Därför är bra väder växlande

Växlande väder, sol och moln

När man är meteorolog så får man ofrånkomligen höra kommentarer som ”Kan du inte ordna lite bra väder till helgen?”, ”Jag vill ha sol”, ”Ordna regn”, ”Gör så det slutar att blåsa.”, ”Se till att det blåser.”osv.

Liknande är det när jag talar med journalister: ”Var blir det bäst väder?” och en klassiker är ”Var kommer vädret ifrån?”.

Givetvis har vi alla lite olika uppfattningar om vad som är bra väder. Det beror på personliga preferenser och inte minst vad vi skall göra för stunden. Just nu är resten av min familj på Västkusten för att sola och bada. De är inte helt nöjda med vädret. Det är i och för sig varmt, men å andra sidan ostadigt med såväl moln som regn som gör sökandet efter soltimmar till en utmaning.

Växlande väder, sol och molnDet politiskt korrekta är att anse att ”Ju varmare och soligare, desto bättre.”. Jag möter det inte minst i kontakterna med journalister. Det behöver inte vara så att journalisten personligen anser det, men han/hon har fått i uppdrag att skriva en väderartikel som i sin tur även skall utgöra grunden för löpsedlar. Den senare ger god utdelning i form av ökad försäljning av lösnummer samt ökad klickfrekvens på sajten. Den bygger även varumärke för tidningen.

Artikeln kan i princip vara av två slag: Antigen ”Nu kommer sommaren!” eller ”Kaosväder!”. Den första är positiv, den andra negativ.

Eftersom ”kaosväder” ofta handlar om kraftiga vindar, skyfall eller sträng kyla, så måste med all logik det andra, ”bra vädret”, handla om svaga vindar, sol och höga temperaturer.

Själv anser jag detta rätt så stereotypt. Inte bara för att det är för trivial och felaktig logik, utan även för att ett bra väder inte är ETT väder. Ett bra väder innefattar rimligen vissa växlingar mellan olika väder.

Dvs dels är det inte bättre ju varmare det är, dels är det bra om vädret växlar över dygnet eller mellan olika dagar.

Utan att gå in för långt på vad jag anser vara bra väder så är mitt favoritväder om sommaren växlande molnighet dagtid med 3-6 m/s vind och temperaturer på 20-23 grader. Om kvällarna klart väder, fortfarande lätt vind och omkring 20 grader, om nätterna får det gärna vara 12-15 grader och gärna regn varannan eller var tredje natt frampå de tidiga morgontimmarna. Skall jag resa, såväl med bil som med cykel, så vill jag ha mer moln, vindstilla (eller medvind) och inte varmare än 15 grader. Ungefär samma sak om jag skall jag jobba ute. Skall jag jaga så får det gärna vara ännu lite kallare.

Andra tycker annorlunda. Min svåger är spannmålsbonde, gissa om han har åsikter om vad som är bra väder vid olika tillfällen.

Det är olika helt enkelt. ”Bra väder” är olika på många olika sätt. Givetvis tycker folk olika, det fattar (väl?) alla. Men vad jag framför allt vill lägga till är att växlingarna mellan olika väder är det som gör vädret bra.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • You name it! Just som jag skrivit en kommentar i förra krönikan och vågat sticka ut hakan med en önskan om bra med regn på tisdag. Kan ju nästan ses som man vanhelgar väderguden i dessa heliga sommartider.

  • Blev ju bönhörd under gårdagen. Åskskur och tidvis rätt kraftigt regn. Idag varmt och soligt här i Sydvästskåne, liksom i större delen av landet.

 • Eran sida visar 32 grader o full sol nästan hela näst nästa vecka 16-19 juli i järna där jag bor. hmmm……

 • Tyvärr kan jag inte hålla med. Numera har jag kommit på att Sverige ligger alldeles för nära Atlanten för att få ett lugnare väder och här är det vi som måste ta emot de ständiga lågtryckssnurrorna som attackerar västerifrån men ibland kan vi slippa dem och då tar dom en sydligare eller nordligare bana och Svensson får sin drömsemester hemma. Sen finns det även Svensson med ekonomiska intressen i vädret men det ser jag som något annat än bra och dåligt väder för även den Svensson kanske vill ha en skön semester.

  Själv känner jag som Yuliya i Göteborg och längtar efter ett ställe där det oroliga vädret med lågtryckssnurrorna inte når så lätt i första taget.

  ”I Ukraina har vi distinkta årstider. Sommaren är varm och vintern kall och för det mesta är det klar himmel. Det kan jag sakna.”
  http://www.expressen.se/gt/kultur/det-var-inte-sa-farligt-att-vaxa-upp-i-sovjet/

  För mig personligen är det större problem än bara ”dåligt väder” med lågtrycken.
  I lågtrycken sommartid finns elektriska laddningar som gör att jag får väldigt jobbig huvudvärk. Vid åska försvinner huvudvärken eftersom då spänningen då får en urladdning. Vanligtvis förknippas åska med blixtar och dunder men för mig är åskan långt före när den elektriska laddningen uppstår och blir som starkast. Det behöver heller inte vara lokalt. Spänningen finns där även om jag ser på webben att åskan ligger 50 eller 100 mil bort.

  Parallellt med mitt lokala väder följer jag även vädret i Moskva och i 9 fall av 10 är det skönare sommarväder där och framförallt mera sol.

 • Mina personliga preferenser vad gäller det bästa vädret ser ut ungefär såhär.

  Temperatur: Mellan 17 och 30. 17 grader om jag t.ex cyklar till jobbet, eller har på mig kostym (bröllop, begravning). 25-30 om jag är vid stranden/poolen (och helst 27-30 gradigt vatten).

  Nederbörd: Regn ca 1 gång i veckan, så att inte skog och mark torkar. Det bör regna på natten till en vardag, säg runt 4-tiden.

  Undantag gällande temperatur och nederbörd: Från första advent till ca 3:e januari bör det vara 5 minusgrader och nederbörd i form av snö (ca 5 cm snötäcke).

  Hade jag haft pengar och möjlighet så hade jag bott i tre länder: Sverige juni-september, Spanien i oktober samt mars-maj, och Thailand under november-februari.

 • Hej! Jag förstår inte hur denna vecka kunde så sent som i fredags ha en prognos med att det skulle vara gråa moln och regn, men nu helt plötsligt är det bara strålande sol. Förra veckan sa ”alla” att denna vecka skulle bli molnigt och regn.. men så blev det värsta sommaren. Vad hände och hur kan det bli så?

  • Var glad. 😉
   Sydvästra Sverige fick alltihop. Min väderstation mätte som mest 54mm/h men den mätte knappast korrekt eftersom grusuppfarterna blev floder när det kom som mest och det forsade rätt ut över hängrännorna vid taken. Jordfelsbrytarna spelade i takt med blixtnedslagen och elnätet försvann tidvis. Hade flera nedslag precis intill, var ute vid ett par av smällarna och det piper fortfarande i öronen nu på morgonen.

 • Är det normalt med så hög luftfuktighet som vi har nu i Stockholm nattetid? Besväras vanligtvis inte av mycket fukt så länge det är någorlunda kallt, men att ha fuktigt på natten och varmt är väldigt jobbigt för luftvägarna. Eftersom det ändå är nästan 20grader nattetid så blir jag förvånad över den höga luftfuktigheten..

 • Skriver en kommentar eftersom jag upplever att jag ser ett mönster att prognosmakarna ofta prognostiserar för höga temperaturer. Ett mönster som framträder är att när det innan skrivits på nyhetssidor om att temperatur har varit låg det är lätt att få ett intryck att prognosmakarna ofta prognostiserar för höga temperaturer.

  Jag har försökt följa prognoser (smhi och klart.se) några år, speciellt sommartid när prognosmakarna prognostiserar förändring av vädret med prognos om kommande högre temperaturer då jag reagerade på det.

  Tillexempel nu den förändring som skett med ökad temperatur ifrån slutet av förra veckan. Här i Göteborg visade termometern 27 plusgrader under några timmar i Lördags eftermiddag/kväll. Före och efter det har termometern inte visat över 20 grader någon gång. Det är inte att jag inte tycker det är skönt när temperaturen är under 20 grader. Men prognoser har hela tiden visat kommande betydligt högre temperatur och likaså gör prognoser det nu när detta skrivs och temperaturen är under 20 grader. Just nu har det regnat ganska så kraftigt vilket har en nedsättande inverkan på temperaturen. För att det skall bli så varmt som det står i prognos så måste allt vattnet torka bort så att marken blir torr, men om det kommer mer temperaturnedsättande regn så blir det sannolikt inte så.

  Vad jag vill försöka förmedla är att det intrycket som ges när prognosmakarna gör prognoser som talar om höga temperaturer och om att det skall komma att bli värmerekord har som resultat att prognoser uppfattas som mycket opålitliga.

 • Jag håller tummarna för Martins prognos! Yr.no och smhi ligger 5-6 grader lägre i långtidsprognosen för Stockholm och jag har semester. Heja Martin.
  Tray

   • Man får anpassa semestern efter vädret. Tvärtom går i alla fall inte 🙂
    För ett par dagar sedan var det 25-30 grader i i stort sett hela Sverige.

    • I’m pulling your leg Martin. Weather is okay and it looks like the rest of the week is going to be fantastic.

 • Jag vill ha 15-20 grader när jag jobbar ute, regn mellan 05 och 07 på morgonen, 25 grader som varmast. Vintern får gärna vara exakt likadan. Är hjärtligt trött på snön sen ett par år tillbaks.

 • Personligen avskyr jag värmebölja och påföljande åskväder. Hösten har alltid varit min favoritårstid då det är humana temperaturer och man kan andas frisk luft. En av mina favoritlåtar är Bengt Sändhs ”Vals om sommaren” som illustrerar precis vad jag tycker om ”den förbannade sommaren”.

  Sommaren får för mig gärna vara sval, inte mer än 17-18 grader och det ska regna (men inte åska) med jämna mellanrum för att hålla nere temperaturen.

  Ja det är som du säger – stereotypt. Tror inte att någon svensk skulle vilja ha stekande hetta året runt. Och de som vill det har ju valet att flytta till sydligare breddgrader. Själv har jag planer på att bosätta mig i norra Sverige, så man slipper de värsta värmeböljorna. Eller varför inte Svalbard? 😉

  • Jag håller med dig fullständigt.
   Höst och vinter är dom bästa årstiderna i min smak
   även om jag uppskattar lite vårvärme också men
   såna här värmeböljor,nej tack. Svensk sommar ska det vara med sol,moln och lagom varmt.

 • Sista prognosen över sthlm säger 27 mm på sönd. Tvivlar starkt. Tror kommande helgs regn blir ytterligare ett i raden som försmädligt smiter söder och väster om den uttorkarkade huvudstaden. Märkligt mönster detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *