Dreaming of a white christmas

En som verkligen drömde om en vit jul var tonsättaren Irving Berlin, en av Amerikas allra största kompositörer.

Många av hans melodier blev stora succéer och spelas ofta än i dag. Men den komposition som mest förknippas med hans namn är ”I´m dreaming of a white christmas”, som blivit en av de allra mest sjungna julsångerna.

Han satt i Beverly Hills i Los Angeles. Solen sken, gräsmattorna var gröna, palmerna och apelsinträden svajade i vinden. Det var en strålande dag. Men det var den 24 december och han längtade norrut. Längtan blev så stark och utmynnade i en julsång som lanserades i filmen Holiday Inn 1942 där Bing Crosby sjöng den för första gången. Det blev en total dunderframgång och melodin fick också en Oscar det året. Hans dröm om en vit jul var kanske ett minne från barndomens kalla vintrar.

Han föddes nämligen 1888 i den lilla sibiriska staden Temun som Israel Baline. Fadern var rabbin och fick fly till USA med sin familj, hustru och åtta barn där Israel var yngst. Namnet Irving fick han i skolan.

I tonåren började han skriva låtar och 1911 kom hans första verkliga hit Alexanders Ragtime Band. Genom ett misstag blev hans efternamn felstavat till Berlin. Han lär ha skrivit över 1000 melodier under sin långa levnad. Han dog 1989 och blev 101 år gammal.

Jag vill slutligen önska en riktigt God Jul.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • En del av denna låtskatt har väl du också lirar en del gånger antar jag? God Jul John och alla andra ser fram emot mera skriverier från din sida.

  • Tack för en trevlig White Christmas-berättelse och för all rapportering.
    God Jul och Gott Nytt År!

  • Tack för en trevlig julhälsning och för den enda vädersidan som snabbt och enkelt går att läsa av.