2015 kommer att gå till historien som ett klimatintensivt år med flera viktiga händelser. Det som ligger färskast i minnet är kanske COP21, klimatförhandlingarna i Paris. Men många andra, inte lika muntra, händelser har också präglat året.
Med det i bagaget undrar man hur 2016 kommer att gestalta sig.
Men först en tillbakablick. Det får bli det stora händelserna, men ha i minnet att det finns många andra dramatiska historier som inträffat under det gångna året.
Paris, COP21. Den 12 december kunde Frankrike utrikesminister, Laurent Fabius, konstatera att man funnit en överenskommelse som var ”differentiated, fair, durable, dynamic, balanced and legally binding”. Den som vill studera detaljerna finner det 31-sidiga dokumentet här (pdf som öppnas i nytt fönster).
Avtalet beskrivs som en enorm framgång, men det är främst i perspektiv av tidigare uteblivna framgångar. Det är många länder som skall bli överens (konsensus gäller) och det är lätt får något land med särintressen att obstruera.
Själv känner jag att det var bra att man fick något på pränt och att man kunde uppleva att världen står samlad för att lösa våra gemensamma problem. Men…
Det är samtidigt märkligt att man beskriver det som en framgång när man inte ens nämner det som skapar merparten av problemen, fossilt kol. Jag undrar dessutom om man skall skratta eller gråta över att vi avtalar om något som vi inte direkt kan kontrollera (atmosfärens medeltemperatur), men att vi undviker att nämna det vi faktiskt kan påverka (våra gemensamma utsläpp av växthusgaser, i grunden genom mängden fossilt kol vi bryter).
CO2. Tiden med en koldioxidhalt under 400 ppm (miljontedelar) är förbi. Under senaste istiden var den 180 ppm. Förindustriell nivå (dvs normal nivå) var 280 ppm. För att undvika risker för tipping points, irreversibla klimatförändringar och katastrofer så bör vi hålla oss under 350 ppm. Nu är vi alltså uppe på 400 och det stiger med drygt 2 ppm/år. Och hastigheten ökar.
El Niño. Det kombinerade havs- och atmosfärsfenomenet som påverkar vädret över hela planeten är rekordkraftig. De förhärskande vindarna på Stilla havet är västliga (blåser österut) och varmt vatten samlas längs med ekvatorn i östra Stilla Havet. Det påverkar fisket, korallblekning, orkaner, nederbörd, torka och monsuner i större eller mindre grad över hela planeten.
Mer än en grad (1°C) varmare än förindustriell nivå. Vi har just genomlevt det varmaste året i historien, ja troligen det varmaste sedan värmeperioden före förra istiden. Näst varmast var 2014.
Vad kommer då att ske under 2016? Personligen tror jag att vi kommer att se fler klimatrelaterade katastrofer, flyktingar och kanske ännu en sommar med rekordvärme över västvärlden, typ som det var i Europa 2003 och i Ryssland 2010.
Vi kommer att se fler skogsränder, översvämningar och stormar. Men också att solceller, vindkraft och annan förnybar energi och teknologi tar fart.
Investerare, fonder och placerare kommer att tala allt mer om Hållbara Investeringar, Ansvarsfulla Investeringar mm.
Jag tror dock att det krävs mer än detta för att människan på allvar skall inse vart vi är på väg och va som krävs för att förhindra irreversibla katastrofer och obehagliga förändringar.
/Martin
Det är läskigt att det nu har varit för första gången två år i rad med rekordmedeltemperaturer på jorden. Hoppas inte 2016 blir varmare än 2015.
2016 blir sannolikt i paritet med 2015 eller högre. Att hoppas funkar tyvärr inte.
Nuvarande El Nino går inte att likna vid 97-98. Om man liknar 97-98 vid ett expresståg med hög topphastighet så är 2015 som ett godståg, långt och tungt, Det finns mycket mer värme i Stilla Havet och det är inte över än även om det kommer avta.
Men nu börjar efterverkningarna på allvar. Många kommer att dö av dem under året som kommer.
El Nino är en naturlig variation, numer pimpad av oss tack vare AGW. Det jag tycker är läskigt är att mänskligheten verkar helt oförmögen att tänka om och börja göra något på allvar. Det som börjat hända nu med alternativ energi är positivt, men egentligen inget annat än grön BAU.
Vi i Sverige importerar mer olja, vi bränner mer olja, vi tankar mer, vi konsumerar mer. Vi (Vattenfall) bränner mer än hela landets samlade interna utsläpp utomlands. 80-90% av oss tycker det är fel att höja skatten på drivmedel.
Vi hycklar.
Hur tror du väder året 2016 blir martin?
Nu har vi fått vinter i nästan hela landet. Här på Småländska Höglandet 8-15 grader kallt 10cm snö så nu är väl alla som älskar snö och kyla glada . Men människan är ett lustigt släkte samma personer som gnällde för att det inte var någon vinter för några dagar sedan tycker att det har blivit för kallt och det måste vara EL Ninjos fel. Jag säger bara åt h-e med alla idioter som gapar och skriker det är fel än här och än där. Är det vinter så är det punkt slut.
Ja nu är det vinter . Men hittills en varm sådan. Vi lever med den av förbränning av kol olja och gas samt avskogningen framkallade globala uppvärmningen. Punkt slut.
Tycker du att det är en varm vinter när det är 10-15grader kallt på dagen så vet jag inte vad du tänker med ?