Från -40 till +4

Av Martin Hedberg

Nu under natten så har temperaturen varit säsongslägsta i Nikkaluokta då man noterade -40.7 grader.
Att det blivit så kallt hänger samman med högtryck, vindstilla torr luft och i stort sett inga moln. Det ger i sin tur maximal utstrålning av energi. Och solinstrålningen är som bekant högst begränsad så här års. Det sänker temperaturen.

Det som skulle kunna förändra temperaturen är främst fyra saker och tre av dem kommer att ske: Det kommer att börja blåsa, det advekteras (transporteras) in mildare luft och det blir molnigt, gärna med snöfall. Det som inte sker är solinstrålning, men det kommer att bli milt i alla fall.

Vi har lågtryck vid Island och högtryck över östra Europa. Det gör att hela Skandinavien ligger i ett sydvästvindbälte. Mild luft förs in. Över Norrland och Svealand kommer dessutom ett nederbördsområde att passera natten till tisdag och tisdag.

Och temperaturen stiger. Det blir omkring noll, från -5 till +5 med tyngdpunkt på plussidan, på de flesta platser i Sverige nu under veckan. Ingen annanstans kommer skiftet att vara tydligare än i Lappland: Från 30 till 40 minusgrader natten till idag till ett par plusgrader på onsdag.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Visst är väder fantastiskt.
  Ena dagen mörk och tråkig höst, andra dagen ljus och kall vinter.
  Hoppas varmvädret uteblir.

 • Skönt att det snart blir lite varmare. Lite andningspaus. I framtiden kanske vi slipper dessa minusgrader. Hoppas iallafall på det.

 • Martin du skrev att stormen sven skulle skicka södra sverige in i vintersäsongen vad bra att den bara blev 2 dagar o att snön smälter bort o att det blir milt resten av december så hösten kan komma tillbaka 5 puls tackar man inte nej till .Kanske det till o med det blir så att all snö smälter bort i norrland med.Vad härligt med en mild o grön jul o nyår med hoppas att januari kan bli jätte mild så gärna en temp på 11-15 grader varmt Men nu ska jag önska alla ne riktig God o grön o mild jul o ett gott riktigt milt år åter kommer i januare

 • Hoppas på att minusgraderna kommer tillbaka och att det kommer ännu mer snö för all snö som har kommit nu försvinner nog i veckan ( 20cm ) i Norrköping =(

 • Jag hoppas på pulsgrader snarare än plusgrader, även om det inte ser ljust ut, om man bor i södra ändan. 🙂

 • @Stefan

  Ja tyvärr blir det nog så, det var i alla fall en härlig eftermiddag igår i Norrköping med bra styrka på snöfallet från kl 13 fram till 19 ungefär.

  Men vi håller tummarna för att kylan och nått snöområde drar förbi igen åtminstone innan 24dec.

 • hej!

  En allmän fråga:

  Jag saknar/inte hittat en karta där man kan se ”prognosorten”. Nu står det tex. SOLBERGA i Västra Götland. Geografiskt finns det ett antal Solberga i Västera Götland, och då skulle en karta vara till hjälp.

  Nån som vet?

  Mvh
  Johan Östling

  Martin: Jag vet, vi hade det tidigare då dina favoriter presenterades på tex nederbördskartan. Jag har bett en tekniker kolla varför den funktionen inte är aktiv längre.

 • Jag håller helt med vissa likasinnade i tråden. Måtte plusgraderna bestå och måtte vintern 2014 bli den mildaste på riktigt länge. Vinterfantasterna har haft några bra år, nu är det vår tur – att flytta till ett varmare klimat är ju tyvärr lättare sagt än gjort.

 • Finns det något samband mellan den människoorsakade klimatförändringen och såna här stora/snabba svängningar i vädret?

 • Gösta, nu är jag novis, men ökad energi i atmosfären ökar risken för extremväder.

  Sannolikheten för fler extremer ökar när de väl har hänt, märkligt nog. Som nu t ex efter Haiyan så är det mer sannolikt att det kommer ett oväder till av samma dignitet, än att det inte gör det.

  Sen kan man fundera över vad som händer om naturen själv lägger i överväxeln. Då tänker jag t ex på när utsläpp av metanhydrat börjar öka till följd av smältande isar och tinande permafrost.

  Så länge ekonomiska intressen motarbetar försök till åtgärder finns det inget, som jag ser det, som kommer att hindra oss från en anpassning till ett varmare klimat. Tyvärr. Den anpassningen kommer bli brutal för människan, om uppvärmningen fortsätter.