Våren har som bekant kommit rätt så långt.
Vädret på en Europaskala präglas av högtryck över södra Europa och lågtryck som vandrar in från Atlanten över norra Skandinavien. Med lågtrycken kommer även nederbörd vilket man framför allt märker av i Norge. I Sverige så är det främst fjällen som får ta del av snö och regn. Även öster om fjällkedjan passerar en del nederbördsområden, men det blir inte lika mycket som i fjällen.
Södra Sverige präglas mer av högtrycksväder, men det bildas trots detta en del moln och tidvis blir det lite regn, möjligen med inslag av blötsnö.
På det hela så sjunker temperaturerna något kommande dagar. De bottnar på måndag i samband med att nordvästliga vindar drar ner svalare luft.
Sedan blir det varmare. Det är för årstiden mycket mild luft som strömmar in över Skandinavien. Det skulle inte förvåna mig om det blir vår i mellersta och södra Norrland med start i mitten av nästa vecka.
Men först en helg med svaga till måttliga vindar, växlande molnighet, en del sol men också kortvarig nederbörd. Temperaturerna blir dagtid mellan 5 och 10 plusgrader i Götaland, Svealand och södra Norrlandskusten. I Norrlands inland mellan 0 och +5 och i fjällen ett par enstaka minusgrader.
Trevlig helg önskar
/Martin
Nej en cirkel med radar Har inte syns tidigare Har ni byggt ut ert system så ni kan styra vädret eller?? FÖr den går precis över södra sverige och inte någon annanstans över sverige HUr förklarar du Lo is o Lo fear systemet?
Vad menar du med lågtryck?
Vad är högtrycksväder?
/Karl
Vissa hävdar att när mars är som i år blir april vintrig. Är det bondepraktikan och måste det nödvändigtvis bli så?
Jag menar ta t.ex år 2007, då mars var rekordvarm, april likaså. Sedan finns det ju tillfällen då det varit milt i mars och blivit mer kyligt väder i april. 1966 t.ex, fast då var de milda inslagen i mars ytterst kortvariga, och den sista mars rådde snökaos i söder det året. Det blev mildare med snösmältning i början av april, men den 9-19 rådde återigen kallt väder med klart kallt väder omväxlande med kraftiga snöbyar, främst i Skåne, som hade 65 cm snö i S:t Olof den 17 april. Sedan kom våren, och soliga dagar rådde åtminstone dagsmeja men med iskalla nätter.
Nu tar vi detta år. Mars 2012 har hittills varit ganska mild, med undantag för den 8:e då snön återkom tillfälligt. Tror du att april bjuder på snönederbörd i Nyköping eller blir det normalt vårväder? Vad tror du själv?
Här i Södra Dalarna har Våren pågått ett par veckor redan!!Snön är borta och ingen is på vägarna,fåglarna sjunger vårsånger i Solvärmen och knopparna sväller i träden,har börjat titta fram ett och annat blad på äppelträd jag beskurit!Våren är suverän i år,den går inte så fort!
J-O : Så länge ingen tjäle finns i marken samt att det inte är minusgrader nattetid 7 dygn på raken så är det vår för din del, Grattis. Här blev det vår idag ( Örebro) men kalla dagar på 4-5° och rått
Är inte temperaturangivelserna, kallt-milt/svalt-varmt.
Borde inte rubriken varit, ”Lite kallare sedan mycket mildare”!?
Martin: Du har rätt.
det är ju vår här i nordmaling men mycket snö… för att det finna vårtecken som t.ex blommor
men det är få blommor.
Hej Albin:Önskar dig en härlig Vår o Sommar :),vi har lite olika defininitioner på Våren,men vad gör väl det..ha det! 🙂
Eller kanske ännu bättre……
”Lite kyligare, sedan mycket mildare”
I Kroatien, där en del av min släkt lever, tycks man inte ha fasta definitioner på årstider, utan man följer mer almanackan och maxtemperaturen, d v s är det under +5 grader är det vinter, annars vår. Är det under +20 grader i juni-augusti är det inte sommar, o s v. Där skulle våra definitioner på t.ex sommar vara helt icke-fungerande, då man där nästan alltid har en medeltemperatur över FEMTON grader 20 maj-15 september. Där måste alltså andra definitoner få gälla. Och skulle de använda våran definition för meteorologisk vinter, skulle vissa områden aldrig någonsin ha vinter.
I Ryssland är inte heller våra definitioner användbara. Tänk er vintertid i Moskva eller Novosibirsk, och meteorologerna säger att vinter blir det när medeltemperaturen sjunker under 0 grader. Då skulle det alltid bli så vintertid i dessa städer, eftersom att det är så redan i november.
Det är härligt med en tidig vår. men ej så bra…
Våren kom ovanligt tidigt i år och det har inte fallit så mycket nederbörd här i söder på ett tag.
Tidig och torr vår resulterar i en mycket dålig sommar, förhoppningsvis så har jag fel…
Ha en trevlig vår och ta vara på den, kram Eva
Tycker det går bra att dela av hela året i våra fyra årstider:
Mars, april, maj = Vår.
Juni, juli, augusti = Sommar.
September, oktober, november = Höst.
December, januari, februari = Vinter.
Sedan kan man nog iofs flytta datumet till mitten på månaden…
Mars kan ju vara vintrigt ett par veckor, och november kan ju också vara vintrigt. Tycker denna indelning stämmer mer och mer med åren sedan klimatet ändrades markant på 90-talet. Det var lättare att kalla det vinter ända ifrån oktober till mars under större delen av 70-talet och 80-talet.
Jaja, det kommer säkert fram siffror och co2 prat angående denna åsikt också…
Räknar mars, april, maj till de trevligaste måpnaderna på året om det inte ligger lågtryck med regn under tre månader, har för mig att det var så någon gång i början på 2000-talet.
Henrik:Precis vad jag oxå skrev tidigare på detta forum tidigare!Helt rätt! 🙂
En mycket innehållsrik men kortfattad och lättläst prognos och väderrapport.
Jag gillade den! 🙂
J-O, har missat ditt inlägg. Trevligt att man inte är oense med alla om allt nångång också.