Var kan man se solförmörkelsen?

Nu på fredag den 20:e mars inträffar en total solförmörkelse, dvs månens skugga rör sig över Jordens yta. Detta inträffar då solen, månen och jorden ligger på en rät linje.

Här i Sverige, och stora delar av Europa, kommer man att kunna se en partiell solförmörkelse, dvs månen skymmer en del av solen, men inte hela. Den totala solförmörkelsen, dvs att solen blir helt skymd av månen, kommer man bara att kunna se från platser på Atlanten. Färöarna är en av de platserna (om man inte råkar befinna sig på ett fartyg).

Solförmörkelse 20 mars. Credit NASA
Animering av solförmörkelsen den 20:e mars 2015.

Grafik från NASA som visar hur solförmörkelsen rör sig. Notera att den svarta fläcken motsvarar den totala förmörkelsen, övrig skugga den partiella.

Ju längre norrut man är i Sverige, desto närmare den totala solförmörkelsen är man. I Skåne skyms ca 80% av solens yta, medan Lapplandsfjällen får ca 95% av den totala förmörkelsen.

Partiell solförmörkelse80-95% av solens yta kommer att vara skymd av månen omkring kl 11 på fredag.

Solförmörkelsen är i Sverige som störst ca kl 11.00 (Skåne 10.50, Stockholm 10.55, Östersund 11.00 och Haparanda 11.05). Men solskivan börjar skymmas redan kl 09.43 (Skåne).

Solförmörkelse 20 mars. NASA
Astronomiska detaljer kring solförmörkelsen 20 mars.

Astronomiska detaljer kring solförmörkelsen. Från NASA

Det här är en av de bästa solförmörkelserna som Sverige kommer att få på länge. Nästa gång vi har något i liknande kaliber i Sverige är 2039!

Hur blir då vädret? Jo det ser ut att vara en hel del moln i södra Sverige. I norr däremot är det större sannolikhet för klart väder. Det är ju även här som solförmörkelsen är som kraftigast. Det finns alltså fler anledningar att resa norrut om man vill ta till vara på detta lite unika tillfälle.

Tänk på att du inte skall titta direkt mot solen, inte ens med solglasögon! Däremot kan man använda svetsglasögon eller försöka projicera bilden av solförmörkelsen på ett papper.

Vill man uppleva solförmörkelsen så kan man med fördel observera hur alla andra beter sig, från människor runt omkring dig till eventuella andra djur (tex fåglar som slutar kvittrar för att de tror att det blivit natt). Men störst påverkan lär nog solförmörkelsen ha på alla människor som står försöker få ett grepp om vad det handlar om.

Mer om solförmörkelsen kan ni läsa på Populär Astronomi samt Astroinfo.

Det är fascinerande med sol- och månförmörkelser. Mina egna upplevelser är dels en tidigare chef som var totalt hängiven (hyrde tex ett fartyg och åkte med sällskap till Antarktis för att få uppleva en solförmörkelse) samt att jag försökt fånga en tidigare partiell solförmörkelse på bild och upplevelse här hemma.

Vid en månförmörkelse slogs jag även av hur tydligt det är att planeterna är fysiska objekt som rör sig i rymden, sammanlänkade av gravitationen.

Vad har ni för erfarenheter av sol- och månförmörkelser och hur planerar ni att ta tillvara på tillfället på fredag?

/Martin

11 tankar på “Var kan man se solförmörkelsen?”

 1. Jag upplevde min första solförmörkelse nån gång på 50-talet. Var inte så stor då. Jag bodde på landet med mina föräldrar och var ute och lekte i skogen. Det blev väldigt mörkt och fåglarna slutade sjunga. Jag visste inte nått och blev jätterädd och sprang hem där jag blev lugnad av föräldrar. Glömmer det aldrig så det måste ha satt djupa spår.

  Svara
  • Även jag minns den solförmörkelsen från 50-talet.
   vi sotade glasskivor för få ett mörkt glas att titta i. Det fungerade mycket bra.Jag satt med kompisar i en sandlåda och tittade. Ja var en liten pojk på mellan 5 och 7 år.
   Nu är det det snart dags igen. KUL,!

   Svara
 2. Jag får trösta mig med att ha sett den totala solförmörkelsen den 30/6 1954, för nu på fredag skall det bli blötsnö/regn här i Sth-trakten. 1954 var det molnfritt där jag befann mig, i N Bohuslän. Hörde idag på en gammal radioinspelning att det var mulet då på många ställen så jag hade tydligen tur den gången. Ett minne för livet.

  Svara
 3. En äldre artikel av Sven Mårdh hos NAK.
  http://www.nak.se/Default.aspx?sida=Artikel&id=39

  Det har funnits paketresor till Färöarna men jag stannar hemma, tråkigt men jag spar både pengar och utsläpp.
  Har solfilter för några tior på en refraktor för några hundringar som får hysa ett okular för några tusingar. Plus kamera. Men om inte Martin kan fixa gluggar i molntäcket så blir det inget. 🙁

  Svara
 4. Nu ger jag upp, det blir mulet.
  Några länkar till livesändningar (det finns fler):
  Från Färöarna.
  http://new.livestream.com/accounts/8724297/events/3807156/player?width=560&height=315&autoPlay=true&mute=false
  Från Svalbard.
  http://www.nrk.no/troms/watch-the-solar-eclipse-in-svalbard—norway-1.12257825
  Från Kilpisjärvi.
  http://arenan.yle.fi/tv/2716452

  Till sist via TV4 som förmodligen är fullknökat med reklam.
  http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3090752

  Svara
 5. Det är ju molnigt i södra Sverige, men det gick ändå rätt bra att se solförmörkelsen från tex Stockholm. Till och med lite lättare eftersom molnen var så kompakta att man i princip kunde titta rakt mot solen. Det gick att fotografera, men bilderna blir ju inte lika maffiga som om man sluppit molnen.

  Svara
 6. Haha jag tror vädergudarna måste skämta med mig! Det har inte varit igenmulet här på nästan två veckor men just i morse och i förmiddags så var det det. Och en timme senare, kl 12, började det klarna upp igen…. Skrattretande för en som ville se solförmörkelsen 🙁

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: