Från högtryck och värme till lågtryck, snö och regn

Ni som uppskattar vårvärme, passa på att njut. Onsdag, torsdag och fredag.

Våren kom tidigt i år, men överraskningarna var inte slut med det. På fredag kväll och natten mot lördag dra ett lågtryck in över Södra Norrland, Svealand och Götaland. Kallare luft sveper ner över  hela landet.

Temperaturen sjunker med mellan fem och tio grader. Det blir ett markant omslag till det som får betraktas som normalt för årstiden. Inklusive snabba växlingar.

Det blir kallt nog för att nederbörden som faller skall komma i form av snö inte bara i Norrland utan även i Svealand och delar av Götaland. Men i söder blir det även regn där temperaturen så fortfarande tillåter.

Även om våren har kommit så har vintern med andra ord inte gett upp. Det kyligare vädret håller i sig i alla fall en bit in i nästa vecka då temperaturen sakta klättrar uppåt.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Hej!

  Bor i Östersund och här har blåst som bara den. På Er prognos så har det visat en vindstyrka på ca 4 m/s. Det aktuella klockslaget har det visat kanske 10 m/s, sen justeras detta eftersom, dvs just nu blåser det 10 m/s, men om en timme ska det blåsa 4 m/s och så håller det på … Har ni svårt att förutse vindstyrkan, hur länge det ska hålla på att blåsa? Mvh Thomas

 • Det som är galet här är väl att lågtryck den här tiden på året oftast brukar föra med sig värme och regn medan högtryck brukar betyda kalla nätter. Men nu är det ju det direkt motsatta. Själv ser jag inget slut på kylan nästa vecka.

 • Normalt för årstiden var det !Det är ” skönt att nått är normalt nu för tiden ” men minnet brukar vara kort ! På sånt som finns facit på !

  • Tja, det blir några kalla nätter till denna vinter. Inte var det mycket till vinter inte.

   Apropå kort (men foto) och facit så kom jag att tänka på Tyrone Martinssons arbete. Här är en video där han jämför gamla fotografier från Svalbard, http://vimeo.com/30366055 .
   Bildjämförelserna börjar vid ca 18:00 in i videon om man inte orkar hela.

   Svalbard har ju Svenska anor men det är normalt Grönlands issmältning som fångar media, som den här nyligen, nytt världsrekord i glaciärsmältning.
   http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nytt-varldsrekord-i-glaciarsmaltning .

 • Nä våren har kommit för o stanna o det omslag til kallare kan nog o hinna o ändras .Det kommer nog in mild luft från atlanten så alla som gillar lappmöglet o kyla får nog vänta tills december detta år

  • Tack själv. Man funderar ju över varför Martinssons arbete inte har lyfts fram mer i media? Det är ju ändå ganska unikt tycker jag.
   När det gäller media så är SVTs artikel riktigt bra, förvisso lite vässad rubrik men framförallt bifogas källhänvisning!

 • Både yr och klart anger att det blir uppemot 10 grader framåt fredag nästa vecka. SMHI anger bara 5 grader men de kommer väl få uppdatera sin prognos till något varmare får man hoppas.

  Våren är hursomhelst här för att stanna och det vita som faller lär inte stanna länge 🙂

 • Solens styrka ökar för varje dag. Nu kan man äntligen få lite färg på sin vinterbleka hy och ta första turen med hojen. Det är vår!!!!!

 • När solen är uppe längre om dagarna, nu under mars månad borde inte temperaturerna börja att klättra upp mot 10 graders strecket?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *