Fortsatt milda sydvästvindar över jul

Det för årstiden milda vädret består över jul.

Det är sydvästliga vindar som drar in mild Atlantluft över Skandinavien. Det gör dessutom att det blir fortsatt blåsigt och lite av varannandagsväder, en dag med klart väder och en med moln och regn eller snö.

Snögränsen går för tillfället i höjd med Siljan i Dalarna, men i östra Norrland så är det mycket tunt och på stora områden barmark.

Det kommer förvisso en del nysnö med de nederbördsområden som drar in över landet. Men på det hela så förändras inte snöbilden nämnvärt: På julafton ser det ut att fortsätta vara snö i norra Dalarna och stora delar av Norrland, men/och snöfritt i Götaland och större delen av Svealand samt Norrlands kustlandskap.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Finns det någon indikation på när ev. det kommer att börja snöa på riktigt om alls i Norrland denna säsong?

  Tack.

 • December skulle ju bli den kallaste månaden denna vinter enl. prognos ! Ska man tolka det som att det är dags att ta fram kortbyxorna i januari eller att säsongsprognoser är lika meningslösa som dom är värdelösa 😉

 • December har varit kallast senaste vintrarna, rent av svinkalla, men i år blir januari och februari kallare. Lågtryckstransporten kommer att avta successivt och då blir det automatiskt kallare.
  Dock ingen stark långvarig kyla.
  Det finns indikationer på en tidig vår 😉

  Men det är långt dit än, så vi får njuta av den här härliga varma snöfria och fina vintern !!

 • Vi skall nog inte ta fram kortbyxorna i januari, för om prognosen för december var kall, och för januari varm, och prognosen för den förstnämnda månaden slog helt fel, då bör vi snarare vara inställda på att den även missar för januari, som istället blir kall:)

 • Det blir varmare dagtid än vi hade tredje Juli på morgonen. Man slipper ödsla tid och pengar på snöskottning och elmätaren tickar riktigt sakta. Mer över till Jul. Härligt! 🙂

 • @zeppo

  December 2011 var inte kall, tvärtom sammantaget en av de varmaste som Sverige upplevt, med överskott på nära 10 grader i nordöstra Norrland.

 • Fick just ett mail från en dansk meteorolog. Han brukar pricka prognoser ganska rätt (ca 75%).

  Enligt denna guru kommer köldknäppen i mitten av januari och varar långt in i april. Mars och april kommer bli kallare än normalt. Stora snömängder väntas i februari.

 • Man ska inte underskatta danska vädersiare dom brukar ha bra koll på hur vädret ska bli efter några Tuborg 😉
  GOD JUL !!!

 • Skönt med milt väder hoppas att det blir så hela vintern.Tänk vad folk ska gapa att det är växthuseffektens fel att det blir så här. Bor på Småländska höglandet och här brukar det vara både snö o kallt, men nu är det milt och det får gärna fortsätta så här.Det kommer nog både snö o kyla då blir det ett jäkla liv för att det är för kallt, så sluta gnäll era tokdårar eller flytta till Nordpolen om inte ni trivs nu.

 • Leif:

  Vår i Februari??? vad är det som blommar då? Våren slår till på allvar sent April/Maj. All barmark innan dess är mest gyttja,smuts och mörker, kanske någon tussilago som står och fryser i en lerpöl.

  Kom igen Vinter, SPÄNN MUSKLERNA och hosta fram lite snö!!! =)

  • Tja, i Skåne börjar våren i februari, då kommer de första vårblommorna. Om det nu ens varit någon vinter. Ofta går hösten direkt över i vår. Underbart. Så verkar det bli denna säsong. Missförstå mig inte. Jag gillar också att åka skidor men då blir det i Alperna.

 • Om årets väder hade varit en musiker hade denne löpt stor risk att inom kort få motta en stämning. 2013 har vädermässigt varit ett plagiat på 2006 nästan rakt upp och ned. En snörik inledning med normala temperaturer, en vår som började riktigt kallt men som från mitten av april fick större och större temperaturöverskott. En varm sommar med torka i Sydsverige i juli, samt en regnig sommarmånad som väger upp torkan (juni i år, augusti 2006).
  Slutligen en mild höst och en mycket mild avslutande månad, båda åren innehöll en kort köldknäpp under denna period (början av december i år, början av november 2006).
  Den frostiga avslutningen på september i år är det enda som verkligen skiljer sig från 2006.
  Det var även mindre extremt i år. Mars inte lika kall, sommaren inte lika varm, hösten+december inte lika extremt mild som då

 • December 2011 var inget märkvärdigt, iaf inte i östra svealand. (Som också ligger i Sverige) Kommer på 41 plats av 257 decembrar sedan 1756.
  Statistiskt är det mycket ovanligt att en varm december följs av en kall vinter i övrigt. Av de 15 varmaste december sedan 1756 har två följts av kalla januari och februari. 1785 och 1963. Så den danska meteorologen löper nog stor risk att ha fel… Eller så är han ett fenomen. Så grundtips en fortsatt varm vinter. Gardera med en normal vinter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *