Blåsigt från vår till vinter

Det är en makalöst tidig vår i år. Mer än 80% av Sverige har enligt definitionen fått vår redan innan vi är halvvägs inne i mars. Våren är inte heller koncentrerad till södra Sverige, även Kiruna och stora delar av Norrbotten har fått vår.

2014-03-14_Temperaturen_kommande_vecka2De platser där det ännu inte är vår är det i alla fall vårtemperaturer, dvs dygnsmedeltemperatur över noll grader. Undantaget är delar av högfjällen i Norrbotten där det ”bara” är strax under noll grader.

Men nu blir det ändring på detta. Ett lågtryck fylls ut över Lofoten och ett annat lågtryck passerar under natten mot lördagen Götaland och Svealand.

Det har i samband med detta blåst kraftigt i den Skandinaviska fjällkedjan och det kommer att bli blåsigt främst i Götaland under natten mot lördagen.

Lågtrycket i söder kommer inte bara med kraftiga, det påverkar även vätskebalansen: Det blir regn och snö! Från fredag eftermiddag i Västra Götaland till lördag förmiddag då det släpper taget om Östra Svealand och Götaland.

Bägge lågtrycken förändrar även spelplanen avseende temperaturen: Kall luft sveper ner över hela Sverige. Temperaturen faller med mellan fem och tio grader från fredag till lördag.

Det är inte så att det nödvändigtvis blir dåligt väder, annat än temporärt. Det blir kallare och det passerar en del nederbördsområden. Men solen kommer också att visa sig och den varan har vi ju inte fått för mycket av under den ”vinter” som varit de senaste månaderna.

Även om min rubrik föranleder slutsatsen att det blir vinter igen så måste jag korrigera mig lite: När det väl har blivit vår så blir det inte vinter igen förrän tidigast efter sommar och höst. Däremot kan det bli vad man, lite orättvist värderande, kallar för ”ett bakslag”. Det kan mycket väl bli vinterförhållanden trots att det har blivit vår.

Dessa vintertemperaturer, dvs en dygnsmedeltemperatur under noll grader, räknar jag med att vi har från Värmland-Västmanland-Uppland och norrut. (Söder om dessa landskap blir det någon eller ett par plusgrader sett över dygnet.) Detta från lördag och framåt ett par dagar.

I mitten/slutet av nästa vecka börjar temperaturerna klättra så sakteliga uppåt igen. Men de tar ännu lite längre tid innan de kommer tillbaka till de nivåer vi haft den senaste veckan. Ni som gillar våren: Hoppas att ni har njutit av den tidiga presenten. sedan får ni se fram mot att den kommer igen om ett tag.

Nu blir det lite mer normala förhållanden sett till statistiken. Det är inget konstigt, det är ju trots allt bara mitten av mars. Det underliga är att både våren aprilvädret kom så tidigt.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Martin tur att det bara blir tillfäligt kallare o våren kommer tillbaka men när tror du vi får sommar kanske i april

 • Prognosen talar ju om minst fem grader dagtid och snart uppemot 10 grader så det får väl ses som ganska normalt. Ett litet bakslag och därefter kommer förhoppningsvis sommaren 🙂

 • Är rejält brun efter den starka solen i Skåne och ser inga minusgrader framöver heller. Gött de.

 • Kunde väl ha regnat och varit +9,6 i stället. Grusvägarna är ju rena lervällingen när tjälen ska ur här i bergslagen. Skulle försöka ta mig till sjön i dag och sänka ekan så den blir tät och fin. Men i ett skuggparti tog det stopp, nämligen ca 30 cm stenhård snö som jag inte kom igenom, och hade inte hjälpt om jag kommit fram för första sjön jag kom till var det ännu is och snö på, så jag hade inte fått i ekan i alla fall. kan nämna att vägen aldrig plogas på vintern. Och det är inte så högt beläget heller. Ca 200 m/ö havet..

 • jaaa då! På 20 min har det blivit 2 grader varmare och snön blivit regn… Yiiiippppiiii…

  • Hej Anna nä det är inte omöjligt att vi kan få sommar i april har du glömt klimatförändringarna som Martin alltid tjatar om

 • Kul vinter det vart iaf. Södra Sverige har haft ovanligt lite snö medan från nordvästra Svealand (dalafjällen) och övriga fjällen haft nästan rekord med snö. Läste det i dag i na.se och jag tycker själv att det är ganska rejält med (139cm snö i Lindvallen) som mest i år. Skistar klagar inte på vintern vi haft/har för dom till fjälls..

 • Det snöar för fullt uppe fjällen nu, enligt skistar kör dom hårt i 6 – 7 veckor till i Sälen. Det finns snö så det räcker. Stänger backarna söndagen 27 april.. Kör på….

 • Om det finns folk här som inte vet var Bergslagen ligger så är det ungefär från Nora – Lindesberg – Hällefors – Fagersta. (Dom blå bergen)

 • Ja det var ett kvalificerat skitväder att vakna till.
  Vi har nog världens bästa automatgödande gräsmatta, ’mask en masse’! De har redan haft gott om tid på sig för att göra om gräsmattan till en jordhög. Den lär väl växa så det knakar i år. 🙁

 • Undra om Martin lever som han lär gör han inte det så får han börja med det bo i grotta ingen bil eller mobil eller dator inte äta kött inte flyga

 • Mm kanske dags att börja ta tag i klimatförändringarna isf nu innan det är försent markus!

  • Anna man man kan inte görs s mycket åt klimatförändringarna det som redan påbörjats när det gäller temperatur höjningar o andra klimatförändringar .Även om vi slutar olja så kommer jordensmedeltemperatur att fortsätta o stiga värkar som forskare tror bara om vi slutar med olja o kol så avstannar temperaturstigningen

 • Martin kan du säga exakt utan rimligt tvivel hur klimatet ser ut om 50 år .Det verkar ju miljönissar o forskare göra när det kör sina modeller i datorn .men faktum är att ingen vet hur klimatet kommer o förändras om 50 år Miljönissar är diktatorer ingen får tycka något annat för då är det helt fel

 • Martin vad tror du om fortsättningen April Maj Juni? Du pratade ju tidigt om att Februari-Mars ev April skulle bli varmare än normalt håller det än?

 • Markus, kan du vara snäll och definiera en ”miljönisse”? Diktatorer brukar ha skapligt med makt och inflytande, definiera därför även gärna på vilket sätt dessa miljönissar styr över världen och driver igenom sina agendor.

 • Hej Martin ,
  idag kom ett nytt exempel på ”hoppighet” i tempprognoserna, samma i Klart , Yr och SMHI ; på onsdag torsdag -14 som min.temp i Svealand. Bakgrunden finns att se på ensembleprognoser på hemsidan ”Mitt vaeder.se” där det är tydligt hur den operativa körningen på ECMWF är en formidabel extrem. Medel av alla modeller visar ngt helt annat.
  Varför låter ni sådant passera när det uppenbarligen är orimligt??
  Skall bli intressant att se hur det ser ut imorgon.
  Hälsn / Per

  • Tja, jag har försökt förstå de där spikarna på den operativa körningen, men kan inte påstå att jag lyckats. Den körningen har högre upplösning än ensemblerna men om det skulle vara enda anledningen vete tusan.

   Ensemblerna som helhet har visat på kallare längre bort i tiden än vad det blivit när man kommit närmare. Så även nu. Varför?

 • Skönt med sol och kyla.
  Snö får gärna komma också.
  Hård blåst däremot gillar jag inget vidare