Den första stormen på orkansäsongen

Av Martin Hedberg

I går bildades den första tropiska stormen på Atlanten. Den är döpt till Arlene och kommer att göra ”landfall”, dvs komma in över land, över Mexiko strax söder om Tampico under torsdagen.

USA har i fem år klarat sig från att några av de kraftigare tropiska orkanerna kommit in över land. Man hoppas givetvis att det skall bli ett sjätte år, men Jane Lubchenco vid NOAA håller det för osannolikt att det skall hålla i sig. Sannolikheten är stor att USA eller Mexiko drabbas av att en eller flera kraftiga orkaner drar in över land.

Den officiella orkansäsongen på Atlanten varar mellan 1 juni och 30 november. I genomsnitt (mätt mellan 1950 och 2000) så bildades 9,6 tropiska stormar, 5,9 orkaner och 2,3 kraftiga orkaner.

Amerikanska NOAA gör kontinuerligt prognoser på kommande säsong. I deras prognos från i maj så bedömer man att årets orkansäsong kommer att vara lite kraftigare än en normal säsong. NOAA räknar med 12-18 tropiska stormar, 6-10 orkaner och 3-6 kraftiga orkaner i år.

Fakta:
Tropisk storm: Medelvindhastighet upp till 33 m/s.
Orkan (hurricane): Kategori 1-2 på ”Saffir–Simpson Hurricane Scale”, 33-49 m/s.
Kraftig orkan (major hurricane): Kategori 3-5 på ”Saffir–Simpson Hurricane Scale”, över 49 m/s.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Hej!
  Menar du 9,6 tropiska stormar per ÅR?
  När börjar och slutar Atlanten? (Amerikaner menar kanske sin östkust inklusive mex. golfen?)
  Vad är skillnaden på en storm och en tropisk storm? Har inte hört den distinktionen. Är det åter amrisarna som spökar?

  För övrigt sällar jag mig till dem som uppskattar svalare väder: Man får ju inget gjort i värmen!

 • Arlene har tydligen bildats över Mexikanska Golfen. Såvitt jag förstått, så bildas stormar där i början och i slutet av orkansäsongen.
  Men varför?
  Vattnet är förmodligen varmare i Golfen, men det borde det väl vara även mitt under säsongen och därmed alltid producera fler stormar där över?

 • 50 m/s….. Kan det lyfta en människa på säg… 45 kg??

  Martin: Det beror på formen på människan. Men för att ge ett kort svar: Ja, man kan inte stå kvar på marken (Tänk dig att du står på en plattform på en bil som färdas i 180 km/h).
  Om man däremot lyfter, flyger iväg i luften, är en annan sak. Då krävs någon form av vertikal komponent på vinden. Men eftersom det är vanligt så blir svaret ja.