Norrsken i natt?

Norrskensprognos

Läser i SvD att det kommer att vara ett magnifikt norrsken i natt ”…synligt från Riksgränsen till Malmö”. Jo, om det inte var för att det är mulet på många platser och dessutom regnar och snöar. 

Norrskenet uppträder på 100-200 kilometers höjd när laddade partiklar från solen, vanligen elektroner, fångas in i jordens magnetfält och kolliderar med molekyler i atmosfären. Det kan jämföras med hur ”tjock-TV” fungerar. Där skjuts elektroner ut från en katod, styrs av magnetfält för att sedan kollidera med fluorescerande ämnen i bildskärmen.

Det finns även ”sydsken”, vilket är samma fenomen som norrsken, men kring sydpolen. På latin kallas syd- och norrsken Aurora Australis respektive Aurora Borealis.

Hur blir det då med vädret om man vill se norrsken i natt? Jo, om man befinner sig där det i övrigt är bra förutsättningar i se norrsken så, dvs i norra Norrland, så kommer vädret att vara gynnsamt. Nedan en bild som visar molnighet och nederbörd nu i natt klockan 01 (natten mellan den 9 och 10 januari 2014).

20140110_01_norrsken

I övriga landet förefaller det bli mestadels molnigt och därmed rätt så dåliga förutsättningar att se norrsken. Det är klart att det kan förekomma några luckor i molntäcket och med tanke på hur fantastiskt vackert norrsken är så är det värt att spendera en del tid för att få se det.

Det är bara för trist att det inte är några bra vädermässiga förutsättningar i södra Sverige där man sällan kan se norrskenet. Förutom norrsken och klart väder så behöver man vara fri från störande ljus. Dessa kommer vanligen från fullmåne och all den artificiella belysning som vi har kring våra tätt befolkade områden. Moln hindrar givetvis ljus från norrskenet, men det stör även genom att det reflekterar ljus från närliggande städer och gatubelysning.

Det är svårt att beskriva upplevelsen av en riktigt klar natt, långt från bebyggelsens störande ljus, där man ser många tusen stjärnor (någon kanske vet hur många kan kan se med blotta ögat?). Om man dessutom kan toppa detta med norrsken så har man en riktig fullträff. Det låter sig svårligen beskrivas, det måste upplevas.

Hur som helst, jag lär inte se något norrsken i natt. Ute regnar det och det känns inte bara tråkigt utan rätt så märkligt så här i mitten av januari. Men jag får nöja mig med att andra kan se norrskenet i natt och att det blir ljusare av snön som kommer i södra Sverige kommande dagar. Någon av er kanske har bilder på norrskenet som ni vill publicera på vår fotosida: klart.se/foton/.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Från en riktigt mörkt ställe skulle man kunna se 10.000 stjärnor. På platser med störande ljus från städer mm minskar det till rund 1000 och riktigt inom stan är det bara några hundra.. Jag bor på landet och se dem 10000 relativt frekvent.

 • Inte ser jag något norrsken inte. Det är den allmänt efterlängtade blötsnön och gråbruna slasket som jag sopade av trappan som är orsaken. 🙁

  Hur många stjärnor man kan se med blotta ögat beror på. En höftning man ofta läser är 2500. Men när det finns de i landet som plockat ihop egna stjärnkataloger och försökt räkna så är det bättre jag lägger ut en sparad länk, http://www.astronomiguiden.se/t.asp?url=20110103063315_avstandet-till-de-synliga-stjarnorna-

  Noterbart, i pricip alla stjärnor vi kan se, är endast en del av vår egen spiralarm i vintergatan. Väldigt, väldigt, väldigt få alltså. Vi ser inte ens Alfa Centauri som är våra närmaste tre stjärnor. Förutom solen då. 🙂

  Men ta en vanlig kikare och titta på Plejaderna(M45) en klar natt, så blir det väldigt påtagligt hur mycket man inte ser med blotta ögat. Tar man en något större som en 20×80 känns det nästan som en käftsmäll. Men vackert…

 • Hej Martin,
  Lite skönt att det ser ut att bli vinter en liten tid i alla fall. Om det nu blir, som alla tror, ett omslag så undrar jag vad WSI bygger sina progoser på. Enligt en prognos dom lade ut i slutet av 2013 skulle den västliga strömningen fortsätta hela januari ut över nordeuorpa. Likadant sa dom både 2011 och 2010 innan omslagen då enligt våra anteckningar. Följer dom bara vad som råder nu, eller har deras förutsägelser mera värde än t.ex. bondepraktikan, förstå mig rätt.

  Den som lever får se vad det blir för väder!!!

  Mvh!

 • Riktig vändning idag.
  Slutade frysa direkt.
  Minusgrader och snö i luften.
  Låt det stanna till Maj.