Hej då våren, nu kommer kalluften tillbaka

Av Martin Hedberg

Våren gjorde ju en lite annorlunda entré i år. De första landskapen som enligt definitionen fick vår var nämligen Hälsingland, Jämtland och Lappland. Och det skedde redan i slutet av februari. Det var kanske just därför som ingen tog våren riktigt på allvar, inte ens våren själv och i synnerhet inte vintern. Man känner att det liksom inte går att ta en årstid på allvar om den försöker ta sig in köksvägen. Det kan inte vara på riktigt.

Och det var det inte heller. Men medan alla stod häpna över att Norrland fick den första vårkänningen så kom våren även till Götaland. Dock var den kloke skeptisk. Ty nu, knappt två veckor senare, så rasar kalluften ner över Skandinavien igen. Högtryck, javisst. Solsken likaså. Men luften är frusen och det som tidigare var porlande gammal-snö, det blir nu isbark och skare.

Det är mars och det är en vintermånad. Prognoserna säger att temperaturen sjunker och därefter planar de ut. Men det är fortfarande vinter, även i söder. Det är dock ingen ny istid. Bara en meanderande, böljande, jetvind som styr vilka platser som får varmluft respektive kalluft, lågtryck och högtryck.

För vår del blir det högtryck, sol om dagarna och rejält med minusgrader om nätterna.

/Martin

33 tankar på “Hej då våren, nu kommer kalluften tillbaka”

 1. Kan det bli bättre 🙂 ?
  Men ingen behöver oroa sig. Runt vårdagjämningen kommer våren som sig bör till Mälardalen. Då kan ni njuta en gång till.

  Svara
 2. Fast mars är väl ändå en vårmånad?
  Vår: Mars April Maj
  Sommar: Juni Juli Augusti
  Höst: September Oktober November
  Vinter: December Januari Februari
  Eller hur ser det ut menar du?

  Svara
 3. Och sedan när blev mars en vintermånad?
  Den har alltid räknats som den första vårmånaden.

  Men å andra sidan så har de senaste fem vintrarna (dec-feb) i bl a Tyskland varit kallare än normalt. Så det kanske är dags att mars räknas som en vintermånad framöver?

  Läs också den mycket nyanserade artikeln:
  ”Pinsamt för tyska klimatforskare”
  http://www.theclimatescam.se/tag/tyskland/

  Martin: Huruvida en specifik månad hör till den-eller-den årstiden är givetvis i stor utsträckning beroende på vilken plats man observerar från.
  I Maj kan vi tex ha tre årstider i Sverige, vinter i Lappland, vår i Jämtland och sommar i Skåne.

  Svara
 4. varför så negativ herr meteorolog? våren är på väg vad du än säger Ni ska jämt o ständigt typ flacha till saker o ting varför? Om det blir lite kallt om nätterna ett tag till vad spelar det för roll,sommaren kommer snart annars flyttar jag till en annan planet

  Svara
 5. De senaste fem marsmånaderna har bjudit på relativt olika väder från år till år. Fjolårets mars var en av de varmaste någonsin i Sverige, medan övriga marsmånaderna var tämligen normala eller något varma, alltså beräknat utifrån referensåren 1961-1990. Mars 2005 och 2006 däremot, var riktigt kalla, med vinterväder i en stor del av landet DK stor del av månaderna.

  Svara
 6. Bor i Västra Götaland och har aldrig räknat mars till vårmånad, möjligtvis kan man väl tilldela sista hälften till tidig vår, men första delen är ju alltid en tid med vinterkaraktär. Mars bjuder oftast på det bästa vädret tycker jag. Kallt på nätterna och sol på dagen ger fin dagsmeja när det finns snö.

  Svara
 7. Mars är i alla fall en kalendarisk vårmånad och även en vårmånad astronomiskt.
  Precis som Iiinas säger så delas ju året in enligt ovan. Vad SMHI anser vara årstider är egentligen mindre intressant, då det inte säger allt. Ett bättre mått är då fenologiska data eller den samlade temp. fram till ett visst värde då våren infaller.

  Svara
 8. Vårens normala ankomst enligt SMHI:s definition:
  Malmö: 22 februari
  Stockholm: 16 mars
  Östersund: 11 april
  Kiruna: 1 maj

  Källa: Wikipedia

  Ser tufft ut att tidsangivelsen för det normala kommer att stämma i år……

  Svara
 9. Läser man vidare står följande i Wikipedias artikel:
  ”Enligt kalenderindelningen av året börjar våren i Sverige den 1 mars, oavsett väder.”

  Svara
 10. Under perioden 1988-2012 har 21 av 25 marsmånader varit varmare än genomsnittet 1961-1990. De enda undantagen är 2001, 2005, 2006 och 2010.

  Detta kan vara värt att tänka på för er som tror att mars har blivit kallare på senare år.

  Svara
 11. Jag har bott utomlands I många år och i alla länder som jag har bott (USA, Frankrike och Spanien) har alltid våren börjat 20 mars, vårdagjämningen. Punkt slut! Kanske är vi svenskar så fixerade vid våren och vårens ankomst för att vinter är så lång.

  Svara
 12. Förstår inte riktigt vad det är som är så problematiskt. Mars räknas till vårmånaderna enligt kalendern ja, men det säger ju som de flesta vet inte ett smack om hur vädret är eller bör vara. Vi har ju inte direkt ett snötäckt Sverige från norr till söder bara för att det står den 1 december i almanackan.
  Meteorologisk vinter- eller vårmånad beror ju givetvis, som Martin påpekar, var någonstans i landet vi befinner oss (och förstås,på vädrets skiftningar).
  Kan vi inte bara nöja oss med det?

  Svara
 13. ”Daniel säger: torsdag den 7 mars 2013 klockan 17:33
  De senaste fem marsmånaderna har bjudit på relativt olika väder från år till år. Fjolårets mars var en av de varmaste någonsin i Sverige, medan övriga marsmånaderna var tämligen normala eller något varma, alltså beräknat utifrån referensåren 1961-1990. Mars 2005 och 2006 däremot, var riktigt kalla, med vinterväder i en stor del av landet DK stor del av månaderna.”

  Snälla Daniel,
  Mars månad 2011 minns jag särskilt väl och den var mycket gråkall och vintern höll sig kvar på grund av dåligt med sol. Sista snön på min tomt fotograferade jag den 26 mars. Våren kom så sakta i april och sommaren direkt i maj. Det blev högsommarväder på försommaren. ”Sommaren” slutade dock vid midsommar för då kom regnen och det ostadiga vädret som höll i sig ända till hösten.

  Men att mars 2006 var riktigt kall kan jag föreställa mig för det var efter vintern 2005/2006 när det var så mycket snö.

  Hur mars var 2005 kommer jag däremot inte ihåg för jag hade ingen digitalkamera och bilder då som stöd för minnet. 🙂

  Svara
 14. Godmorgon !
  -10 idag 0500 i Tibro mellan Väner och Vättern än kan man inte skippa långkalsongerna våren dröjer nog ett tag 😉

  Svara
 15. Frågade en bekant för länge sedan varför hon hade shorts trots minusgrader, blåst och snö.
  -”Det är vår, jag tar alltid på mig shorts vid samma datum, sedan får det vara vilket väder det vill!” 🙂

  Svara
 16. idag 18m/s ost 0 grader molnigt, barmark, dvs skånsk ”vårvinter”

  den gamla sägen att det i skåne finns två årstider

  varm och kall höst

  skall numera skrivas

  vit och grön vinter 🙂

  tendensen de senaste 10 åren är:
  långa solfattiga/kalla vintrar
  kalla solfattiga/blåsiga vårar
  blåsiga solfattiga eller varma regniga solfattiga sommrar
  men höstarna har blivit klart varmare med samma blöta

  som norrlänning i skåne är det ren tortyr med denna eviga blåst.
  har inte riktigt förstått varför skåningar är så rädda för träd, från vårt köksfönster är det numera fritt blås från Moskva.

  Svara
 17. Visst!!!Mars får väl bli kall och vintrig då, men jädrans vilken sommar vi kommer att få efter denna
  här vargavintern som dessutom är riktigt envis…
  Bara inte April blir kall också, för veden börjar ta slut…..

  Svara
 18. Jag hälsar vintern välkommen åter med öppna armar. Den får gärna komma om den vill, och stanna fram till 10 maj. Tänk er vad mysigt det skulle vara med 1 maj-brasa i full snöstorm. Och fylleriet bland alla ungdomar skulle minska. Tacka vet jag vintern, jag ser fram emot en fortsatt vintrig mars, april och första maj.

  Svara
 19. @Eva-Lena

  Det är korrekt att en kylig vår, vilket leder till att havsvattnet värms upp betydligt långsammare, riskerar att följas av en usel sommar, men å andra sidan har det genom historien varierat mellan olika år. Att en kall marsmånad följts av en kylig sommar inträffade bland annat 1981 och 1987, medan det motsatta inträffade bland annat 1947 och 2006. Förövrigt var det senaste årets marsmånad en av de tio kallaste som vårt land har fått erfara, vilket säkerligen inte passerat någon obemärkt.

  Slutsatsen är alltså att risken är stor att åtminstone våren, och eventuellt försommaren, utifrån det aktuella väderläget, kan utvecklas åt det kalla hållet, då havsvattnet är nedkylt efter vintern, plus att kyla väntas den kommande veckan. En skillnad från både 1987 och 2006 är dock att Sveriges farvatten inte i någon större utsträckning är istäckt, vilket åtminstone lite halverar risken för en kylig sommar.

  Noterbart är att atmosfärens strömningsmönster plötsligt kan skifta rejält, och efter att väderläget under flera månader varit tämligen fastlåst, kan det rätt som det är helt slå om till en helt annan vädertyp, så med hänsyn till el- och uppvärmningskostnaderna får man hoppas att atmosfären bryter sitt fastlåsta strömningsläge.

  Svara
 20. Sköna skåne så annorlunda från övriga Sverige med nästan ingen vinter, lång vår, lång härlig höst och ljuvlig sommar. Dessutom inga mygg. När mina vänner i norrland skottar snö, mina vänner i mellansverige besviket får nya köldknäppar har vi redan börjat plantera iträdgården. Golf spelar vi hela året och båten kan ligga i hela ”vintern”.

  Svara
 21. Daniel, Det havsvatten, vars temperatur inverkar (men inte bestämmer) den kommande sommarens väder, är nog inte att räkna in bland de svenska eller ens nordiska farvattnen, utan i Nordatlanten och, möjligen Still Havet.

  Svara
 22. Tror i alla fall att detta är början på en liten istid, liknande ”Maunder minimum”. Solfläckarna är färre än de borde vara och detta kan troligtvis leda till kyla. Vi kan nog tyvärr vänta oss ett hundratal år med kallare väder än normalt.

  Svara
 23. Hej Martin!
  Angående snöfallsområdet som drar in mot Malmö på onsdag, hur många cm väntas det ligga kvar i marken ungefär?

  Svara
 24. @Johan

  Bara för att de senaste fyra-fem åren bjudit på kallare vintrar, samt tidvis osedvanligt kallt väder ovanligt tidigt respektive sent på året, är inte detta bevis nog för att vi är på väg in i ett klimatiskt minimum. I såna fall förefaller det konstigt att 2011 liksom första delen av 2012 var så ovanligt varma. Notera att jag inte menar att det är helt uteslutet att vi är på väg in i en kallare klimatperiod, men jag menar att det krävs flera år med kallare väder för att man skall konstatera att vi definitivt inte går mot en varmare tid, utan tvärtom. Således hade de kalla perioderna på 40-,60-,70- och 80-talen ha varit inkörsporten till klimatiska minimum, men det var de inte, så det som nu återstår är att se hur vädret utvecklar sig de kommande åren.

  @Anders Persson
  Jag vet att det är havsströmmarna i Nordatlanten i symbios med jetströmmen, som avgör hur vädret utvecklar sig i Norden. Men jag har också sett rapporter från år med kalla vintrar, där meteorologerna beskrivit ett samband mellan mycket havsvis på Östersjön och kallare väder utmed ostkusten. Fast detta kanske enbart gällde vårens, och inte sommarens väder. Det jag främst kommer att tänka på år SMHI:s statistik från 1947, där man förkunnar att detta års majmånad på flera håll i landet var riktigt varm, men utmed ostkusten istället lite kall pga det efter vintern rejält nedkylda havsvattnet. Men som sagt, detta gäller våren och inte sommaren.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: