Snart plusgrader i Norrland och regn i söder

Av Martin Hedberg

Idag FREDAG är det kallt här hemma i Sverige. Nåja, nollgradigt i Skåne, men -25 i norra Norrlands inland. Senare idag börjar ett nederbördsområde att ta sig in över sydligaste Sverige. Det ger regn/snö i Skåne/Halland/Blekinge ikväll. Under natten avancerar det vidare in över landet.

I morgon LÖRDAG börjar mildluft avancera norrut. Det blir i Götaland 0 till +4, i Svealand 0 till -10, södra Norrland får -10 till -15 och norra Norrland -10 till -20. I samband med detta så fortsätter området med regn/snö att röra sig in över Götaland och sydvästra Svealand. Det blir troligen problem med is och underkylt regn, men nederbörden mattas av då den rör sig öster och norrut.

Under natten till söndagen så blir det ytterligare stigande temperaturer.

På SÖNDAG så får Götaland och Svealand 0 till +5 och i samband med det även regn.
Södra Norrland får omkring 0 och norra Norrland 0 till -10. Vintern har som bekant varit kall. Detta blir första gången sedan den började som delar av Norrlands inland noterar plusgrader.

De för årstiden milda vädret håller i sig över MÅNDAGEN med 2 till 5 plusgrader i södra Sverige och mellan +2 och -5 i Norrland.

Men under TISDAG-ONSDSAG nästa vecka blir det åter kallare.

Sedan, på SÖNDAG nästa helg stiger temperaturen åter uppåt…

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Kollade nu på er sida och Östersund dit jag ska…. såg ut att vara minus där. Hur stor dek av norrlands inland gäller + graderna????? Mvh/SM

  Martin: Fläckvis och under en handfull timmar.

 • Hejsan!

  Det skulle sitta fint med någon plusgrad här i Strömsund(norr om Östersund). Det har varit konstant minusgrader så länge att jag glömt bort när det senast var plusgrader 🙂 Det var väll eventuellt någon gång i början av November. Som kallast hade jag -34 dagarna före jul för att på juldagen svänga om totalt. Av erfarenhet vet jag dock att januari och februari kan bli riktigt kalla månader, speciellt i samband med kraftig vind.

  Som avslutning kan jag bara konstatera att klart.se har haft mycket bra prognoser för Strömsund. Det är sällan som det skilt mer än någon grad mellan prognos och verklighet, speciellt om man hållit sig inom 3 dagar framåt. Bra jobbat!

  Martin: Vi tackar.

 • I södra Sverige prenumererar vi på nederbördsområden till veckosluten. Har varit så hela December och Januari, och ser ut att bli så även nästa helg…..helt sjukt. Tur man jobbar skift 🙂

  Hur såg det ut i Norrland de milda vintrarna 06,07,08? Hittar bara färgkartor som visar >10+ över det normala. Finns siffror någonstans?

 • Hejsan 🙂

  De milda sydvästvindarna orkar återigen in över Sydsverige. Har du någon kommentar till det? Kan det vara så att det Azoriska högtrycket behåller sitt tryck, medans det isländska lågtrycket återigen börjar fördjupas?

  Skönare väder iallafall 😀

 • Enligt väderprognoserna jag sett på antyder det att temperaturerna sjunker rejält under nästa vecka med nedmot -10 grader även i södra Götaland. Stämmer det, och kan det sedan hålla i sig?
  Trevlig helg!

  Martin: Ja även andra modeller visar på sjunkande temp efter den närmaste portionen mildluft. Hur länge det håller i sig…? Kristallkulan lite grumlig i det hörnet (finns det hörn i sfärer?)

 • Hoppas det håller i sig till det ska bli vår. Typ i början av mars. Det här slasket är ju helt odugligt….