Alexandre Walewski

För exakt 200 år sedan, den 4 maj 1810, föddes i Polen en gosse som skulle få en  väsentlig betydelse för den moderna vädertjänsten.

Hans mamma var en ung polsk grevinna, Maria Walewska, som haft Frederic Chopins pappa som fransklärare. Franska språket var nämligen vanligt i de aristokratiska kretsarna. Genom att hon kunde franska fick hon därmed  kontakt med kejsar Napoleon I på tillfälligt besök i Polen.

Kontakten resulterade i ett kärleksbarn som fick namnet Alexandre (Florian Joseph Colonna) Walewski. Mamman och Alexandre flyttade efter födelsen till Paris där Maria dog 1814 endast 28 år gammal.

Alexandre togs om hand och uppfostrades av pappans familj, Bonaparte. Han utbildade sig till journalist och författare men gjorde också en politisk karriär och blev så småningom utrikesminister 1855 i Napoleon III:s regering.

Han satt då som ordförande i kongressen och i den kommitté som beslutade att under krigsministeriet inrätta en vädertjänst 1856. Detta efter en storm med en katastrof i Svarta Havet under Krimkriget som jag berättat om i en blogg från i höstas.

Det var den första vädertjänsten i Europa och en milstolpe för den moderna meteorologin. Efter hand följde de andra länderna i Europa efter. England fick sin vädertjänst 1860, Norge 1866 och här i Sverige 1873 med Statens Meteorologiska Centralanstalt.

Mer om Alexandre i min nästa blogg.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Hej!
  Spännande historia. Hade inte Frederic Chopin också en kärleksafär med Maria Walewska under en period. En olycklig kärlek vad jag kan minnas.

 • Re:Kerstin
  Nix, Chopin var enbart 7 år gammal när grevinnan Walewska dog .
  Du kanske tänker på affären med Georges Sand?

 • Intressant!
  Hur gjorde man prognoser för 150 år sen? Barometern fanns väl, men den förvarnar ju inte så långt i förväg. Med tidens kommunikationer hade nog ovädren vandrat förbi innan man fick meddelande om att det skulle komma!
  Samma sak med molnskådning – varskor kanske nåt halvt dygn framåt?
  Eller kunde man använda statitiska metoder? ”Nu har det varit vackert väder i tre dagar, nu blir det nog regn i morgon.”
  Ser fram emot ditt nästa inlägg.

 • Det mest intressanta med detta är väl ändå att Alexandres mamma fick ge namn åt Sjötunga Walewska! Rätten skapades när hon var borta sen många år, f ö samma år som Alexandre blev minister. Ett samband?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *