Sensommarregn eller höst?

Av Martin Hedberg

Man vill nog kalla det lite olika beroenden på var i landet man bor/vistas.

Här i Jämtland där jag är så vill jag kalla det en gråmulen dag. Det har börjat regna av och till, men det är trots allt 15 grader… Det får bli sensommarregn.

Men dessutom är det blåsigt. Vi är verkligen i en brytningstid. Det känns.

En front sträcker sig i nord-sydlig riktning längs med Norge/Sverige. Det ger regn i väster och, till en början, uppehåll i öster. Men till tisdagen så har både fronten röst sig österut och det har även hunnit bildas ett dellågtryck som aktiverar mer nederbörd. Detta rör sig istället från söder till norr.

Hur som helst: Det blir regn på många platser, dock inte hela tiden. Säg välkommen till höstmånaderna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Hej, Martin.
    Skulle vilja veta när det räknas som:
    vår, sommar, höst och vinter – temperaturmässigt.
    Tack på förhand.
    Anni

  • Inte säker på om jag vill kalla det för höst efter denna helg. Igår hade flera stationer på västkusten 24-27 grader varmt, och idag var det 22-25 grader varmt och fuktigt i mellersta Götaland och Svealand, samt 18-20 söder därom. Detta är sensommartemperaturer, det förstnämnda t.o.m högsommartemperaturer. Sedan om det blir 10-17 grader i landet i veckan i samband med regn och hård vind, är det normalt för september. Nästa helg säger prognoserna åter mellan 17 och 21 grader, sol och lugna sydliga-sydvästliga vindar. Är det inte förresten så att hösten förra året anlände tidigare och snabbare till ett större område i augusti-september, än i år?