Just nu pågår en liten kamp mellan två stora tryck. Ett högtryck i väster och ett lågtryck i öster. Kampen går ut på att vinna eller förlora terräng. I skiljelinjen blåser det.
Och att det blåser det märker många just nu. Nordliga vindar sveper ner över landet. Det har bildats snöbyar och temperaturen sjunker. Nåja, det blir i alla fall lite kallare sett till temperaturen man mäter. Men det känns mycket kallare till följd av vindarna.
Nåväl, högtrycket i väster växer in över landet. Det gör att bandet med de kraftiga vindarna följer med lågtrycket som även det rör sig österut. Under lördagen är det relativt torr luft som täcker landet. Vindarna kommer att ha avtagit markant i väster, men fortfarande kommer det att vara blåsigt i öster, i synnerhet över Östersjön och till viss del längs med Norrlandskusten.
Trevlig helg,
/Martin
Vid 15-tiden blåste det grymt mycket i Gränna,det såg ut att ett lågtryck hade bildats vid norra vättern,kommentar tack.
Vad är orsaken till att vi kommit in i en kanske framåt långvarig kallare period efter milt väder i december?
Jag har läst en stor mängd artiklar om växthuseffekten och den globala uppvärmningen i tidningar, vetenskapliga blad, TV, internet och hört folk ressonera om det. Då vill jag notera ett antal punkter:
– I december läste jag en artikel i SvD som handlade om dramatiskt stigande havsnivå och ökande värmeproblem i Norden pga ett mildare klimat. Men i december 2010 skrev de i SvD om en annalkande istid och ett kallare klimat. Vad skall man tro på?
Martin: Det ser inte ut att bli istid i alla fall.
– Sett över ett kortare tidsperspektiv (1971-2011) har den genomsnittliga medeltemperaturen för jorden legat ganska konstant, med både dalar och höjder, och dessutom lokala variationer. Som 2008, ett av de varmaste åren i Sverige, men kallast på länge över jorden som helhet. Eller t.o.m samma väder över hela jorden, t.ex 1985, kallare än normalt i hela världen under februari i genomsnitt. Däremot sett över ett längre tidsperspektiv (1890-2011) har medeltemperaturen stigit markant, nästan med 2 grader, från det sista solminimumet till 90-talets ”värmeera”. Däremot har även här med toppar och dalar, som kalla decennier 40, 60 och 80, men varma 20, 30, 50 och 90.
Martin: Sedan 1971 har globala medeltemperaturen för land+hav stigit med 0,6 grader. Den har alltså inte varit konstant.
Sedan 1890 har temperaturen stigit med 0.9 grader, inte 2 grader.
– Isavsmältningen på Arktis och Antarktis pågår, men utifrån denna har journalister, forskare och klimatologer byggt upp en dramatiskt bild om 60 m stigande hav på kort tid, översvämmat Nordeuropa inom ramen av 100 år. Extrem avsmältning av arktisk/antarktisk inlandsis år som 1988, 1998, 2007, 2008, 2010 och 2011 har väl kompenserats av mycket väl uppbyggda istäcken. T.ex meddelar DMI att Västgrönland nu (2012) haft en osedvanligt isrik och tidig issäsong, medan de ifjol hade en extremt isfattig. Kompensering med andra ord, även om trenden varit tydlig mot minskad is. Klimatet jorden över gör allt för att utjämnas, och är det kallt i söder och varmt i norr, då vill luftströmmarna skapa utjämnade temperaturer och på så sätt homogenisera temperaturerna världen runt, så att skillnaderna inte blir extrema och enorma. Ta t.ex åren 2010 och 2011. År 2010 hade Ryssland en extremt varm och torr sommar (vilket du nämnde i augusti), år 2011 var det USA. År 2010 hade Pakistan extremt regnigt, år 2011 Thailand. År 2010 hade Nordeuropa en extrem kall vinter, år 2011 Nordamerika. Vädret kompenserar sig självt.
Martin: Nej, forskare och journalister har INTE byggt upp någon bild av att havsnivån skall stiga med 60 meter. Det handlar snarare om 60 till 200 centimeter på hundra år, dvs en dryg halvmeter till 2 meter. Men det skulle kunna bli så mycket som 5 meter i värsta fall. Det är illa nog.
Om alla isar smälte skulle havsnivån stiga med 60-70 meter, men om det skulle ske så skulle det i alla händelser ta tusentals år.
Nej vädret kompenserar inte sig självt. När det blir varmare på fler platser/större ytor/oftare än det är kallt så stiger jordens medeltemperatur. Det är precis det vi ser.
– Golfströmmen har en stor påverkan på det nordiska vintervädret, men inte till 100% avgörande. I såna fall skulle man kunna säga att Golfströmmen minskat ifall det en vintervecka är -30 grader, och att den ökat om det en annan vintervecka är +10 grader. Golfströmmen har de senaste 10.000 åren svängt fram & tillbaka. Extremt kalla perioder på 1880-talet, 1940-talet, 1960-talet och 1980-talet har ofta berott på andra naturliga fenomen, såsom vulkanutbrott, högre utstrålning av värme än vanligt m.m. Under den senaste istiden var det inte enbart is och kyla mellan 120.000 och 10.000 år sedan, det förekom däremellan interglaciala perioder med tropisk växtlighet och varmt klimat i Norden.
Martin: Ingen har påstått att det nordiska vintervädret till 100% styrs av Golfströmmen, så den dörren behöver du inte slå in.
Att klimatet har varierat innan människan gjorde stor entré är vare sig bevis för att vi inte påverkar klimatet stort idag eller tröst för att det skulle gå bra. Tvärtom: Att klimatet har förändrats tidigare (och gör det hela tiden) säger oss att det kan förändras. Och vi påverkar detta system kraftfullt. Sannolikheten är mycket stor för att klimatet skall förändras kraftigt.
Hej Tompa!
Det bildades mycket riktigt ett mindre lågtryck vid norra Vättern. En hård vind från nordost fick ett område med fallande lufttryck och vind att bildas från Gotska Sandön till norra Vättern, vilket gav snö och snöbyar och blåst på Gotland, i Södermanland och Närke, och hård vind i Småland, Västergötland, Östergötland, Södermanland, Gottland, Uppland m.m. Lågtrycket gav senare på kvällen hård vind och blötsnö här i Nyköping.
Enligt YR.NO:s senaste prognos skall det falla över 40 cm snö varje dag sammanlagt från måndag morgon och hela 9 dagar framöver. Verkar bli en rejält snörik fortsättning på januari, med snöoväder varje dag. Finns inget uppehåll i sikte, så vi får nog vänta enorma trafikkaos med snö utan uppehåll från måndag och några veckor framåt, då vinden är nordostlig oavbrutet. Snacka om att det går från milt väder till rejält snörikt och kallt snabbt!
Martin: Har Yr verkligen skrivit det? Vilken ort handlar det om?
Jaha du August, 40 cm snö varje dag under 9 dagar, det blir drygt 3,5 m snö. Har du snöslunga ?
Tjena!
Jag gillar dom här nordvindarna som ger snöbyar längs ostkusten 🙂
Jag bor i Gnesta, Södermanland. Och idag har det kommit flera kraftiga snöbyar, som mest snöade det vid 17-18 tiden. Det ligger nu drygt 5cm på marken.
Tror du/ni att det kommer fortsätta snöa imorgon eller är det bara upplandskusten och gotland som gäller?..
Daniel: Antar att det inte snöat lika mycket i Nyköping (kollade beta-radarn) och såg att alls lika många snöbyar passerade just Nyköping.
Men ja frågan är alltså, tror ni att det kan komma mer snö under morgondagen eller kanske på söndag, måndag ? (Gnesta, Södermanland)
Till August
Även om de låter otroligt så har de säkert gett den prognosen.
Och det kan man göra när man inte behöver bry sig om hur det blir.
Träffsäkerheten i prognoser från exempelvis met.no o smhi är så beklämmande liten att man är oförstående att de får hålla på. Och alla andra prognosmakare också förmodligen.
Det enda meterologiska institut borde hålla på med är statistik. För då borde de åtminstone vara rätt.
Nej hatten av för abborrfenor, rönnbär och månen. Där finns de större träffsäkerhet på hur vädret kan tänkas bli !
Martin: På grund av att klimatet förändras så kan du inte förvänta dig att statistiken skall slå in. Statistiken förändras! (Klimat är statistik på väder, tex medeltemperatur, sannolikhet för nederbörd, frekvens av stormar osv…)
Huruvida och hur abborrar håller sig uppdaterade på förändringar i såväl väder som klimat vet jag inte. 😉
Prognoserna verkar skifta en hel från dag till dag. Ser att ett mäktigt högtryck trycker på från Ryssland, och fronter och lågtryck som kommer in från Väst som trycker på nästa vecka. Spännande att se hur det artar sig.
Kan berätta att flera träd blåste omkull, samt en Ok/Q8 skylt i Örebro blåste ner vid 13-14 tiden igår. Det var som en liten bit av Stormen Per drog förbi, kusligt värre. Höll på blåsa omkull i kastvindarna, med snö kommandes i ansiktet.
Den som läser SvD och DN märker snart att dessa tidningar inte riktigt står i mitten i den här vetenskapliga diskussionen. Okej, det behöver dom inte göra och alla får inte plats i mitten, men med deras position som morgontidningar är det synd, och den som läser ska vara medveten om vilka artiklar som får plats i dem.
Håller med min namne fullständigt. Heja Fredrik! Mera vinter på vintern!
Förlåt, måste ha uttryckt mig fel. Jag bor i Hölö, och där stod det sammanlagt 30-40 cm från måndag till söndag. Låter som väldigt ihållande.
Till Martin
Det var inte så jag menade. Men statistik har du allt svart på vitt. Och då borde det stämma 🙂
Menar inte att statistiken ska slå in.
Men jag undrar om du håller med om prognosernas träffprocent ?
Ni för ju garanterat statistik över hur väl prognoserna stämmer. Vart kan man finna den informationen ?
Och jag undrar varför det inte är någon som bemöter hur väl prognoserna stämmer. Känns som de finns nån oskriven regel att man inte pratar om detta.
Kan de till o med vara så att de gavs lika bra/dåliga prognoser för 30 årsedan som det görs nu ? För då hade ni inga superdatorer och massa sateliter.
Martin: Med reservation för att jag kan missförstått dig: Nej, jag menar inte heller att statistiken skall slå in. Vädret är i princip aldrig som statistiken säger, däremot kan man förvänta sig att medelvärdet av vädret skall vara som statistiken.
Det jag menade var att eftersom klimatet förändras så kan man inte ens förvänta sig att medelvärdet av vädret (dvs klimatet just nu) skall stämma överens med statistiken (dvs klimatet som det var för trettio år sedan)
Prognoserna är bättre idag än för 30 år sedan, kvalitén har ökat. Men jag tror att förväntningarna på kvalitén har ökat ännu mer.
Det visar så mycket snöfall att min mage spricker av lycka. Samtidigt vågar jag inte utgå från att det är så det kommer bli, men åh jäklar vad sugen jag är på två veckors skidåkning. Då blir det i alla fall inte att stanna inne och vänta tills nästa dag, som t ex förra året. Man vet inte vad man har förens det är borta. 🙂
Martin, allt detta med att det inte har varit någon snö, är det för växthuseffekterna eller att det bara har blivit så just denna vintern? Ibland så är det ju så att vissa vintrar inte har nån snö!
Vissa säger att det är så bara för växthuseffekten, medans andra sägen tvärtom! Man vet inte vad man ska tro!
/Sally
Jag vill ha svar!
Haha! Där försvanna de prognoserna. ^,*
Nä nu blir jag irriterad Martin!
Imorse blev jag överlycklig när jag såg hur mycket snöfall det väntades i prognosen. Och sen uppdaterar ni 1 timme senare till mulet och pluss-grader 🙁 Fy! Från säkert 30cm snö till ingenting..
Asså hur kan det skilja så mycket i era prognoser på bara 1 timme ? :O ÅÅÅÅH, jag som blev så glad!
Martin: Jag skall gräva lite.
Hej! Jag tror du har fel Martin. Kvaliten på prognoserna har nog inte ökat, utan ligger på samma nivå de senaste 10-15 åren. Kan du säge hur mycket träffsäketen på 3-5 dagars blivit bättre… För tre 2 dagar sedan sa du att det skulle bli 10-15 minus, men det är 0 idag!!!!!!!!
Varför svarar du andra som skrivit sina kommentarer efter mig, när du inte svarar mig?
SMHI har ju gått ut på vädret att det ska komma ett snöoväder på Torsdag från Svealand och uppåt, stämmer detta?
Martin
Tacksam för svaren hittills. Även om de var något svävande.
Vore väldigt trevligt om du kunde svara på de tre första frågorna i mitt andra inlägg.
Har mailat smhi och met tidigare men inte fått något vettigt svar. Bara undanflykter…
Ingen prognos visar extremt kallt hittills för Nyköping, mer normalkallt med runt 0 grader, vanligt blaskväder, och lite snöbyar från och till några dagar, frånsett natten mellan onsdag och torsdag, som verkar bjuda på mer sammanhängande snöfall. Vinden verkar i allafall envist ligga på nord-nordost, med vissa undantag, känner på mig att en längre period omfattande februari med riktigt vinterväder kommer. Verkar jag ha en rimlig hypotes, Martin?
Enligt SMHI:s sätt att mäta har träffsäkerheten i prognoserna ökat 5% för dygn 1 och något mer för dygn 5 mellan 2003-2010.
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/hur-mats-prognosers-traffsakerhet-1.17383
Vintern 2005/2006 var kall och snörik, och mars den kallaste på över 5 decennier. Tror du att vi slipper något liknande i år?
Fortsatt milt på västkusten , ingen vinter än och ingen i sikte , men det kan ju vända snabbt.
När det väl blir minus den här vintern så blir det knappt under nollan , fortfarande ingen tjäle.
10-14-dagarsprognoserna skiftar alldeles för mycket, och borde tas bort. Bäst vore om alla väderinstitut kom överrens och enbart körde 5-dygnsprognoser, som t.o.m de verkar osäkra. Jag har följt norska YR.NO:s prognos idag (söndag). Imorse visade den för Nyköping mest små nederbördsmängder för veckan, och klarare väder från lördag-söndag. Mot slutet visade de dessutom SV-vindar och 0 eller någon +grad. Nu på kvällen står det istället mer snöfall och först uppklarning på onsdag-torsdag. Sammanlagt en 15-20 cm från onsdag kväll till måndag f.m, och istället för +0-1 grader mot slutet 12-18 minusgrader. Snacka om extrema svängningar från morgon till kväll, kan ingen bestämma sig hur det blir!
kan bara hålla med daniel till fullo, långtidsprognoser denna vinter har bara gjort mig besviken,bättre dom håller sig till prognoser dom kan hålla,det vill säga 3 dygn,inte mer om vädret tänker vara så här en längre tid,vi får väl hoppas på nästa helg att den riktiga vintern kommer med snöbyar och minusgrader,men jag tvivlar