Fortsatt snöfall hela dagen

Av Martin Hedberg

Nej, det snöar inte överallt. Men där det kom mycket snö under fredagen, där fortsätter det att snöa.

Snöfallet över främst Gävleborgs län har ställt till med stora problem. Även Västernorrland och Västerbottens kustland har fått sin beskärda del av snö.

På många andra platser, tex i Stockholm, har det också varit stora problem i trafiken. Men dessa har snarare orsakats av att trafikintensiteten är hög än att det kommit kopiösa mängder snö. Med fler bilister ute så ökar helt enkelt sannolikheten för olyckor.

Det som orsakat snöfallet är ett lågtryck över Baltikum. Det skapar ostliga vindar över Skandinavien. Och eftersom Östersjön fortfarande är öppen och vattnet varmare än luften som strömmar över havet, så frigörs mänger med vattenånga. Det skapas konvektion. Ungefär på samma sätt som då solen sommartid värmer marken, vilken i sin tur värmer luften, vilket skapar konvektion som skapar regnskurar. Men nu är det istället havet som värmer luften och dessutom tillför latent energi i form av vattenånga. Av detta bildas det snöbyar. Samma process som sommartid, men 20 grader kallare.

När den fuktiga luften stiger så kyls den av och det bildas nederbörd i form av snöfall. Snön faller dels ut över havet (men det är det inte så många som märker just nu). Dels driver det in över våra östra landskap. Så länge det blåser kall luft med ostliga vindar över Östersjön, så långe kan det snöa ymnigt.

Ibland uppstår smala stråk med snöbyar, även kallat ”snökanoner” som då drabbar ett mycket begränsat område. Ibland blir det stora sammanhängande snöfallsområden, vilket är det vi ser idag.

Under lördagen fortsätter det att snöa på ungefär samma ställen som under fredagen. Det gör givetvis att situationen förvärras, främst över Gävleborgs län.

Det har varit ett ordentligt omslag i vädret den senaste veckan. Inte nog med att temperaturen har (kommer att) sjunkit med 10-20 grader inom loppet av ett par dagar, på vissa platser har det även kommit en halvmeter snö eller mer.

Under söndagen kommer lågtrycket att fyllas ut och snöfallet att avta. Det kommer fortfarande att vara kallt med minusgrader i hela landet.

På tisdag-onsdag är det läge att vända blickarna västerut. Då kommer nämligen nästa nederbördsområde. Med det kommer även mildare luft. Det gör att temperaturen kryper upp över noll grader i södra Sverige, i alla fall i delar av Götaland. I Norrland kommer det dock fortfarande att vara kallgrader. Återstår att se var gränsen mellan plus och minusgrader sträcker sig däremellan.

Fortsatt trevlig helg

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

  • Tja. Just nu står det att de kommer snöa utan stop 2 dagar i rad i Norrköping Onsdag-Torsdag. Så de kan bli rikligt med snö. Om prognosen har rätt. Hoppas verkligen att den inte ändras så mycket och att de kommer snö. Men ja tror den kommer ändras flera gånger eftersom Onsdag är om 4 Dagar. :/

  • Mer om ”snökanon” som just nu syns väldigt tydligt på norra Östersjön på Martins radar bilder och på finska FMI:s http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet. De uppstår i de speciella lägen då den kalla luften kommer ut från Finska viken med vindar mellan ost och nordost.

    Om Finska viken är öppen, eller inte alltför isbelagd, får man dels kraftiga snöbyar, dels en slags landbriscirkulation utifrån det kalla fastlandet mot det varmare havet. När så luften i brisen från Estland konvergerar mot luften i brisen från Finland pressar snöbyarna ihop till en smal stråle – och då får vi ”kanoneffekten”.

  • vi får ej heller glömma det faktum att marken fortfarande är relativt varm och tjälen knappt existerar någonstans ännu pga det blixtsnabba väderomslaget och att snön kom och nu ligger som ett isolerade lager så att kylan inte kan penetrera ner i marken, vilket resulterar i att så fort det lite varmare igen (mitten nästa vecka) så finns det stor risk att all denna snö som fallit över tex stockholmstrakten kommer försvinna ungefär lika snabbt som den kom. räkna inte med att bara för att det kommit så mycket snö kommer den kunna ligga kvar och ”vänta ut” värmeperioden tills nästa köldknäpp kommer.

  • Hej Martin hur milt blir det o hur länge det borde du kunna svara på via långtids prognås. Blir det några minus grader på nätterna hoppas på kylan kommer tillbaka

  • Köldrekord i soppero tydligen! Dåligt med den ALARMERANDE växthuseffekten tydligen, ni förståsigpåare lär om, lär rätt!

    Martin: Eh, så du menar att: ”Köldrekord i Soppero under natten medför att Grönlandsisen slutar smälta”, Eller att ”Köldrekord i Soppero 1 december kompenserar för värmeböljan i USA sommaren 2012”? Inte riktigt så kanske. Eller är det någon som lurat i dig att förstärkt växthuseffekt betyder att det aldrig kan vara kallt någonstans?

    Föreställ dig att det är köldrekord på ett ställe samtidigt som det på två andra platser är värmerekord.
    (Vill man utveckla det hela kan man resonera kring hur stor yta respektive plats representerar, hur stor temperaturavvikelsen är samt hur länge den varar.)

    Vad vill du vi skall lära oss? Att blunda på ”rätt” sätt?

  • Märkligt att prognoserna nästan alltid är felaktiga när det gäller kyla. Jag jämför ofta prognoserna med Klart.se och de brukar vara rätt pricksäkra men just vid kyla så visar prognosen nästan alltid 5-6 grader varmare än vad det är.

  • Tänkarn: Visst men nu har inte alla platser fått så mycket snö som vid tex ”Upplandskusten eller runt Stockholm”. Här i inre Svealand ligger det inte mer än 3-4cm och det klarar kylan att ta sig igenom. Marken påverkar inte så mycket som man tror, bor man utanför stan så brukar marken aldrig värmas upp så pass mycket och den kyls snabbare av

    Mitten på nästa vecka ser inte så mild ut som förut, det förblir minusgrader från Svealand och norrut kommande vecka enligt GFS och ECWMF

  • Sjuka mängder som kommit här utanför Bollnäs! Inatt vid 01 hade vi 80cm och nu på dagen klockan 17 mätte jag 105cm, helt sjukt.
    Aldrig varit med om att det kommit över en meter snö på mindre än 2 dygn!
    Hela byn var begravd när vi vakna imorse, bilarna syntes inte utan de var begravda under snön!
    Och det snöar fortfarande, dock mycket lättare än vad det har snöat, för det var helt sjukt vad det snöade igår vid 22-00, enorma lappvantar föll och det var inte bara några stycken hela luften var full med snö. Kom säkert 3dm bara på 2h!

    Nu är det lugnt men ett enormt vinterland ute, ha det bra hejsvejs från Hälsingland!

  • Rekommenderar dig att läsa Wibjörn Karlens, klimatforskare och professor, teorier istället, tyvärr betydligt mer trovärdiga! Och förövrigt är värmerrekord i Usa mer ”värda” än köldrekord i soppero och norden?? Har oxå läst på att isen på antarktis är förövrigt rekordtjock. Som sagt var … lär om och lär rätt!

    Martin: Som jag antydde i förra kommentaren: Om man skall värdera rekord så måste man beakta hur länge de varar, hur styr yta de täcker och hur stor avvikelse det handlar om. Det är inget underligt med att det förekommer vare sig värme- eller köldrekord. Men omfattningen av värmerekord som slås är avsevärt mycket mer omfattande än antalet köldrekord. Det hänger samman med att det blivit varmare. Inte heller det är konstigt.

    På vissa platser i Antarktis har isen tjockare, men det är till största delen till följd av att det snöar mer, inte att det blivit kallare. Luften kan nämligen innehålla mer vattenånga och därmed generera mer nederbörd ju varmare den är. I genomsnitt är snöfall intensivare om det är -5 än om det är -15, vilket de även flesta borde ha egen erfarenhet av.

    Det sätter för övrigt fingret på ytterligare en aspekt av klimatförändringar: Det handlar inte bara om temperatur: Även det hydrologiska kretsloppet blir intensivare: Det avdunstar mer och det faller mer nederbörd. Dock inte nödvändigtvis på samma ställen som tidigare.

  • Daniel, ”Detta betyder att vintern blir lång och sträng i år, det lovar jag” 🙂 Vad baserar du det på?

  • Tompa,helt riktigt! Klart.se ligger alltid mycket varmare än SMHI och yr. Alltid runt 30% fel, konstigt att ni inte lyckas hänga med i felangivelser. 16minus runt Seglora, eran temp som vanligt lägre angiven(11minus) Alltid likadant. Och nu lovar ni 50 cm snö under nästkommande 2veckors period.
    Daniel, hur får du det till en lång kall vinter, när vi har avverkat oktober och november som jättemilda. Lång kall vinter börjar i oktober och slutar i april, anser jag. Kylan är iaf här för att stanna. Kort och kall vinter låter mer troligt.

  • hej anders P jag har en enkel grundläggande fråga, om vatten ånga är en växthusgas som ökar uppvärmningen i atmosvären varför blir det då inte en ondcirkel?

    Martin: Hej Anders. Det kan bli det. Så är situationen på Venus: Atmosfären består där till 96% av koldioxid och det är omkring 450 grader C.

    Det finns olika ”semistabila” situationer: Planeten Jorden har troligen någon gång i förhistorien varit i stort sett djupfryst: Bara snö och is och väldigt lite vattenånga i luften (eftersom det var så kallt). Och alla snö och is gjorde dessutom att merparten av solljuset reflekterades.

    Men uppenbarligen kan Jordens klimat även vara stabilt på flera olika nivåer. En av de mer extrema farhågorna som man har nu är att uppvärmningen skall leda till att kolväten skall läcka ut ur permafrost och andra relativt stabila lager som finns på Jorden, tex metanhydrater (metan infrusen i vatten i permafrost och havsbottnar). Växthuseffekten skulle då kunna stiga betydligt mer än vad människan såväl kan höja den genom egna utsläpp respektive vad vi kan hantera.

    Att inte Vattenångan i sig ensamt få denna effekt beror på att det trots allt blir natt respektive vinter (pga Jorden roterar och att jordaxeln lutar). Detta gör att luften kyls av och en väsentlig del av vattenångan i luften faller ut som regn, dagg eller snö.

    Men en förhöjd halt av de långlivade växthusgaserna (koldioxid, metan, lustgas och freoner) gör att de dagliga/årstidsbundna variationerna sker på en högre nivå.

    Om Jorden låg närmare solen, eller möjligen om merparten av kolvätet i marken läcker ut till luften, så skulle vi få en så kallad ”run away greenhouse effect” vilket alltså har inträffat på Venus.

  • måste vara otroligt spännande att jobba som meterolog här uppe i norr! när det ena dagen regnar och är 10 plus grader och så kommer plötsligt några vindar från ryssland som ändrar om allt och det blir snökanoner och 10 minus. Ingen dag den andra lik på jobbet med andra ord. Till skillnade från medelhavet, vad gör meterologerna där liksom? pratar om några graders värmeskillnad möjligtvis.

  • Minns hur det var debatt på denna blogg för några veckor sedan om det var möjligt att snön skulle kunna komma i södra Sverige. En chans på 1 miljon va?!

  • Era nederbördsmängder är oftast rena fantasier, 50 cm. snö hos er är 11cm på yr. no. ofta lika fel hos er.

  • varför står det att det inte ska snöa imorgon måndagen den 3/12 på klarts hemsida, medans smhi hemsida visar snö från 12.00 måndag till 02.00 tisdag natt ? tittar ni på olika väder ?

    Martin: Väder är inte som en TV-tablå där det finns en sanning, planering eller ett beslut om hur det skall bli. Väderprognoser är just prognoser.

    Utifrån hur det är just nu i miljontals punkter över Jordens yta och upp i atmosfären, så beräknar man hur det blir om några minuter, och så några minuter till… Genom att man använder olika programvaror för att göra detta så får man lite olika svar.

    Faktum är att man faktiskt får olika svar även om man använder samma dator för att göra beräkning. Anledningen till detta är att olika avrundningar i tionde decimalen gör att vädret utvecklas olika. (Det blir alltid någon avrundning som är olika eftersom datorerna lagrar och skickar data på lite olika sätt beroende på vilka beräkningar datorn gjort tidigare, såväl om man använder samma dator som två likadana.)

  • ”Väderprognoser är just prognoser.”
    Men klimatförändringar är fakta.
    Jag upplever det som det alltid är”global uppvärmning” men ”lokal nedkylning.”

    Martin: Framtida klimat är också prognoser, eller rättare sagt ”scenarier” eftersom det handlar om flera prognoser. Men klimatförändringar som sådana finns redan och då är det inte prognoser utan observationer.

    När jag resonerar om klimat här så handlar det till övervägande delen om observationer, dvs sådant som redan har inträffat. Vill du jämföra det med vädret så är det som att berätta vad om snöfallet igår.

  • Citat:
    ”Martin: Hej Anders. Det kan bli det. Så är situationen på Venus: Atmosfären består där till 96% av koldioxid och det är omkring 450 grader C.”
    Nja, Martin, man kan se på detta på andra sätt också. Om man tittar in i Venus atmosfär vid 1000 mBar (som vid jordytan) så är det visst 66 gr C, vilket om man tar hänsyn till resp avstånd till solen, exakt motsvarar jordytans medeltemp, 15 gr.
    http://theendofthemystery.blogspot.se/2010/11/venus-no-greenhouse-effect.html
    Detta har diskuterats tidigare.

    Martin: Det är nära nog dubbelt så stark solinstrålning på Venus som på Jorden (2614 respektive 1366 W/m2). Men albedot (planetens reflektionsförmåga) på Venus är 0,9. Jordens albedo är 0,3.

    Det betyder att det bara är 261 W/m2 som absorberas på Venus, medan Jorden absorberar 960 W/m2 av inkommande solenergi, dvs 3,7 gånger mer!

    Jorden ligger alltså längre från solen men ändå är det, pga att Jorden är mörkare, mer solenergi som absorberas här än på Venus.

    Det är alltså inte på grund av närheten till solen som Venus (+450 grader) är varmare än Jorden (+15), det är på grund av den mycket kraftiga växthuseffekten.

  • Hej Martin
    Länge sedan jag kommenterade något på denna sidan, men jag undrar lite över det här med prognoser.
    Eftersom man idag använder dataprognoser, så vitt jag förstår fullt ut, är det därför träffsäkerheten upplevs som sämre idag än för några år sedan? Borde det inte sitta någon människa och så att säga ”moderera” dataprognosen utifrån sannolikhet? Åtminstone i det längre perspektivet. Tycker att det rätt ofta visar sig att prognoser några dagar bort kan få en diametralt motsatt betydelse vid nästa datakörning, och ofta med >80% säkerhet bägge gångerna…. Beror detta på att vi idag har tillgång till så många mätvärden att det blir förvirrande? Jag blir i allafall förvirrad;-)

  • Citat:
    ”Det är alltså inte på grund av närheten till solen som Venus (+450 grader) är varmare än Jorden (+15), det är på grund av den mycket kraftiga växthuseffekten.”
    Eller också beror de 450 graderna på Venus atmosfärs enorma täthet vid ytan (gaslagen bl a)
    Om detta finns att läsa i länken inkl kommentarerna. Medge att det är ett märkligt samband han påvisar.

    Martin: Länken du hänvisar till i din förra kommentar försöker bevisa att det inte finns någon växthuseffekt. Men författaren till den har missat inverkan av planeters ”ALBEDO”, dvs reflektionsförmåga. Hans beräkningar grundar sig på antagandet att såväl Jorden som Venus är totalt svarta, dvs absorberar ALL inkommande energi.

    Han kommer på det lite senare i sin blogg, men bestämmer sig ändå för att det inte existerar någon växthuseffekt, vare isg på Venus eller på Jorden.

    En planet som är ljus, tex Venus, reflekterar merparten av inkommande energi. Faktiskt hela 90%. Bara 10% blir kvar och kan värma Venus.

    Planeten Jorden är mörkare, albedo ca 0,3. Dvs 30% reflekteras och 70% av inkommande solenergi blir kvar och värmer planeten.

    Och ja, allmänna gaslagen spelar en stor roll, men om Venus hade haft samma albedo som Jorden så skulle det varit ännu varmare. Såväl vid Venys yta som på den nivå i Venus atmosfär som motsvarar normalt lufttryck på Jorden.

    Och omvänt: Om Jorden hade haft ett albedo på 0,9 så hade vår planet varit djupfryst.

    Venus har en svartkroppsstrålningstemperatur på 184 Kelvin, dvs -89 grader. Det är den temperaturen som Venus strålar ut i rymden, trots att det är så varmt. Såväl vid dess markyta som vid den nivå som motsvarar Jordens atmosfärstryck vid marken.

    Planeten Jorden har en svartkroppsstrålningstemperatur på 254 Kelvin, dvs -19 grader C. Vår växthuseffekt (som är avsevärt svagare än den på Venus) medför att vi har omkring +15 vid jordytan.

    Författaren till länken du angav i förra kommentaren har bestämt sig för att det inte existerar någon växthuseffekt vare sig på Venus eller på Jorden. Uppvärmningen av respektive planeters atmosfär skall då bara ske genom att solen lyser på dem. Men han får då en massa motsägelsefulla svar som han väljer att inte förklara.

  • Passa på och njut! Det kanske är den sista riktiga vintern vi har.

    Med så mycket energi i atmosfären kan omkastningarna bli stora, smått brutala, från en extrem till en annan. Jag vet inte säkert, men energiinnehållet och därav följande omkastningar kanske påverkar också ”mätningarna” du Mike tar upp. Så vädret kan slå om till blaskväder förr än man anar. Blaskväder och mörker vill i alla fall jag inte ha.

    Bli inte sura för att ni måste skrapa rutan, eller i värsta fall, inte får sitta i bilkö på flera dar – stackare! – utan ut och åk litet pulka, skidor och skridskor. Allra helst tillsammans med dem ni tycker bäst om.