Hur varmt kan det bli? Från ena ytterligheten till den andra. Kallt och regnigt i maj och juni, varmt och torrt i juli. Två ytterligheter som medeltal landar på ”normalt”. Är det normalt?
Det förefaller som om vädret ”hakar upp sig”. Antingen kallt och regnigt eller varmt och torrt. Den analysen håller inte bara här utan även på andra platser. Men jag tänkte inte orda så mycket mer om klimatförändringar i denna artikel utan sparar det till förmån för vädret.
Jag har i dagarna gjort intervjuer för olika tidningar. I förrgår var det frågor i stil med: ”Varför är det så kallt?”, I går var det: ”Vart skall man resa för att få värme?” Idag var det ”Hur varmt kan det bli?”
Jag tipppar att nästa frågeställning kommer att vara ”Hur länge stannar värmen?”
Bilden ovan antyder något som kan verka osannolikt varmt med tanke på hur tex midsommarvädret varit. Men om juni var kall så ser juli ut att inledas med högtryck, sol och värme. Lika mycket värme som det tidigare var kyla. Och det är ju ändå mitt i sommaren.
Prognoser pekar på att det skall bli mellan 25 och 30 grader i stora delar av Sverige om ungefär en vecka, typ torsdag-fredag-lördag, dvs i inledningen av juli.
Får se hur länge det håller i sig, hur mycket löpsedlar det blir, hur glada alla blir och hur lång tid det går innan folk börjar resonera om hur man skall göra för att svalka sig när det blir för varmt. 😉
Om du gillar värme och sol: Boka ingen resa söderut just denna vecka, du kan troligen lika gärna stanna hemma och få samma sol och värme. Men enklare och till betydligt lägre kostnad.
Summering: Torsdag den 2:a juli är Högtrycket här. Det ser ut att bli över 25 grader över stora delar av landet. Det kan nog nå upp till 30 grader på en del platser. Sedan tar det ännu någon vecka innan det är varmt i badvattnet.
/Martin
För min del kvittar det med värme men vill man ha det så kan man kan åka till Pakistan, eller Brasilien, eller USA. Lake Mead håller på att torka ut. Rekordlåga nivåer nu.
http://lakemead.water-data.com/
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2015/06/24/lake-mead-low-water-shortage/29202475/
Det borde komma regn där framöver. Med betoning på borde…
Bränderna har kommit igång i Alaska, igen. https://www.adn.com/article/20150625/map-tracking-alaskas-wildfires
http://www.climatecentral.org/news/alaska-entering-new-era-for-wildfires-19146
Via Worldview:
http://1.usa.gov/1Kg3S8Z
Hej Martin ser ut som en upprepning av förra sommaren varm juli till oktober. Matin du kan ju skriva här hur länge sommar värmen varar så folk vet så dom slipper o åka utomlands i sommar
”Ett rimligt antagande är att eftersom det bevisligen varit kylslaget i maj och juni så blir vi avslutningsvis överkompenserade med värme den här sommaren, säger Martin Hedberg” (Aftonbladet)
Så om det har varit kallt tidigare ökar sannolikheten för att det blir varmt alltså?
Nej, det var inte så jag sade till reportern.
Jag poängterade att naturen inte är rättvis eller har ”minne”. Men jag sade att vi människor gärna tolkar naturen på det sättet. Och det gjorde hon uppenbarligen. 🙂
Det är trist när man blir felciterad, men ovanstående exempel är långt ifrån det värsta jag har varit med om.
Martin hörde att en långtidsprognos lovade riktigt varmt o soligt väder för hela juli till början på oktober. O att det sannolikt skulle en ännu varmare höst med en temp på 20 grader hela.hösten o att vintern skulle utebli helt i år o det gällde hela landet. Vad ser du i era långtidsprognoser. Man kanske nästa tro att vädret har minne för verkar ju bli en kopiering av sommarväder som var förra.året Martin skulle vara kul o höra.din långtidsprognos för juli – november att det blir varmare än normalt vet vi men.hur mycket varmare blir det
Hej Macke.
Riktigt så hårt skall man inte tolka prognoserna. Långtidsprognosen handlar om sannolikheter för att det skall bli kallare, normalt eller varmare. Även om det ör mycket rödfärg på långtidsprognosen från IRI så har den med ca 15% sannolikhet för at resten av sommaren blir kallare än normalt.
15% låter ganska mycket med tanke på att de senaste 14 åren har 0% varit kallare än normalt juli-aug…
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html
Hur pålitliga brukar CFS vara? Enligt dem verkar Juli bli kallare än normalt för norra Sverige vilket står i konflikt mot IRIs sannolikhetsprognoser som tyder på varmare än normalt. Ska bli spännande att se hur som!
CFS använder 1999-2010 och IRI 1981-2010 som basperiod.
Förklarar en del! Tackar.
Till de som säger att det är en kopia av förra året skulle jag vilja inflika att det var osedvanligt varmt i April och också del av Maj förra året. I år istället osedvanligt kallt under samma tidsperiod. Också Juli har i år varit osedvanligt kallt och mestadels regn.
Min reflektion till tal om varmare temperaturer är att det ger ett uttryck för inrymmande av förhoppning. Än är det inte varmt, tvärtom kallt. Om det blir varmt vore det klart trevligt, men meteorologerna har ofta fel.
Lägg till att Juni kommer att placera sig i toppen av de varmaste Juni någonsin, globalt. Tvåa trea kanske.
Duktiga meteorologer har mer rätt än fel. Det finns en anledning till att läsa just den här bloggen. 😉
Då får jag väl vara lite tråkig och svara att det lokalt kanske inte är så intressant om det är varmt globalt när det lokalt är kallt.
Jag noterade i kvällens väderrapport i SVT Väder att man sänkt förväntningar vad gäller värme något för dem kommande veckan mot vad man tidigare talat om som förväntade. Man nämnde nu också om osäkerhet. Kanske har man ytterligare sänkt förväntningen något i väderrapporten imorgon.
Min gissning skulle kunna vara att det inte blir något med högtrycket överhuvudtaget. Att det inte blir någon väderförändring, utan att molnigheten, regnet och den relativa kylan blir kvar såsom det är. Men jag tror på meteorologerna, och det blir säkert någon varmare och mer högtrycksbetonad dag, skulle kännas lite knepigt om det uteblir helt och hållet när meteorologerna så starkt talat om en väderförändring.
Ja det var tråkigt, det finns ingen som vare sig lider eller avlider här av det väder vi har nu.
Parallellerna mot tidigare El Nino år finns där (kopplingarna är svaga) men man behöver inte vara jätteförvånad över det väder vi har nu.
Att vi leker med hela vår civilisation tack var våra utsläpp av växthusgaser är ännu tråkigare.
instämmer vad gäller klimatfrågor. Ser det som en politisk fråga och bär på en förhoppning om att vi människor på ett globalt plan skall inse problematiken och tillsammans kunna vårda planeten bättre.
Vad gäller väder gillar jag värme, men också snö och kyla. Om jag skulle flytta härifrån Sverige så är min främsta anledning att jag skulle vilja flytta till en varmare plats och flytta ifrån det kalla gråa norden och Sverige. Sverige är fantastiskt på sommaren om det blir varmt, och det är fantastiskt på vintern om det blir kallt. Bor man i Norrland kan man vara ganska säker på snö och kyla. Hela denna vårvintern, våren och sommaren har varit helt bedrövlig i mitt tycke med så mycket ständigt mulet, regn, kyla och mörker. Det finns nu en chans att det blir några dagar med sol och värme. Det gäller att försöka ta tillvara och vara ute, snabbt kommer hösten och sedan vintermörkret. Eller så kan man resa till varmare plats om man vill ha värme.
Tyvärr så har vi redan låst in oss på ohyggligt kostsamma efterverkningar pga av vår ovilja att agera.
Pratar vi enbart om vattenstånd, Sverige och Göteborg, så kommer vi vid en meter högre vattenstånd normalt till 2100, att få närmare tre meter vid högvatten.
Som glaciärerna på Antarktis och Grönland agerar nu så siktar vi snarare på tre meter vid normalvatten.
http://cityplanneronline.com/project/ZD1mr6Yb
Västlänken med tunnlar under Göteborg känns kanske inte som en jättefiffig idé? Eller byggandet runt Store å. Sedan vet alla Göteborgare värda namnet vad Mölndalsån brukar hitta på vid kraftig nederbörd. Allt vatten som kommer ner bakvägen måste pumpas ut i havet och det kostar.
Nä, istället planerar man för utökat ingenjörsskap och vallar.
http://www.melica.se/sites/default/files/bilder/invallning.jpg
Samtidigt gör vi egentligen ingenting åt orsaken, våra utsläpp. Tiden har runnit ut redan, men få verkar vilja inse det. Det blir svårare och dyrare för varje dag vi spenderar på förhoppningar.
Jag skulle vilja komplettera min kommentar med att jag nu ser på SVT Väder att man gjort en artikel med rubriken ’Mönstret bryts med viss tvekan’ där man förklarar osäkerheten. Helt enkelt så går det inte att förutsäga är min tolkning, och bra att man beskriver det så som man gör.
Nu blir det några dagar med riktigt härlig svensk sommar då växt och djurliv frodas i sin fullaste utveckling.