Svinkallt

Nu när vi kommit in i december kan det vara på sin plats att nämna den lägsta temperatur som uppmätts i Sverige.

På själva Luciadagen 1941 avläste en privatperson i Malgovik (södra Lappland) 53 minusgrader på sin termometer, som i efterhand kontrollerades av SMHI. Rekordet tangerades sedan den 2 februari 1966 på SMHI:s väderstation i Vuoggatjålme med -52,6 grader.

Hur står sig då det svenska köldrekordet mot våra nordiska grannar? Jodå, det är lägst!

Närmast kommer Finland med  -51,5 i Kittilä den 27 januari 1999 tätt följt av Norge med  -51,4 i Karasjok på nyårsdagen 1886. Båda platserna ligger på Nordkalotten. På Island hade Mödrudalur på öns nordöstra del -38,0 den 22 januari 1918 och i Danmark noterade Thisted på västra Jylland -31,2 den 7 januari 1982.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Hej John, krigsvintrarna har man hört talas om, men hur är det med somrarna? Vissa säger att det även var varmare än mormalt då stämmer det?
    mvh
    Gert

  • Det mest intressanta datan du kommer med är det danska rekordet på -31,2 grader. Intressant också är julprognosen som stundar. Har sett på Wetterzentrales kartor och det ser ju lite lovande ut om man gillar vinterväder. Det verkar som riktigt kall luft kan dra ner från måndag näst nästa vecka av ett mäktigt högtryck. De senaste dagarna har de spretat litet om den kalla luften drar ner eller inte och just nu ser det ut som den gör det.