Kallt, snöfall och sedan regn

Dela kunskap

Snöbyar bildas nu över Östersjön i den nordliga vinden som sveper ner efter att stormen Sven har dragit vidare österut. En del av dem berör Roslagen och Stockholms skärgård. En del moln driver in över östra Svealand.

I takt med att en högtrycksrygg växer till över Sverige så blir det annars klart väder och svaga vindar på många platser under lördagen.

Under kvällen och natten mot söndagen gör samma högtryck, eller rättare sagt frånvaron av moln och vindar, att temperaturen sjunker ordentligt. Det blir kallt i hela landet.

På söndag morgon blir det i Götaland och södra Svealand överlag mellan -5 och -15. Från Dalarna till mellersta Norrland -10 till -20 och i Norra Norrland -20 till -30.

Men det förändras snabbt i söder under söndagen. Ett område med snö, och efterhand regn, rör sig in över Götaland. På eftermiddagen blir det mellan 0 och +5 i Götaland. Temperaturen stiger även i Svealand och Södra Norrland, dock håller de t sig under noll.

Det som sker är att ett lågtryck med tillhörande nederbörd kommer in under söndagen. Nederbörden börjar i väster och rör sig sedan österut. Det ger snöfall från Götaland, över Svealand till och med Södra Norrland.

Efterhand som temperaturen stiger så övergår snöfallet till regn över Götaland. Det lär tära på snötäcket från stormen Sven i Götaland.

På måndag och tisdag blir det ytterligare lite mildare och temperaturen hamnar på några plusgrader även i Svealand. Ni som är i södra Sverige och gillar snö: passa på nu i helgen, till veckan töar den bort.

/Martin

Detta inlägg har 25 kommentarer

 1. Hur mycket snö kommer det komma imorgon i SO Svealand (Nyköping)?

 2. Att snön tinar bort är bra o att det blir milt i gen.Martin kan du se om mildvädret håller i sig till våren Martin skriv gärna en kommentar .Hoppas att det inte blir någon snö i år eller nästa år

 3. Läste på nätet att nao index är positiv nu o att expertterna säger att denna vinter blir mycket mild.o att det inte skulle bli så mycket snö i södra sverige .nederbörden blir mest som regn o på pluss sidan .Dom har räknat med att vid juletid så skulle temperaturen kunna nå över 11 grader enligt deras prognoser det är väll samma prognoser som klart.se använder sig av

 4. Vilken snö snackar du om? här e ingen snö i Simrishamn på österlen…

 5. Hmmm….denna vintern skulle ju bli dem värsta i modern tid läste jag för nån månad sedan. Dom är roliga de där ”experterna”.

 6. Gillar verkligen dina kommentarer Markus 🙂 Jag hoppas också att det ska vara milt, och utan snö.

 7. Hoppas att den verkligen blir mild här ner i söder.
  Desto fler får då fiber från oss.

 8. Men asså om ni inte tycker om kyla på vintern så kan ni flytta söderut, själv hatar jag när de ska va blaskigt slaskigt och blött på vintern när det e vinter ska det vara kallt och mycket snö.

 9. Stefan, det är väl inte bara att flytta.
  Gillar verkligen inte snö och kyla och har ingen möjlighet att bara flytta.
  Var du inte ironisk var det ett rätt korkat uttalande.

 10. Stefan, du kan ju flytta norrut så slipper du slasket. Ett tips bara! 😀

 11. har folk glömt klimatförändringarna.Så fort vi närmar oss november o december så blir det frågor om när det blir kallt o snö .Vi som bor i södra Sverige kan vänta oss regnvintrar i stället för snö det är bara o inse fakta .Så om man gillar snö o kyla så får man bege sig norröver

 12. Håller med Stefan! Ska det vara vinter så ska det vara det oxå med snö och kallt! Nmartin kan du se när det blir minusgrader igen och när snön kommer tillbaka?

 13. Den vintern var ju lagom lång.

 14. Markus: Ser du till normalvärderna har Skåne snö var femte jul ungefär (lite mindre). De hade det 2010 och 2012 vad jag vet och då borde denna statistiskt sätt bli en grön jul på många hålla söderut där snöchanserna är 20-30 %.

 15. Markus, ja det kanske är så att folk glömmer klimatförändringarna när vintrarna blir kallare…

 16. Markus: du skriver att du hoppas att det inte blir någon snö denna eller nästa vinter. Men vintern efter det är det alltså okej?

 17. Simon, Markus, Johan, Håkan, Tommy – ni kan ju ingenting om väder. Överlåt siandet till dem som har betalt för det, tack. Min farbror är meteorolog och enligt honom kommer Januari att bli mildare än förra året. Julafton blir vit från Ljusdal och norrut.

  /vB

 18. Vadå kan ingenting? Statistiken jag presenterade är ju från SMHI, inget annat. Gå och lägg dig Bremer.

 19. Kommit cirka 15 CM snö i Norrköping, riktigt vackert synd att det kommer försvinna i veckan bara

 20. Erik Von Bremer.Jag trodde på ALLVAR att vintern var slut.

 21. Bara någon enstaka cm snö i Stockholms mellersta skärgård – så gott som barmark. 20-30 cm skulle vi haft nu enligt SMHI. Men vackert idag med sjörök och lite tunnis i vikarna.

 22. Snöat hela kvällen i Trosa vid sörmlandskusten och kommit massa snö.. Hur länge ska det hålla på?

 23. Hej! Ett känt citat bara ” Det finns lögn, förbannad lögn och det finns statistik ”
  GOD JUL 🙂

 24. En fråga till Martin, vad är mening med din blogg och kommentarer som inte säger något???? Är det bara som syftet med hela sajten, att tjäna pengar?

  Martin: Hej Ylva. Bloggen är till för att sprida kunskap.
  När det gäller kommentarerna så håller jag inte med din åsikt. Men hur som helst så är det ni besökare som står för dem så vill du ha mer innehåll i kommentarerna så är det bara att börja skriva.
  Som du ser driver vi bloggen utan annonser.

  Sajten Klart.se är till för att presentera väderprognoser.
  Och ja, för att göra detta så behöver vi ha en intäktsmodell av något slag. Vi är inte skattefinansierade. Vi tar inte heller betalt av er besökare. Vi har valt att finansiera bolagets verksamhet genom annonser.

 25. Ylva, jag har följt bloggen lite av och till sedan Pohlman och jag vill nog hellre påstå att den lite speciell. Inte jämt givetvis men det finns några riktiga guldklimpar här inne. Dels vad det gäller Martins inlägg runt klimatfrågor men även kommentarerna.

  När det gäller väder skulle jag gärna se en repris på Martins personliga prognoser med uppföljning.
  http://blogg.klart.se/category/uppfoljning-2/

  En annan bra är den lilla serien av Anders Persson med ”Hur bra är väderprognoserna?”
  Osv…

  Ni kanske kunde lyfta fram vissa av de där riktigt informativa/intressanta delarna av bloggen som direktlänkar Martin?


  Själv hoppas/tror jag i söder på en helt normal Jul med milt väder som fortsätter in i Januari för att få en liten smäll kyla i Februari och sen är vintern slut när solen börjar prata allvar. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny
%d bloggare gillar detta: