Översvämningar att vänta i Tyskland och Polen?

Prognos

Regnet drar bort  och lite svalare, men högst normala temperaturer, etablerar sig över Sverige.

Samtidigt skapas förutsättningar för kraftiga regn i Tyskland och Polen de kommande dagarna. Det är ett lågtrycksområde som sträcker sig från Vitryssland i en båge över Centraleuropa mot England. Det kommer att regna kraftigt under tisdag, onsdag och halva torsdagen. Återstår att se hur mycket det kommer och i vilken utsträckning det hinner rinna undan, eller om det blir översvämningar.

PrognosHär hemma i Sverige har den riktigt varma sommarluften ersatts av för årstiden normala temperaturer. Men/och högtrycksbetonat väder gör att det kommer att vara en hel del sol kommande dagar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Kan man bevisa att detta inte har med den globala uppvärmningen att göra??

  • Kan man bevisa ATT detta har med den globala uppvärmningen att göra??

   • När man gör statistik på väder, tex gör ett medelvärde av alla temperaturer eller nederbörden över hela jorden under ett år, så får man det vi kallar klimat.

    Om det nu visar sig att det i medeltal har blivit varmare eller regnar intensivare, så har uppenbarligen detta med vädret att göra. Inte bara en viss vädertyp vissa dagar, utan allt väder alla dagar.

  • Fråga istället: Kan man bevisa att detta har med den göobala uppvärmningen att göra? Svaret blir: Natuligtvis inte!

   • Givetvis kan man visa på ökad förekomst av extremväder till följd av global uppvämning.
    Sambanden mellan tryck, temperatur och ökad entropi är riktigt gamla väletablerade fysikaliska lagar.

 • För mig är alla dessa extrema väderhändelser infallande med kort mellanrum ett klart tecken på den globala uppvärmningens inverkan på vädret, och då får Shell och Statoil säga vad de vill.

 • och så blev det kallt, med besked! fick rapport från man på plats i stockholms skärgård idag, han var ute och tog en runda med båten. tydligen hade det blivit ett tvärt omkast av väder och vind, från att vara runt 25 grader varmt med sydlig vind till att vid halv fem rycket på eftermiddagen slå om till nord och bli 13 grader. allt under ett händelseförlopp på tio minuter! hemma hos mig är det för nuvarande 10 grader (jag tänker säga kallt, om vi ställer det i relation till temperaturen vid samma tid t.ex igår). så ja…tvära kast i temperaturer, minst sagt!

 • Ok så man kan INTE bevisa att den globala uppvärmningen
  INTE spelar in i dessa översvämningar.
  Då ska man verkligen ta det på allvar och se till och rösta på de som vill ha ordning och reda och ordentliga
  bindande lagar som styr upp detta snarast!
  Vi har ju haft slappa och slöa politiker länge nog nu.

  • Du kan INTE heller bevisa att det INTE är utomjordingar som är orsaken till dessa översvämningar. Det GÅR nämligen inte bevisa en negativ föreställning…

 • Hej Martin

  Vad har vi som springer maran på lördag att vänta oss?

 • Alltmer extremt väder. Ödeläggande översvämningar på Balkan och nu rikligt med regn i Centraleuropa. Drar mig till minnes kraftiga översvämningar för ett antal år sen i bland annat Polen. Minnet ibland kort men hittar denna krönika på klart.se för nästan exakt 4 år sen.
  http://martinhedberg.se/stora-oversvamningar-i-europa/

 • Det räcker med att backa ett år tillbaka för att hitta kraftiga översvämningar till följd av våldsamt regn i Sydtyskland och Österrike vid månadsskiftet maj-juni, då bland annat gränsstaden Passau helt lades under 90 cm högre vatten än den intilliggande floden Donaus normala vattennivå.

 • Klockan är nu 22:10 i Stockholm och det är + 7 grader.
  Under dagen steg inte tempen över +10 och i natt var det knappt + 3.
  Högst normala temperaturer ?

 • Bosse2,

  det vet du väl själv att det inte är.

  Vad är din poäng?

  • torun, vilket fantastiskt inlägg, hur många alias har du här, trollet?

 • Tvära kast i vädret. Nu är det mer höstkänsla än vår i luften. Sol och kyligt är ändå bättre än regn.

 • Ungefär 90% av alla klimatforskare är övertygade om att klimatförändringarna kommer att leda till stora bekymmer i framtiden och att de är orsakade av människan. Ändå finns det människor som ifrågasätter.
  Jag undrar hur många människor som skulle vilja flyga med ett flygplan, ifall 9 av 10 mekaniker har sagt att planet är så dåligt att det troligen kommer att störta?

 • Undrar om ni meterologer vet vad ni håller på med, vete f-n hur många gånger ni har ändrat prognosen för södra sörmland dom sista 24 timmarna allt från uppehåll till 20mm regn kommande 12 timmar
  MVH undande kobonde som vill veta om man kan slå gräs eller inte

 • Göran,nog vet meteorologeran vad de sysslarmed.. kolla
  upp SMHIs postiva statisk när det gäller prognoser.

  Frågan är vad du själv håller på med?
  Ett försök att bli ovän med dem eller att undergräva deras rykte månne?

 • Nu drar nog issmältningen igång på allvar vid Arktis. Prognoserna för NAO visar negativt och liknar åren före 2013, tidig islossning och tunn is. En ny rekordsmältning kanske är att ta i, men det är iaf peggat och klart tycker jag.
  Hur NAO såg ut tidigare år i Juni, Juli o ch Augusti,
  http://nsidc.org/greenland-today/files/2014/05/GrnToday_Fig4_15May.png
  Prognosen,
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif
  Isutbredningen,
  http://www.ijis.iarc.uaf.edu/seaice/extent/Sea_Ice_Extent_v2_L.png

 • En undran gällande meterologers förmåga/oförmåga att leverera rättvisande prognoser – Innebär inte avsmältningen i Arktis, förskjutning av NAO och allt vad det är att vädret blir mer ostadigt och svårare att förutsäga?

  • Jag ställde samma fråga till Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI för ca tio år sedan. Han menade då att modellerna lever i ”nuet” och därmed tar med det i sina beräkningar. Fritt översatt tolkade jag det han sade att de dynamiska processerna som påverkar vädret ”just nu” dominerar över tex ett ändrat strålningsschema.
   Men å andra sidan, eller dessutom, så uppdaterar man ju vädermodellerna allteftersom. Det gör att man modifierar tex strålningsschemat som är en väsentlig del av vädermodellerna.
   Men om du läser mellan raderna på det jag skriver så förstår du att även jag är lite skeptiskt till modellernas förmåga att parametrisera framtida väder lika bra som det väder som rådit under den tiden man utvecklat modellerna, dvs historiskt väder.