Ännu ett lågtryck från öster

Av Martin Hedberg

Under söndagen kommer ännu ett lågtryck in över Sverige. Det vanligaste situationen är att vädret gör entré från väster. Men precis som lågtrycket under inledningen av helgen så kommer detta in från öster.

Det gör att det främst är de östra landskapen i form av Svealand och södra Norrlandskusten som får ta del av nederbörden. Där handlar det handlar om ca 10 cm snö.

Temperaturen fortsätter att sjunka något och i allmänhet får vi 5 till 15 minusgrader i landet. Noterbart är att det kan krypa ner mot -20 i såväl Norrlands inland som på Sydsvenska höglandet under natten mot tisdagen. Mildast blir det i Uppland, Södermanland och på Gotland där det bar blir några enstaka minusgrader.

Det är nu snö i så gott som hela landet. det ligger 30 och 80 cm i större delen av Norrland. 10-40 cm i Svealand. Götaland har i allmänhet 5 till 20 cm, men på en del platser längs med syd- och västkusten är det barmark.

Lågtrycket från öster gör att det blir lite påspädning av snötäcket vilket då främst kommer att märkas i Svealand och Götaland. Det är ett rätt så flackt lågtryck så det blir inte så blåsigt.

Molnen dominerar himlen, men det blir även en del sol. Bästa chanser till sol har man under söndagen i Lappland och under måndagen i Jämtland, Ångermanland och Småland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin ! Under fliken världen finns kallaste , varmaste & blåsigaste väder i världen . Varför inte mest nederbörd ? . Det vore intressant tror jag . Hälsningar från en vintrig Norrlandskust!

  Martin: Skall se vad vi kan göra. Det är dock att få till kvalitetsdata när det gäller nederbörd. Det är även väldigt glest mellan mätpunkterna.

 • Såg på SMHI:s sida att Jokkmokk har ett snötäcke på 146 cm. Hur i hela friden hanterar man såna mängder runt villor och hus. Fullständigt obegripligt för mig. Men de har väl en lång erfarenhet. De har kanske haft ännu mera snö tidigare under årens lopp.
  Men många sneda ryggar är det nog!

 • Svar till Janne w
  Kan kanske tänkas att man skottar undan snön regelbundet efter den fallit, då blir det aldrig fråga om några 146 cm att skotta på en gång.

 • 146 cm är inte så extremt. Svenska rekordet ligger väl en bra bit över två meter.
  Minns själv ett par tillfällen när jag varit med familjen i Tänndalen/Funäsdalen på skidsemester och snödjupet varit runt 170 cm.

 • 10-40cm i Svealand stämmer inte..
  Här i Ärla, Södermanland har vi just nu 65cm. Och Ulvsjö i norra Svealand har 72cm så 10-40 var lågt tycker jag.

 • Jag undrar lite om kvaliteten på prognoserna och hur dennna mäts. Om man skriver ”helgarderande” fraser som ”möjligen regn tidvis”, kommer då allt väder att tolkas som korrekta prediktioner?

 • Plojsida? Såg på förmiddagen att du pronostiserade att Jönköping skulle för -10 till -18 om 8 dagar… Nu är det -1 till -5 som gäller med samma vindar. Hur kan det komma sig att ni fantiserar så.
  Och en undran varför reklamen som tar för stort utrymmer inte tas bort som du lovade efter jul.

 • Vart har vårfetischisterna i kommentarsfältet tagit vägen? Har de blivit insnöade inte bara bildligt talat utan även bokstavligen?

 • # Bertil Törestad: En sådan här typ av prognos som “möjligen regn tidvis” går inte att verifiera och, vad jag vet, verifieras inte heller. Vad som möjligen verifieras är en grundprognos som skulle kunna vara av formen ”risken för > 1 mm/t kl. 12-13 20%, 13-14 50% 14-15, 10% 15-16 0%, 16-17 0% och 17-18 40%”

  Varje timme kan nu verifieras på sedvanligt sätt, dvs 20% prognoserna läggs i ”facket” för tidigare 20% prognoser. Om där nu blir 50 stycken bör 10 av dem (ungefär) fått > 1 mm.

  Om grunddata medger kan man kanske även beräkna risken för > 1 mm/6 timmar dvs mellan 12-18. Antag att den i detta fall är 80% så läggs prognosen i ”facket” för 80% prognoser. Om där nu finns 20 bör omkring 16 av dessa följts av regn.

  Att risken under perioden 12-18 varierat mellan 0% och 50% vilket kunnat motivera ordet ”tidvis” verifieras alltså inte – vad jag vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *