Så blir nyårsvädret

Vi ligger i en zon mellan ett högtryck i sydost och envisa lågtryck på Atlanten. Detta gör att vi har mestadels sydvästliga vindar över Skandinavien. Dessa för in mild och fuktig luft.

20131231_12.002.002Trots den stabila situationen med högtryck och lågtryck så blir vädret både enformig och växlingsrikt. Enformigt eftersom temperaturen inte förändras så mycket. Växlingsrikt eftersom det ena dagen är klart väder och andra dagen drar in fronter med regn eller snö.

Nyårsafton är en sådan dag. Först passerar ett molnområde med regn och snö åt nordost över landet. Därefter spricker molntäcket up i samband med att en högtrycksrygg förstärks.

Det gör att det på dagen på tisdag är molnigt och snöfall i stora delar av Norrland. Nordvästra Svealand får istället regn eller snöblandat regn. Götaland och östra Svealand får mestadels uppehåll och tidvis klart väder.

Vid midnatt är det fortfarande snöfall i norra Norrland medan södra Norrland, Svealand och Götaland får uppehåll och fläckvis klart väder.

Bäst förutsättningar att se nyårsfyrverkeri har man i Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland. Men i övriga delar av landet är det ändå hyfsat bra med tillräckligt hög molnbas. Det är väl egentligen bara Norrbotten som det är lite sämre i, detta i samband med snöfall.

Temperaturen håller sig kring noll grader: Från -1 till +4 i Götaland och Svealand och mellan -5 och +1 i Norrland, dock något kallare, -5 till -10, i Lappland.

Det nya året inleder vi med fortsatt för årstiden milt väder, svaga vindar och mestadels uppehåll.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Gott nytt år Martin! Hur länge dröjer det innan vädret återgår till det normala – det vill säga med snö och kyla. Vad är det som krävs för att kalluften ska börja strömma ner över Sverige?

  • Lite kallare i Artis skulle göra susen.
   Det skulle medföra en skarpare temperaturkontrast mellan luften i norr och den i söder. Det skulle i sin tur skärpa jetvinden, vilket i sin tur skulle medföra att jetvinden inte meanderade (hade så stora variationer mellan vågtopp och -dal) så mycket. Med en mer zonal jetvind skulle vi kunna behålla kalluften längre. Det skulle helt enkelt vara lite mer som det var förr.
   Obs, en kraftigt meanderande jetvind kan även betyda att kalluft strömmar ner på ovanligt låga latituder. Detta kan verka förvirrande när man talar om global uppvärmning, tex om det kommer snö i medelhavsområdet. Men den kalluftsadvektionen kompenseras mer än väl av varm/mild luft som strömmar upp på ovanligt höga latituder.
   När jag kollar ensembleprognoser så finner jag stöd för att det inte kommer att hända så mycket med vädret och i synnerhet temperaturen den kommande veckan. På ca två veckors sikt har det blivit någon grad kallare. Men det är inte tillräckligt för att det skall bli så kallt som det brukar i början av januari. I Stockholm ser det tex ut att vara inte mycket kallare än nollgradigt om två veckor.

 • Nej, och vi ska verkligen hoppas att vi heller inte får någon kalluft som drar ner över Sverige och ställer till det med snö och annat elände. Var glada och tacksamma för det milda vädret som gör livet betydligt enklare! Det håller t ex elpriset nere och förbrukningen blir dessutom mycket mindre än vid minusgrader. I Skåne har vi inte haft många timmar med minusgrader denna vinter, och det är underbart.

  • Alla snöhatare (Skåning)! Låt inte snålheten att ni sparar några kronor i elkostnader gå ut över att gilla en vit Jul och Nyår. Det är vackert med snö!! det är ljust och mentalt upplyftande med ett snöbeklätt landskap, plus att det är hälsosamt med ljus. Jag ska till Thailand om några veckor och få ljus, eller ska jag skippa det? Då sparar jag ju några ören, eller hur? =)

   Det är inte snö som är en trafikfara mer än regn. Det är växlande väder mellan plus och minus så att det fryser och töar om vart annat. En vinter med mycket och snö och stadigt kallt ger ej så hala vägar pga att det ej smälter och fryser om vart annat.

   Nu ska jag på ljusterapi

   Gott Nytt År Alla!! =)

 • Men usch vad deprimerande det är med det här vädret. Bor i Älmhult så jag är nästan skåning. Mörkt mörkt mörkt. Tacka vet jag 10 cm snö, klart och sådär 4 minusgrader. Allt blir mycket ljusare, man blir mycket gladare och barnen kan pulsa i snön.

 • Hej ! Jag har aldrig sandat så mycket i December någon vinter som denna.Vi som jobbar inom vinterväghållning i Höga Kusten området är ganska less på detta eviga regnande.Jag plogar hellre så det blir fina vintervägar istället för dessa isvägar.
  Gott Nytt år !

 • Nu har även media börjat uppmärksamma problemen med det milda vädret. Förutom att det skrivs om stormarna, skrivs det även om personaluppsägningar, mördarsniglar och fästingar, parasitsjukdomar på träd, trafikproblem och översvämningar etc..

  Gott nytt år, med förhoppning om kyla mot senare delen av januari.

 • Det är en ren slump att detta väder med SV-vindar inträffar just nu under vintermånaderna. Vädret har inget minne och vet inte om det är sommar eller vinter. Vi får vara glada att detta med låst L-bana inte inträffade i somras Då hade inget vart glad. Om vi har en mild period nu så är det risk att vi får den kalla på sommaren. Medeltemp. på året brukar ju inte skilja så mycket. Gott nytt väderår på er.

   • Jag menar att det inte hela året är temperaturer över det normala Påstår du att vädret vet att det är Januari nu?