Perfekt väder?

Vad som är perfekt är givetvis olika beroende på vem man frågar. Det är också olika beroende på vad man skall göra.

I morse när jag cyklade till kontoret så kunde jag konstatera att jag hade perfekt väder. I alla fall just då och i den situationen. +12 grader, svag vind och solsken.

Jag är inte ensam om det vädret. Hoppas att fler ha upplevt och uppskattat det.

Till eftermiddagen bildas allt fler stackmoln. I Norrbottens och Västerbottens inland bildas en del regnskurar/snöbyar. Under sena kvällen drar ett nederbördsområde in över Västkusten. Under natten rör det sig vidare öster- och norrut över landet.

Onsdag blir alltså mulen och på många platser även nederbörd.

Torsdag är en liten mellandag: En svag högtrycksrygg stabiliserar vädret. Det blir också varmare.

På fredag och lördag blir det blåsigt och regnigt. Och kallare.

I och för sig så uppskattar en del regn, snö vind, sol osv. Just nu känns det bra med sol och lätta stackmoln. Det är möjligt att det blir lite bättre torsdag. Men annars ser det ut att bli det vi brukar kalla ”ostadigt väder” kommande dagar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Låt oss hoppas att det dröjer till November/ December innan vi får perfekt väder för att tillverka isbitar. 25 grader och sol som de flesta vill ha är väl inte perfekt för annat än ligga och sola och bada. Och tänk så tråkig sommaren skulle bli om man bara kunde göra det hela tiden. Man vill ju komma ut i naturen och vandra också. Då är mellan 15 och 20 grader ganska lagom. Gärna mulet, det fördelar ljuset så att man bättre kan uppleva naturens färgrikedom. När det är helt klart väder blir det så starka kontraster, att alla vackra färger i naturen förvandlas nästan till vitt och svart. Det får gärna regna åtminstone på natten. Då ”tvättas” pollen och föroreningar bort från luften, och bidrar till friskare morgonluft.

 • Tja smaken är som baken, personligen är under 17 C i kombination med stark varm sol, det värsta väder jag kan tänka mig.
  På tok för kallt för annat än tjocka kläder och mössa i luften, samtidigt som det blir olidligt varmt i solen.

  Helt omöjligt att klä sig. Eller att vara ute utan att både svettas och känna iskall luft bita i skinnet.

  För min del hellre mulet om det ska vara kallt, och perfekt med minst 25 grader i luften så man slipper huttra i skuggan där jag helt befinner mig.

  Och det går alldeles utmärkt att gå i naturen vid 30+ om man bara inser att man kan gå sakta, och inte ränna runt som i värsta pendlarstressen på till jobbet.

 • Är själv inte så väderberoende som många andra verkar vara, klart man gillar solen och värmen mer en snöstorm och kyla … men samtidigt planerar man ju inte in en dag på stranden samtidigt som det snöar.

  Men tycker ofta att dom som gnäller mest på kylan och längtar till värmen gnäller lika mycket när väl värmen kommer.

 • Värre är alla dessa som klagar på alla som klagar på vädret, klaga på dåliga prognoser är också trevligt. Vädret kan man ju inte göra något.

 • Perfekt väder är 25-30 grader och ljumma kvällar. Det är behagligt även i skuggan eller vid mulet väder. Soligt varvat och åskskurar vore perfekt sommarväder.
  Jag hatar kyligt blåsigt soligt väder med torr luft, ca 10-15 gr och med iskalla kvällar och nätter.

 • Eftersom fruktträden har börjat blomma nu, först ut är körsbären, så skulle jag önska mig soligt el åtminstone uppehållsväder närmaste tre veckorna. Då blir det bra fart på humlorna. För egen del klarar jag allt väder, det hänger ju bara på ens kläder.
  Det verkar vara ett mittemellanår i år vg tiden för blomning. 2010 var en vecka senare o 2007, -08, -09 var en vecka tidigare o 2011 samma som i år.

 • Perfekt vår. Lite kyligt men soligt och vackert. En jacka och sedan är allt bra.

 • Ännu värre är dom som gnäller på dom som gnäller på dom som gnäller på vädret !!!!

 • Hej på er!

  Gnälligt är ett ord som verkar funka bra på den här sidan. Vi svenskar bara måste få GNÄLLA vi älskar att GNÄLLA och framförallt på det svenska vädret
  som jag då själv tycker har varit SKIT dom senaste åren, allt detta regnande och det är inte bara på sommaren utan även på hösten och vintern (det är väl inte konstigt att vi gnäller vi behöver lite mera sol i det här landet.
  Sommaren 2010 var ju då som sagt väldigt varm men var det för vits med det hela när det ändåså regnade hela tiden ( nu vet jag att det inte var så i hela Sverige beroende på var man bor, bor själv i närheten av Göteborg)
  Nej! det PERFEKTA vädret är sol..sol…sol..runt 20 grader och lite regn på nätterna och då pratar jag om hela sommaren, men det får man väl aldrig uppleva.
  Tack för mig…jag var på riktigt gnäll humör i dag.
  Kram på er….Eva-Lena.

 • Är det betydligt svårare att spå regnväder än sol? Om vi tar förra veckan t.ex. , då spåddes runt 10-15mm torsdag/fredag i Blekinge. Ju närmre vi kommer desto mindre blir nederbörden. Så är det nästan alltid. Eftersom jag är ett fan av rejäla regnväder till och från så har jag reagerat över att det i 90% av fallen är så.
  En vecka från nu är det återigen flaggat för mycket regn (enligt alla), och jag kan slå vad att de 30-40mm kommer att antingen försvinna helt eller hamna på 10-15%.

  Skriver ni upp mängderna medvetet för att senare kunna presentera ”bättre väder”?

  Martin: Nej, prognoserna visar de mängderna som vi presenterar. Om det är en systematisk avvikelse så skulle jag tolkad et som att modellerna har en bias som minskar ju närmare prognostidpunkten vi kommer.

 • Svar till Eva-Lena:

  Göteborg är dessvärre en av Sveriges, och Europas, blötaste städer. Belägenheten rakt ut mot ett instabilt hav, Atlanten, gör att nederbördsområden lätt träffar staden, och liknande förhållanden råder i Halland, Skåne och fjällkedjan. I Göteborg har det bara ett fåtal gånger i historien varit långa värmeböljor. Vill du ha sol och värme i Sverige: flytta till ostkusten eller Norrbotten, där är det minst regnrisk.

 • Nej, det är inte riktigt svenskt klimat med bara sol och värme sommartid. Genom historien har något dylikt faktiskt aldrig inträffat i Sverige, och i övriga Europa bara vid något enstaka tillfälle. Vill man ha det så är det bästa tipset att lämna Europa och flytta ned till Asien eller Afrika. Där är det garanterad värme, året runt.

 • Daniel:
  Bergen i Norge tar nog ändå priset som en av Europas blötaste städer.

 • ” I alla fall just då och i den situationen. +12 grader, svag vind och solsken.”
  Kan inte gått särskilt fort?

 • Bra talat Eva-Lena, mer sol så gnäller vi mindre!
  Dina siffror säger de hur många soldagar/regndagar i förhållande till regnet. eller är det ren nederbördsmängd, Daniel. Bor man runt Borås så uppfattar man Göteborg som soligt men när det regnar så regnar det väldigt mycket.

 • Bergen ÄR Europas regnigaste stad, med 4001 mm nederbörd i genomsnitt årligen. Ett riktigt regnhål i Sverige är Magleröd på Söderåsen i Skåne. Där faller över 1500 mm nederbörd årligen, varav 85% som regn. Än mer nederbörd faller dock i Vadvetjåkka i Lapplandsfjällen, som får 2300 mm årligen, men där faller 56%.som snö, alltså merparten. Där skulle man sannerligen ha anledning att klaga på vädret!

 • Tror du att vi kan få något högtryck med sol och värme överhuvudtaget detta år, eller blir det bara regn och kyla?

 • Bedrövlig vår här i Långshyttan min första här.
  Kyligt friska kyliga vindar snön låg kvar länge vintern kom tillbaka det vill sig inte.
  Ser man framåt är det bara samma låga grader inte ens nere i södra delen av vårt land är det någon värme.
  Norrmännen får det inte lätt den 17 maj!

  Nåt är fel på våren detta år 2012.
  Man måste bära varma kläder man ser amåbarn med vintermössor osv.