Film om tropiska cykloner på Svt Play

Ovädrens Planet, SVT Play

Jag ser filmen ”Ovädrens planet, del 1” på SVT Play. Intressant, okay pedagogik och snygg grafik. Men det finns även en del missvisande information i filmen:

1. De kraftigaste vindarna förekommer i samband med Tornados, inte tropiska cykloner. (Den kraftigast uppmätta vindstyrkan var 480 km/h i en tornado år 1999 i Oklahoma). Tropiska cykloner kommer på andra plats. Högst uppmätta vindhastighet i tropisk cyklon är 408 km/h (Olivia 1996). Däremot gör cyklonernas storlek att de innehåller mer total energi, det blåser helt enkelt över en större yta, dessutom betydligt längre tid.

2. Det sägs att ”ovädren” (Tropiska cykloner) kan dyka upp utan förklaring, på några timmar. I verkligheten har man koll på den flera dagar i förväg. Det man har problem med är detaljer i hur kraftiga orkanerna blir, inte om de blir. Det framkommer senare i programmet, men det är onödigt att hamra in en felaktighet som kan missförstås redan i början.

3. Luften i cyklonerna stiger högt upp i atmosfären, delvis in i stratosfären (under vissa specifika förhållanden som det skall visa sig senare i programmet). Men det är lite missvisande att säga att luften ”pumpas in i stratosfären”.

4. Av någon underlig anledning missar man att berätta att det som driver cyklonen (och ett vanligt stackmoln) är så kallad ”latent energi”, dvs att vattenånga kondenseras. Då frigörs värme och luften stiger kraftigare. Man kan höra det mellan raderna en bit in i programmet, men det kunde uttalas när man ändå talar om havstemperaturer, vindskjuvning och annat som är väsentligt. I synnerhet som det framkommer att luftfuktigheten tros bära på en nyckel till att förstå cyklonernas snabba intensifiering.

Även om jag låter lite kritisk här ovan så vill jag sammanfatta programmet som intressant och väl värt att se. Kommentarerna ovan skall snarast se som komplement till ett bra program. Men när jag ser det så kan ja inte låta bli att slås av dramatiseringen, man försöker få det till att låta som om forskarna ”gissar” och svävar i stor okunskap om cyklonerna. Vidare att detta leder till att folk får lida i onödan. Typ att osäkerheten i prognoserna gör att folk stannar hemma, trots varningar. Men vad kan man begära?

Jag vill påstå att de förutsägelser och scenarier om hur cyklonerna skall utvecklas och röra sig är fantastiskt bra. Det handlar inte om mekanik utan om dynamiska processer där man kan förutsäga stormar dagar innan det ens finns ett embryo till dem. Inte perfekt, men mycket bra.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Det här är nog tyvärr ganska typiskt för mycket av dagens populärvetenskapliga och historiska program, de har tappat stinget. Jag brukar roa mig vid alla dessa program om 1:a och 2:a värdlkriget att jämföra vegetation, skuggor och klädsel på samma filmsnuttar som går runt runt där med det man kan förvänta sig vid det datum som händelsen påstås sig utspela. Fel i hälften av fallen…

  • Tack för tipset!
    Vill samtidigt passa på att säga att jag har saknat dina vetenskapliga artiklar / väder skola (t.ex. den du tidigare skrev om corioliseffekten), mer av sådant 🙂