Av Martin Hedberg

Lågtrycket har nu passerat Sverige och dragit in över Finland. Det lämnar utrymme för kallare luft från norr att strömma ner över Sverige. Och det är just det som sker.

I kombination med relativt klara nätter så sjunker temperaturen ytterligare. I Norrland har det ju redan varit såväl flera dagar med minusgrader som snöfall. Men för folk i söder så kommer kommande dagar att vara årets första riktiga känning av vintern.

Väderläget gör att man redan under torsdagsmorgon kommer att ha allmänt med minusgrader och frost i Svealand. På fredag morgon är det samma sak för Götaland. Undantaget är platser i närhet av öppet vatten som fortfarande värmer luften. Men å andra sidan kan det där uppstå dimma och i samband med det även frostpåläggning. Så väder blir det i alla fall.

Det blir alltså minusgrader under natten och morgontimmarna, men under dagen så gör solinstrålning dels att det blir lite varmare, dels att luften blandas om. Bägge resulterar i att temperaturen klättrar några grader. Det blir alltså inte minusgrader hela dagarna i södra Sverige.

Jag flaggade tidigare i veckan för att det är hög tid att sätta på vinterdäcken på bilar och andra fordon. Det gäller i ännu större utsträckning nu. Man måste dessutom med sin körstil ta höjd för att andra trafikanter kanske inte har bytt däck.

Men notera att det inte blir halt bara för att det blir kallt. Det krävs fruset vatten också. Men det kan/kommer att förekomma, om än inte i så rikliga mängder: Det kan dels kondensera ner vattenånga från luften, dvs frost. Dels kommer det att uppstå lite lättare snöfall, dels kan det förekomma lokal nederbörd i anknytning till lite större vattendrag i samband med konvektion över dessa.

En sådan här situation med minusgrader och eventuellt lätt nederbörd skulle man inte varna för i januari. Men eftersom det är oktober och årets första lite mer omfattande känning av vintern i en stor del av landet så kan det vara befogat. Man kan vara lite ringrostig, eller måste ta höjd för att andra kan vara det.

Har vintern kommit för att stanna? I norr: Ja. I söder: Nej, mildare luft kommer in i nästa vecka. Men vi rör oss så sakteliga mot mer vinterlika förhållanden.

/Martin

PS. Och ni som har frostkänsliga växter ute: Dags att plocka in dem under tak eller täcka över dem. DS.

29 Comments

  • Prognos för idag: Soligt och 0% molnighet.
    Verkligheten: Mulet och ingen sol syns på himlen.
    🙁

    Martin: Det är uppenbarligen olika på olika platser. I Stockholm skiner solen både i prognosen och i verkligheten. 🙂

  • Martin, klart man skall tipsa om vinterdäck. Men du lät lite som en kvällslöpsedel och prognosen visade betydligt mer vinter än det blev.Sedan förstår jag inte varför man skall ställa bilen, det är bara att anpassa körsättet efter väglaget. Dessutom är det inte många som kan låta bilen stå, vi måste ha den. Säkerligen blir det minst en månad till med regn i Götaland.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: