Kommer det mer snö 2015?

Snö i Jämtland i februari

Även om våren är 4-6 veckor för tidig och har gjort entré inte bara i Götaland och Svealand utan även har spridit sig i stora delar av Norrland, så verkar de flesta ha vant sig vid vårvärmen. Många pratar om hur fantastiskt fint väder det är just nu. Inte undra på det, våren är en av de mest uppskattade årstiderna.

Vad är väl då bättre än att få uppleva våren två gånger? 🙂 För så ser det ut att bli. Men då måste vi ta lite vinter först.

På torsdag passerar ett lågtryck norr om Skandinaven. Det öppnar upp för nordliga vindar att svepa ner kallare luft över Sverige, Norge och Finland och Baltikum. Det blir blåsigt i fjällen med talrika snöbyar, allmänt minusgrader i Norrland och nollgradigt även i södra Sverige.

Snö i Jämtland i februari Mer snö?

Under fredagen lugnar det ner sig i Norrland avseende snöbyar och vind. Stora delar av Norrland får ganska klart väder och ett par enstaka minusgrader även på dagen.

Men däremot sveper kompakta moln in från Nordsjön över Svealand och Götaland. De ger snö, snöblandat regn och/eller regn. Gränsen mellan nederbörd i frusen form och blöt ser i dagsläget ut att gå igenom Västergötland/Östergötland. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att norra Svealand och Gästrikland får moln men ingen nederbörd på fredag, södra Svealand får snöfall på fredag, och Götaland regn. Det skall väl inte behöva bli några kopiösa mängder, men i alla fall tillräckligt för att det skall kännas vintrigt igen. Det blir dock för lite för att åka skidor på.

Förutsättningarna för att beskåda solförmörkelsen ser därför ut att bli riktigt bra -i Norrland. Både med hänsyn till att ju längre norrut, desto större del av solskivan som är skymd och med hänsyn till att det ser ut att bli mindre molnighet i Norrland.

I Götaland och Svealand får man krypa in och koppla upp sig på någon lämplig live-sajt för att få uppleva solen-månen-jorden på linje. Mörkt lär det vara ändå till följd av kompakta moln, men lite mörkare kanske det blir vid 11-tiden när planeterna linjerar upp sig.

Det kyliga vädret fortsätter under helgen. I nästa vecka klättrar temperaturerna sakta uppåt igen. Men det tar lite tid innan det vackra vårvädret, och temperaturerna, vi haft de senaste veckorna kommer tillbaka.

Men så är det ju bara mars än så länge. Passa på att njuta.

På lördag blir det soligt igen i i stort sett hela landet, och ett par minusgrader.

På söndag blir det snöfall i Norrland, men mer sol och minusgrader i Götaland och Svealand.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Hoppas på en sista snö! Ja under 2015 får man väl hoppas på ändå.. dvs slutet av november eller december 2015 åtminstone.. i år hoppas jag verkligen på en vit snöig jul… jag vet …det är tidigt att tala om det nu, men kan inte låta bli då vi fått så otroligt lite snö julen och vintern 2014/2015.. hann aldrig med några snöaktiviteter alls i år eller runt dec 2014 🙁

  • Hej Anna.
   Jag tänkte att jag borde nämna något om snön nästa säsong också när jag skrev rubriken. Men missade att ta med det till slut i texten. 🙂 Förhoppningsvis kommer det mer snö i slutet av året.

 • Krypa in och koppla upp sig? Här ger vi inte upp förmörkelsen förrän på Fredag. 😉

  Totten, östra Antarktis största glaciär är på väg att ge upp däremot, även om det tar liiite längre tid än några dagar…
  Ytterligare en studie nu som bättre visar varför den tappar massa. Via länken hos Washington Post kan man läsa hela pappret.
  http://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/03/16/the-melting-of-antarctica-was-already-really-bad-it-just-got-worse/
  Finns även en artikel på Svenska hos Hufvudstadsbladet i Helsingfors.
  http://hbl.fi/nyheter/2015-03-17/734636/varmvatten-tar-pa-antarktis-storsta-glaciar

 • För en som jobbar inom sandupptagning… Tror vi att nederbörden som kommer fryser på och skapar halka?

  • Det beror på var du jobbar 😉 Men tar vi Stockholm så finns det lite förutsättningar i alla fall. Omkring 0,5-3 cm snö (0,5-3 mm nederbörd) under fredagen eller natten mot lördag. Därefter temperaturer kring nollan på lördag och ca -5 natten till söndag. Samtidigt så är marken fortfarande varm… Halka eller inte? Du har förmodligen bättre känsla än jag för att bedöma det.

 • Snurrigt. Glömde ange ort. Men Stockholm var rätt gissat! Känns inte helt osannolikt – men känslan är bra mycket tryggare än när man kommit så nära att man ser timme för timme prognosen.

  Tack för en bra sida!

 • Det kommer alltid mer snö när man tror att våren är här. Förra året på Valborg hade vi 5 cm snö som låg kvar till förmiddagen på 1:a maj ! 1996 kom 20 cm snö mitten av Maj som låg kvar flera dar , efter det blev det sommar på en vecka . Naturen är väldigt nyckfull & det beror på vilket håll det blåser ifrån tror jag .

 • Aldrig kul med bakslag. Hoppas prognosen inte slår in. Hoppas även att vi slipper snö och kyla i slutet av detta år (och i början av 2016).