Av Martin Hedberg
Det milda vädret står sig över helgen. Eller rättare sagt: Det når sin kulmen under fredag och lördag, därefter blir det sakta lite svalare.
Vädret just nu styrs av ett rätt så omfattande lågtryck med centrum mellan Island och Storbritannien. Det gör att vi, just nu, har sydvästliga vindar över Skandinavien.
Det matar på en del regnområden som drar förbi, men på det hela taget så kommer det att vara mer uppehåll än regn i helgen. Tidvis kommer tom solen att titta fram, både under lördag och söndag 🙂 Dock så kommer det att vara molnigt och en del regn i Götaland. I Norra Norrland även där en del moln och snöfall. Men däremellan, Svealand och södra Norrland få i alla fall mestadels uppehåll under lördagen.
På söndag så har vi en intressant utveckling i form av ett lågtryck som snabbt fördjupas på södra Östersjön. Som prognoserna ser ut just nu så kommer det att medföra en del regn på söndag förmiddag över Öland och Gotland inna det drar vidare in över Baltikum. Men utvecklingen är hastig, det kan förvisso regna intensivt, men troligen inte så långvarigt. Övriga landet får på söndag svagare vindar än under lördagen och mer uppehåll. Samt lite kallare.
Men det som händer i närtid är att ett omfattande regnområde drar in över västra Götaland under torsdagskvällen. Under natten mot fredagen och fredag förmiddag drar det vidare norrut. Från Värmland-Dalarna och norrut faller nederbörden ut som snö.
/Martin
Hej i gen men över Gotland så fortsätter det o vara ganska milt .Hela nästa vecka o veckan efter den .Så jag tolkar 10 dygns prognosen för Gotland som att kommer o fortsätta o vara ganska milt ett bra tag framåt.
Martin: Det blir inte iskallt precis. Men lite kallare än just nu i alla fall.
Det är förstås lite olika utveckling på olika platser, men säg att vi idag har ett par grader varmare än genomsnittet för den här årstiden (på respektive plats). I början av nästa vecka är det någon grad under istället.
1 november….Skiner ej solen så lång stund denna dag, att man gott hinner sela på en häst, blir det en ofantlig snövinter.
Ok tack för svaret är på Gotland för o se GGn på lördag .Har en annan fråga när börjar den så kallade mertilogiska vintern på Gotland
Hej, jag har 2 frågor som egentligen inte har med inlägget att göra, men jag har alltid undrat över:
– Hur påverkar golfströmmen (atlantluften) det svenska klimatet på sommaren? På vintern ger det oss som bekant ett mildare klimat än på motsvarande breddgrader i t.ex nordamerika. Men hur ser det ut på sommaren?
– Hur lång tid tar det för koldioxiden (eller andra växthusgaser för den delen) från det att den lämnar bilarnas avgasrör till det att den når atmosfären och spär på växthuseffekten? Är det så att den uppvärmning vi upplever nu egentligen är en effekt av dom utsläpp vi orsakade långt tillbaka i tiden?
Svar till Anders:
Som du förkunnade inverkar Golfströmmen i synnerhet vintertid i det skandinaviska klimatet, och medför med andra ord ett mildare vinterklimat än i exempelvis Sibirien och Nordamerika.
Men sommartid är påverkan från Golfströmmen ytterst obetydlig i Skandinavien. Paradoxalt nog förhåller det sig faktiskt så att Golfströmmen t o m medför att det blir någon grad kallare än på motsvarande breddgrader på norra halvklotet. Man kan således säga att Golfströmmen delvis neutraliserar klimatet, och drar ned på de extrema temperaturerna som bl a förekommer i Sibirien. Sammantaget kan man säga att Golfströmmen mildrar vintertid, men kyler sommartid.
Som bekant har vi en västvinddrift in mot Skandinavien, vilken medför att vindarna överlag blåser från väst. Denna påverkas i sin tur av Golfströmmen och jetströmmarna i luftlagren över Norra halvklotet, vilket medför att alla, såväl luft- som havsströmmar ingår i ett kretslopp, och påverkar varandra.
Utan Golfströmmen hade västanvinden avtagit, vilket på kortare sikt skulle ge kallare vintrar i Skandinavien, medan somrarna först på längre sikt skulle bli någon grad kallare. Temperaturmässigt skulle somrarna vara tämligen jämbördiga med förhållandena idag, medan nederbördsmängderna utan tvekan skulle bli klart mindre jämfört med vid nuvarande förhållanden.
….. + att NAO index ligger på -2 just nu.
Hej. Jag hoppar in med en Off-topic.
Hur ser den kommande vintern ut i Svealand i jämnförelse med i fjol.
Finns det större chans till mycket snö nu om man tittar på NAO index osv osv?
I år verkar det vara sämre med spekulationer på nätet ang den kommande vintern.
Tack på förhand.
/Andreas
Min spådom är att vi får en snörik mild vinter och en tidig vår?
Tack för en vindstilla helg. Stormen från USA reste till Grönland och kommer hit via nordpolen i mitten på veckan. (syns på din nederbörd, världen). Den och kommande stormen till USA östkusten kom via norra västkusten, genom hela Amerikanska kontinenten. Vad är det för fel på lågtrycken från Afrika som vi annars brukar importera hit via USA. Är dom obehagligt varma´.
Hade till den gångna säsongen en ny motorcykel. Bayerich K 1600 GTL. Om jag hade i förväg gissat på sämsta MC-väder så hade det blivit en undedrift. 740 mm regn i norra mälardalen, men vissa månader är viktiga för sommarlängden. April-Maj, samt september och october avgör om säsongen blir 3 eller 7 månader.