommer att ha högtryck och Rysskyla medan lågtryckens gräns går precis mellan de båda landen som det nu ser ut.

 • Mer plusgrader till folket, så kanske även en sådan som jag lyckas överleva! Avskyr allt som har med minusgrader att göra och gissar att det finns fler som tycker likadant!

 • plusgrader har vi nu fått så det räcker och blir över! Både denna hösten förra hösten och förra vintern!!! Minussidan är väldigt välkommen nu! Hörde att det som är nu med 10 plus skulle vara Spanska värmen som är här? Stämmer det? Hörde också att det spanska värmen skulle vara fram till helgen.. Stämmer det? Dvs det skulle bli lite kallare nu framöver… men hur pass mycket är det? Bor i blekinge och det är just nu 9-10 plus och jag kan säga att både smultron och jordgubbar blommar här… skrämmande.. När som sagt kommer kylan? Eller mer normala temperaturer för årstiden? mvh

  • Anna: Nere i Skåne och Blekinge är temperaturer runt 8-10+ milt för årstiden men knappast ovanligt och första snötäcket brukar dröja till 15-20 December där nere

   Kommande veckan väntas normala temperaturer från Svealand och norrut. i Norrland kallare än normalt. Men fortfarande i Götaland på den milda sidan men inte lika milt som nu

  • Inte bara oktoberrekord, man skulle nästan kunna säga att det ”krossar” tidigare rekord med 0,10 C ökning.
   Snart kommer väl NOAA med sina oktoberdata och jag ser det som högst sannolikt att årets medeltemp blir minst 0,70 C över förra seklets medel, vilket därmed ”krossar” gällande rekord. (ursäkta de tjatiga sportmetaforerna)

   • Ja, inte nog med det, vi siktar på ett ännu varmare 2015. Har spekulerat om det under året på bloggen. Havstemperaturerna är nu rekordhöga och får vi en fullt utvecklad El Nino så kommer 2014 väldigt snabbt att vara förpassat till andraplatsen.
    http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/uoh-woe111314.php

    Vi har haft orkan i medelhavet, i Stilla Havet ett rekordår i stormar, där den sista (Nuri) slog rekord i Berings Hav och forstatte med att flytta jetvindarna och påvekade vädret i hela USA.
    Snart får vi vår släng av sleven.

 • Det är underbRt med milda vintrar. Enda nackdelen är att man måste klippa gräset. I Malmö är det fortfarande sommar :). Och det är inte alls blött och fuktigt. Det är helt enkelt milt och skönt. Idag satt jag ute på kafe i Malmö och det är så skönt. Missförstå mig inte, jag gillar också snö, för att åka utför, i underbara Alperna. Och dit är det ju nära härifrån södra Skåne från Kastrup. Försöker åka dit så ofta vi kan över helgen under säsongen för härlig slalom i solskenet. Det är lite skilnad mot svenska fjällen får man säga.

 • Det var hemskt vilket blåsväder vi fått här i Skåne nu under helgen. Och det verkar som om prognoserna inte hängt med riktigt, för just nu blåser det 12m/s medan prognosen visar 8m/s. Nästan så det förtjänar en varning väl, eller vad säger du, Martin?

 • Nu var det dags då. Rysskylan tar Finland i sitt grepp helt utan förvarning. Men Sverige har ju ingen fara, fortfarande mysigt +4 kring Stockholm och inga tecken på kallare väder. Mariehamn visar också liknande temperaturer men går man över till fastlandet är det genast vinter. Ingen tar Finlands läge i beaktande då de gör sina prognoser om en varm vinter i Norden. Och våra meteorologer är helt ute och seglar, ännu för några dagar sedan spådde de att lågtrycken och värmen kommer tillbaka. Låter jag avundsjuk? Ja, det är jag nog också 🙂