Kyla, snö, regn, snö och mildare

Det blir en hel del växlingar i vädret kommande dagar. Under tisdagen drar ett område med snö och regn in över mellersta Norrland. SMHI har gått ut med en klass-2 varning för rikligt med snöfall i Jämtland, Västernorrland och Västerbottens kustland.

”10-30 cm snö skall man väl klara av utan varningar” har jag hört folk säga. Det låter rimligt, om det nu inte var så att det var säsongens första rejäla snöfall (jo, det har snöat tidigare, men inte så rikligt). Notera också att även om en del tidningar säkerligen kommer att göra stora rubriker på detta så handlar det inte om hela landet utan en delmängd av Sverige.

Kallt blir det också, i alla fall för att vara november. -10 till -15 grader i Norra Norrland under ons- och torsdagen. Detta till följd av ett högtryck som växer till i mitten av veckan, när snöfallet/regnet drar bort. (oj vad en journalist ville få mig att ange en geografisk plats varifrån kylan skulle komma. Men icke, den är hemkyld.)

Ungefär samtidigt som högtrycket skapar kyla i norr på onsdag-torsdag så drar ett lågtryck in över södra Sverige med såväl snö som regn. Gränsen för nederbördens olika faser (regn eller snö) ser ut att gå igenom de melersta delarna v Svealand.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Hemkörd kyla? 🙂

  Den lär inte vara, men det kan ju vända.
  Det har varit rekordvärme i västra Europa och rekordtidig vinter i nordöstra USA. El Nino är på gång på riktigt (om än svag) och jag har fått för mig att hela rasket kan vända tvärt, från förra vinterns isande vinter i nordöstra USA och vår (iaf i söder) helt uteblivna vinter.
  Då får vi hålla i hatten, vi klarade inte 09/10 så speciellt bra, för att vara ett land vid polcirkeln.

 • ”RYSSKYLAN” är ju varje journalists våta dröm om att någon gång i karriären få skriva.
  Får man dessutom sin artikel rubriksatt med samma nämnda ord är lyckan total.

  • Ryssland producerar även ”Ryssvärme”. Det är inget konstigt i dessa två ytterligheter, de följer samma karaktäristik som högtryck: Med sin stora kontinent och stora avstånd till hav så tenderar det till att bli väldigt varmt på sommaren och väldigt kallt på vintern.

 • Hej alla glada ! 10-30 cm snö ska väl alla klara skriver Martin . Nej inga tokstollar till bilister o det finns allt för många av den varan . Man ska ju köra som om det vore sommarväglag jämnt . Att Trafikverket går ut med varningar är ju en sak men en del fattar inte ändå att det faktiskt kan vara vinterväglag nu .Hoppas att det inte blir så farligt varken nu eller senare vintern får gärna dröja länge länge än

 • Hej Martin,

  Inte riktigt hemkyld ändå, kall luft från ishavet har ju
  kommit ner över de nordligaste delarna av landet.
  Det skulle med all säkerhet bli högre temperaturer
  även med högtryck om luftmassan och högtrycket kommit upp söderifrån. Luften från norr är även torr och klar vilket givetvis ökar utstrålningen.

 • Martin hur mycket varmare är denna höst jämfört med förra hösten hur mycket varmare blir denna vinter jämfört med förra årets

 • Läser om alla möjliga långtidsprognoser om vintern där den ena talar om en så kallad Greenland-blocking med svinkalla temperaturer i Norden och den andra om konstanta förbaskade sydvästvindar som ifjol (som nog borde kunna klassas som tidernas värsta vinter för oss snöälskare). Magkänslan talar om en mild vinter, men det är väl min allmänt pessimistiska inställning som ställer till det ;). Om man ändå nyfikenheten kunde ersättas med tålamod istället.

  Vad tror du, Martin? 🙂 Vet att du ofta svarar rationellt, men om du får göra en kvalificerad gissning över December-månad?