Högtryck i norr, lågtryck i söder

Av Martin Hedberg

Kommande dagars väder präglas av såväl låg- som högtryck.

Högtrycket ger klart väder eller växlande molnighet i stora delar av Norrland samt västra Svealand. Det gör givetvis att solen visar sig en del, men även att nätterna blir kalla. Kylan sitter i en bit in på förmiddagen innan solen både värmer och blandar om luften vilket gör att temperaturen stiger. Men om kvällen så sjunker den igen.

För södra Sveriges del, främst Östersjölandskapen, så präglas vädret under fredag, lördag och söndag av moln och en del snöfall. Det mest markanta sker under natten mellan fredag och lördag när ett lågtryck, med ursprung från Polen och de Baltiska staterna, drar in över östra Svealand och östra Götaland.

Det är inget intensivt lågtryck, men det är ett rätt så kompakt molntäcke, det blir lite blåsigt och det ger ifrån sig en del snö.

Ser man till temperaturen så varierar den allt mer i takt med solinstrålningen. Men utjämnat över dygnen så ser vi en svagt sjunkande tendens över helgen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin, jag undrar bara varför Hamneda plötsligt ligger mellan Gotland och Estland …mitt i Östersjön.
  Har jag eller Ni virus ????
  Har varit perfekt innan .
  Hej Conny.

  Martin: Hej Conny. Vi håller på att göra om layouten på hur kartorna presenteras. Orterna ligger på en overlay som inte justerats ännu. Det skall fixas under dagen.

 • Om man ska lyssna på de jag pratat med så har den redan trätt fram. Fastän det fortfarande ligger snö uta och det just nu är full snöstorm här i Lund, så har jag hört hur många som helst säga att ”det är vår i luften” (vad det nu ska innebära). Jag tvivlar på att denna känsla av ”vår i luften” är reproducerbar, så någon vetenskaplig definition av vår enligt kriterierna att den skall ”finnas i luften” är det inte tal om.

 • Vår i luften i februari är inget konstigt for oss som bor i södra sverige, dvs söder om växjö. så kul nör ni stockholmare säger att ni bor i södra sverige!!!

 • Tycker vädret ser lovande ut,mycket snö och minusgrader,sådant väderförhållande gillar en viking .

 • Fan vilket underbart väder det är, Martin! Snöööööö och snööööööö, som bara den. Älskar det! / Värmlänning.

 • Skönt med all snö som kommer till Östra Sveland dom närmaste dagarna. Längtar inte till våren ännu.

 • @Markus
  Jag håller med. I loooooooooove it. Mer snö tack kan aldrig få nog 🙂