Högtryck

Av Martin Hedberg

I Götaland och Svealand har man kunnat njuta av solen många dagar den senaste tiden. Visserligen har temperaturen sjunkit en bit och i de östra landskapen klagar nog en och annan på att det varit blåsigt. Men det har i alla fall varit uppehåll. Å andra sidan börjar det bli väldigt torrt markerna: Det lilla problemet är att gräsmattor och växter torkar, det stora att det råder från stor till extremt stor brandrisk på de flesta platser i Götaland, Svealand och Gävleborg.

I Norrland har man fått desto mer regn. Det har varit lite av varanndagsväder och inte alls lika varmt som det var i inledningen av sommaren. Fronter med såväl moln som regn har dragit in på klassiskt vis över fjällkedjan och sedan vidare österut över Norrland.

Men nu växer högtrycket in även över hela Norden. Det gör att temperaturerna stiger något i södra Sverige. Men den stora skillnaden blir att det blir varmare och torrare i Norrland.

På våra väderkartor finns ett litet regnområde på onsdag över Södra Norrland. Det skall bli intressant att följa om det verkligen blir verklighet, det förefaller inte så sannolikt att det skulle bildas i högtrycket om man följer statistik och erfarenhet. Men å andra sidan så har vädermodellerna, som är dynamiska och tar hänsyn till mer än statistik, upptäckt att det finns förutsättningar för det. Nåväl, vi får se om det slutar med regn eller bara kompakta moln.

Hur som helst: Stabilare väder väntar, låt vara att det fortfarande är blåsigt över Östersjön. Och tänk på brandrisken i skog och mark!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

26 CommentsLeave a comment

  • Jo, det där regnet över södra Norrland är intressant. Det har varit i modellerna ett par dagar och man kan undra varför; det är ju mitt i högtrycket?

    Men man ska inte bara titta på markbilden med dess ”anticyklonala”, medurs vindströmning. Vintertid kan man ha högtryckscirkulation vid marken och lågtryckscirkulation (moturs) på högre höjder med tillhörande uppvindar. Då är det inte ovanligt att det då kan snöa ”mitt i högtrycket”.

    Men nu är det högtryck också i högre höjder…

    Vad som verkar komma att ske är att den del av högtrycket i högre höjder som befinner sig över Norska havet ska växa till mycket raskt och sprida sig in over Lofoten och Nordkallotten. Men detta sker inte lika snabbt över södra Norrland.

    Följden är att där utvecklas, relativt sett, ett område som är mindre ”högtrycksaktig” strömning, mindre så till den grad att det framstår som ett ”lågtrycksområde”, relativt omgivningen, med en tillhörande svag moturs strömning och uppenbarligen också uppvindar som ska utlösa regnet, kanske också göra det skurbetonat. Vi får se.

  • Hej igen Martin!
    Jättebra! Nu funkar det också för Sandhammaren.
    19 grader i vattnet!
    Vi följer Klart.se också när vi reser. Utmärkt tjänst!
    Hälsningar
    Lars

  • Märkligt att du Martin börjar tala om högtryck, just precis nu när det klara vädret börjar avta här i Lund och ersättas av molnigt, regnigt väder.

    Förresten, jag tycker mig ha märkt att prognoserna uppdateras oftare nu än tidigare, då de uppdaterades 2 ggr/ dygn. Stämmer detta, och hur ofta uppdateras de i så fall nu?

  • Hurra!!!

    Äntligen en redig sommar.

    Och jag som har längtat så i flera år nu 🙂

    Nu hoppas jag bara på en kommande vinter som är snäll.

    Gärna en barvinter. Det var längesen nu.

    Ha det gött i solen!

  • Ja, nu har även vattentempen börjat nå rätt sällsynta nivåer, 25 gr igår, 24 gr idag. Som högst har här varit 26 gr för ett antal år sedan. Här = inre delen av Idefjorden i N Bohuslän. Ute vid kusten är det bara ca 18 gr. Hur länge kan detta fortsätta tro?

  • Här i Kiruna har vi verkligen inte haft något juliväder att jubla över. Överlag har det varit kyligt, mulet och regnigt, och vissa nätter har vi t o m haft minusgrader. Så här kan jag inte påstå att jag är nöjd med sommarvädret. Tur att jag far till Kreta tre veckor i augusti.

  • Hej,
    Idag var på väg från Ronneby skärgård mot Listerlandet i Hanöbukten. Mellan 14-15 svängde vinden från väst till öst och det blåste upp rejält. Vi drog oss mot Karlshamn i maklig fart i vågor som vi upplevde mellan 1-1,5 meter. Det rullade på rejält där vi kände oss omringade av vatten i vågdalarna. Vi la till i Karlshamn där vi trängdes med andra som lagt sig i lä. Vi inväntade kvällningen innan vi gav oss över Hanöbukten kl 20.30. Då hade det mojnat något. Fortfarande rejäla vågor men farbara trots allt. Vare sig Klart eller era kollegor klarade att förutspå detta. På Utklippans kustväder visar ni 0 meter höga vågor. Svårigheten att prognostisera förstår jag men när fakta står inför dörren, borde väl det verkliga vädret få genomslag?

    Med vänlig hälsning
    Robert Petersson

  • Hej!

    Jag undrar varför det blåser jämt. Den här sommaren har det blåst 5-10 sekundmeter i princip varje dag. Jag har fritidshus på jungfrukusten och det brukar bara blåsa lite på hösten men nu är det jämt. Det kommenteras aldrig av meteorologer. Är det klimatförändringen eller tillfälligt?

  • här säger metrologerns att de ska bli varmt inte har jag märkt något här i öregrund går man å fryser häcken av sej

  • Får ni verkligen betalt för det här???
    Alltså ni så kallade väder meteorologer måste vara årets största skämt, ni kan inte ens sia om vädret med 12 timmars framförhållning!

    Vad är det för amatörer som jobbar! Avgå hela bunten! Blir så irriterad på att ni aldrig kan pricka rätt!

    22 Juli var det sagt, 22.00 att det skulle vara klart väder den 23 Juli under dagen men blåsigt i Stockholm.. take a look at the window så ser du inte en jävla solstråle, allt är täckt av moln!!!

    Det är ingen som vågar kritisera er, varför, ni får ju fan betalt för att göra ett arbete som inte stämmer, det kan ju vilken idiot som helst göra i sådana fall!

    Martin: Jag tycker att kunskapen om hur atmosfären beter sig har kommit långt. Prognoserna är bra. Men givetvis: Ingen regel utan undantag.

    Du är välkommen att försöka själv. Hur tror du att vädret är om 12 timmar? Du kan välja orter själv. Men du får givetvis inte tjuvtitta på olika vädersajter innan du gör din prognos/gissning.

    Gör tusen prognoser och utvärdera dessa mot prognoser från klart, smhi eller yr. Om du är bättre så anställer jag dig. Det är ett intressant jobb men man får räkna med att få skäll ibland (det händer att prognoserna slår fel 😉 ). Välkommen.

  • Håller med Fredrik S. Prognosen säger sol hela dagen men hela himlen är mulen. Väldigt ofta på sista tiden samma budskap lovar sol levererar moln.

  • Bläckfisken Paul kunde ju förutsäga med 85% säkerhet vilket lag som skulle vinner matcherna i Champions’ League, så det kanske vore något för klart.se att anställa en bläckfisk?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_the_Octopus

    Så kan man ge bläckfisken olika matlådor med olika scenarior som en ensembleprognos visat på, så kan bläckfisken välja det korrekta scenariot.

    Martin: Men då har man ju redan gjort ensemblerna, dvs gjort ett urval av tänkbara framtida vädersituationer, prognoser (och indirekt valt bort de osannolika).

    Problemet var ju att göra prognoserna. Kan bläckfisken det?

    Att svara ja eller nej ur en samling tänkbara situationer kan väl vilket hungrigt djur som helst göra. Till och med en meteorolog. Och även om man i den situationen oftast kommer att välja rätt så kan man uppenbarligen även välja fel. 😉

  • Det har varit varmt (rejält) och soligt i flera dagar nu i Blekinge. Det slog mig dock idag att man inte sett skymten av några stackmoln under hela den här perioden. Vad beror det på?

  • Automatprognoser ja..
    En sak man kan vara observant på själv är vilken observationsstation som gäller för orten.

    Väljer jag prognos för vår huvudort får jag en som ligger 45km bort.
    Jag vet att vi har en 8km bort och väljer därför ”fel” ort, om man säger så.

  • Runt 15 grader och nordanvind i Stockholms skärgård i dag. Varierande – men låga runt 15 – vattentemperaturer.
    Ingen badsommar hittills – får se om prognoserna stämmer och det blir maxtemperaturer runt 21-22 grader de närmaste 14 dagarna. I så fall lär väl inte vattentemperaturen stiga till några behagliga höjder (smaksak förstås) i år.

  • Man ser i alla fall värdet av de långa långtidsprognoserna (flera månader). Enligt en av dessa skulle juli (månad ett i den senaste prognosen) bli varmare än normalt i norra Sverige och normalt/kallare i Södra. Det blev tvärtom den här gången.

    Lustigt också att tre dagar i följd med över 26 grader kan kallas värmebölja. Undrar vad de tycker om det vid Medelhavet, i Arizona och på andra liknande platser.

    Nu har vi haft en bra och lagom juli i Mälardalen med få toppnoteringar men stadigt mellan 20-24 grader på dagarna. Då får vi också hoppas på en fin vinter med mycket vit och torr snö och med morgonskare under mars 2014 😉

  • Vaknade i natt kl 02 av en präktig åskknall som följdes av ytterligare ca fem. Dessutom kortvarigt ösregn, 5 mm. Och detta mitt i ett stadigt högtryck. Lite märkligt. Det är fortf grått med några regnstänk o skall enl prognos fortsätta så även i morgon. Ovanligt?

  • @Lasse, ingenting är ovanligt i dessa tider vi lever i nu. Man får vara glad så länge det inte regnar paddor eller gräshoppor. Prognos- och meteorologkritikerna går för högtryck som aldrig förr, och det med rätta. Men meteorologerna vågar inte tänka tanken att andra krafter än de meteorologiska kan styra vädret, t.ex. haarp och chemtrails.

  • Lasse, det finns ingen allmänt gällande definition av begreppet värmebölja, inte ens i Sverige. En värmebölja i Antarktis kan omöjligt vara det samma som en värmebölja i Arizona. 😉

    Att SMHI valt just 26 grader för meddelande i Sverige tror jag i huvudsak beror på ngn undersökning som visat på att dödligheten börjar tillta strax över 26 grader.

  • Pratar du högtryck nu först!!! 5veckor utan regn och bara gassande sol, lite sent Martin? 50mm regn är ändrat till 2mm…skratt…

  • @Lasse: Det är WSIs prognos för sommaren du talar om! Den prognosen har mycket riktigt inte stämt överens med hur det har blivit. Den stämmer dock hyfsat bra för juni. WSI trodde att trenden från juni skulle fortsätta – så blev det inte. Europeiska vädercentret ECMWFs månadsprognos i början av juli har hittils stämt hyfsat bra, den antydde varmare än normalt i den södra halvan större delen av månaden och varmt i hela landet sista veckan. Och så har det blivit. Får se om WSI lyckas pricka augusti som ska bli varmare än normalt i hela landet enligt dem

    @Lasse H : Åskväder mitt i högtryck är mest troligt värmeåskväder. Det här högtrycket för upp varm, fuktig luft och när solen dessutom gassar på tillförs ytterligare energi vilket gör luften labil. Det här högtrycket vi har nu är inte tillräckligt starkt för att kunna förhindra att luftmassan blir labil. Fuktig + labil luftmassa är roten till åska i allmänhet. När det dessutom är varmt poppar åskmolnen ofta upp som enskilda celler. Det är svårt att veta exakt var, men modellerna räknar ut vilka områden åska kan förekomma.

  • Med andra ord så behöver det inte vara lågtryck för att det ska förekomma åska – även om det är betydligt vanligare vid lågtryck, exempelvis när en kallfront passerar. Högtryck förknippas under sommaren i allmänhet med soligt väder – vilket inte är fel – men luften bör vara rätt torr eller högtrycket mäktigt. Vid fuktig luft – mer vattenånga -> större risk för regn och åska.

  • På tal om värmebölja. Nu är ni nördar om ni läser och tycker det här är intressant.

    I alla fall tror jag ordet värmebölja härstammar från engelskans ’heat wave’. Astronomen Piazzi Smith från Skottland hade på 1870-talet samlat tillräckliga bevis, tyckte han, för att avslöja sin teori om utifrån kommande värmeböljor. – Och för all del däremellan liggande köldböljor. Det senare pratar vid nog inte om idag.
    Han började sina mätningar redan 1837. Världens övriga vädervetare visste väl inget förrän oktober-november 1877, när hans ”klimatteori” dök upp i svenska tidningar, såsom ”Kalmar” och ”Bollnäs tidning”. 🙂

  • Du som bor i Kiruna och gnäller över att ni har det kallt och har minus på nätterna mitt i sommarn ,, flytta då det är vanligt det där vädret där uppe har varit med om snö i juni när jag var på besök :själv kommer jag från piteå och här har det varit konstant 25-28 grader varje dag i 2 veckor nu och inte en regn droppe på över en vecka 🙂 havet är runt 20 grader 🙂

  • Här i Hedemora har det inte regnat sedan i oktober, förutom några mm den 8 maj och någon gång till. Ständigt varmt eller ännu varmare.