Ni, och det är många, som gillar det vackra sensommarvädret, passa på att njuta nu de närmaste dagarna. Kommande helg avslutas nämligen det och vädret övergår i höst. Det kommer att vara ett rätt så markant skifte.
Detta beror till största delen på att vädret just nu är osedvanligt vackert: Ett omfattande högtryck ger svaga vindar, låt vara dimma om morgontimmarna, men också mycket soliga dagar. Den klara luften gör att temperaturerna sjunker ordentligt om nätterna och det bildas till slut dimma. Men med solens hjälp så skingras dimmorna om morgontimmarna och dagarna har varit riktigt soliga med temperaturer som på många platser, även i norr, orkat upp till och över 20 grader.
Men nu är det som sagt var slut med dessa vackert-väder-fasoner. På söndag sker ett omslag i Norrland och under måndagen sker omslaget till höst i Svealand och Götaland.
Ett lågtryck drar under lördagen in över norra Skandinavien. På söndag ligger det öster om oss vilket öppnar för nordliga vindar över Sverige.
Temperaturen sjunker med omkring 5 grader, det blir betydligt mer moln, tidvis blåsigt en del regn. I Lapplands- och Jämtlandsfjällen kommer det snö. Detta gör att det kommer att kännas betydligt mer höstlikt i nästa vecka, med ca 5 grader lägre temperatur än idag.
Nu skall vi kanske skilja på höst och höst. Enligt en lite torr definition av höst så skall dygnsmedeltemeraturen vara under +10 grader, fem dygn i sträck. Enligt den definitionen är det redan höst i stora delar av västra Norrland. De kalla nätterna har dragit ner medeltemperaturen, men det soliga och varma vädret om dagarna gör att det känns som sensommar på många platser även i Norrland.
Men från och med söndag/måndag så kommer det inte råda något tvivel om att sommaren är slut och att hösten gjort entré. Detta inte bara Norrland utan även i Svealand och Götaland. Det betyder dock inte att det blir höst enligt definitionen i hela landet, men ett markant skifte mot höstväder kommer att kännas även i södra Sverige.
Gillar du sol, svaga vindar, morgondimma och högtryck? Ta dem inte för självklara utan passa på att njuta kommande dagar. Snart är de historia.
/Martin
Gött. Hoppas även på tidig vinter med massor av snö.
@Martin, har du någon aning om hur årets vinter kommer att te sig? Kall, varm, mycket snö eller lite? Är själv en vinterfantast och förra vinter var inte så mycket att hurra över så en ”riktig” vinter hade inte varit fel.
Mvh
För Stockholms del ser det enligt prognosen ut att ”sommaren” kommer stanna kvar september ut 🙂 Får hoppas att den även vara oktober ut och därefter en lång mild höst som varar till slutet av februari (då det bör bli varmt vårväder).
Blir riktigt svalt och skönt på söndag i Stockholm ☺
Sensommarväder? nah… skulle då inte kalla -4 om nätterna och +10-12 om dagarna sensommar… För här i Kiruna har vi dessutom nästan inga löv på träden kvar… och det väntas snö här på söndag, menar du inte bara njuta av det fina vädret? finns ingen värme att njuta av här 😉
Här i Skåne lär inte hösten komma på länge. Olivträd och apelsinträden får stå kvar länge till. Hoppas att vintern blir lika mild i år så jag kan låta mina olivträd stå kvar ute i trädgården.
Då antar jag att det är dags att plocka vindruvorna. Fikonen och oliverna får dock stå ute, dock övertäckta. Fixade de vintern här på Hammarö i vintras ska vi nog se till att de fixar vintern i år med.
Här nere i Blekinge väntar hösten än så länge med sin ankomst. 20 grader varmt i skuggan och strålande solsken! Jag hoppas dock att temperaturen går mer åt det svalare hållet nästa vecka!
Tror inte att det blir höst bara tillfälig höst sedan sensommar i gen
Hej Martin, nu kommer hösten så och på Arktis. Just nu är väl avsmältningen som störst för att bygga på sig igen i höst/vinter. Vad jag kunnat se är det drygt EN HEL MILJON KVADRATKILOMETER MER is än bottenrekordet. Blir det aldrig isfritt däruppe som Gore sa? Dessutom undrar jag om alla All Time High rekorden den senaste tiden på jättejätteisen Antarktis beror på den globala uppvärmningen..Får inte ihop det. Förresten hur mycket har temperaturen stigit tex de senaste 18 åren?
Isutbredningen är fortfarande mindre än genomsnittet, det behöver inte vara bottenrekord varje år för att det fortfarande skall rära sig åt fel håll, dvs minska. Isen är också tunnare och består i allt mindre utsträckning av flerårsis.
När det blir varmare så håller luften mer vattenånga och när det kommer nederbörd så blir det intensivare. Det är lite av det vi sett även i Sverige denna sommar. Samma sak gäller faktiskt snöfall: Om det är -5 så snöar det mer än om det är -15. Så ja, om snöfallet på vissa platser i Antarktis blir mer intensivt än vad avsmältningen är så kommer isen att växa. Och Ja, detta är en konsekvens av klimatförändringar.
Slutligen, de senaste 18 åren så har temperaturen i luften stigit med ca 0,15 grader. Även haven har ackumulerat en massa energi (mycket mer än luften).
Ok Martin bara för att klargöra så , om isen växer beror det på den globala uppvärmningen och om isen minskar beror det på den globala uppvärmningen. Ja så måste det ju vara då.
Läste du vad jag skrev? Antarktis är både större och påverkas av fler saker än isbitarna man lägger i ett glas med saft.
Har den energin (värmen) passarat alla ytmätningar (Argp) för där finns ju ingen temperaturhöjning. Ja jag blir inte riktigt klok på detta, värme som ger både is och avsmältning på Antarktis ? och värme som tar sig ner i djuphaven utan att passera ytan.
Haven är inte ett sugrör i ett saftglas.
masco, skulle du ge dig ut på en sjö som har dygnsgammal is för att åka skridskor?
Skilj på volym och utbredning. Det är jag säker på att du gör om du ska åka skridskor. 😉
Det är faktiskt över en miljon km² mer än 2012 nu. Lite skiljer det beroende på vilka mätningar man tittar på.
Jag har följt smältsäsongen i år i Arktis och även den kraftiga El Nino som var i antågande i våras. Sedan har atmosfären inte velat spela med så det har varit neutrala förhållanden efter det. Men det är inte slut än, just nu på gränsen till El Nino förhållanden och med utsikter som följer enligt IRI.
http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/current/?enso_tab=enso-sst_table
Under tidigare El Nino-år så har avsmältningen i Arktis varit lägre under själva El Nino perioden för att öka strax efter.
Du hittar lite tydlig grafik här.
http://ggweather.com/enso/oni.htm
Lite lat så jag länkar till en tidigare kommentar med ett knippe länkar om polerna.
http://martinhedberg.se/kallt-just-nu-och-varmt-klimat/comment-page-2/#comment-28278
I Arktis i år har det varit väldigt låg transport av is ut genom framförallt Fram (mellan Grönland och Svalkbard), men även mellan Svalbard och Franz Josephs land. En enda storm hade räckt för att det skulle blivit mycket lägre. Det handlar mer om väder eftersom isen är rena skräpet.
Jag tror faktiskt att vi kan få se en upprepning av 2012 eller tom ett rekord i avsmältning inom två år.
Antarktis tappar volym. Likaså glaciärerna. Jakobshavn hade en kraftig kalvning nu i dagarna men inga vettiga bilder via landsat pga dålig väder.
Det vi skulle behöva se är en kraftig ökning av påfrysning under flera år så att volymen ökar. Men det gör vi inte.
Trötter: Kan du på ett enkelt och begripligt sätt tala om för mig hur vintern påverkas i Sverige av detta? (El Nino, Kelvin-våg, havsvatten etc.)?
Nej. 🙂
Det finns ett knippe papper där man försökt hitta kopplingar till hur ENSO påverkar Europa och även Arktis. Men ingen av dem ger några direkta svar till hur vårt väder blir vintertid. Ökad nederbörd nere i Europa finns klarare kopplingar till, som översvämningarna i våras t ex. Men det är svårt, jag läser pga eget intresse och är novis, men en sak är uppenbar, mycket har förändrats, bara det senaste året. Både när det gäller El Nino och Arktis smältsäsong. Inget av dem har utvecklats enligt statistiken utan bjudit på överraskningar, framförallt El Nino. Som det ser ut nu kommer vi kanske att få se en gradvis stegring istället fram mot 2015. Någon gång måste atmosfären återkoppla tycker jag, den värme som finns i haven idag är utan motstycke. Augusti 2014 slog det tidigare ’all time high’ vilket var Juni 2014…
Det är omöjligt att försöka hitta rätt vad det gäller vilken vinter vi kommer att få och det har bara blivit svårare. Men chansa kan man göra om man inte är meteorolog. 🙂
Delar man upp det och enbart tar El Nino och hur det ser ut just nu, med en svag El Nino framåt Jul, så hade jag chansat på en ’Gudrun-vinter’ som 04/05. Mild inledning och kanske ett rejält blåsväder fortsatt med riktig vinter senare. En kraftig El Nino skulle nog förbättra chansen till en kall vinter som 09/10.
Uppvärmningen av Arktis påverkar vårt väder mer. Ett varmare Arktis ger försvagade jetströmmar som då börjar meandera och bidrar till fastlåsta väderlägen, hur de utvecklas i vinter går inte att säga. Kasta tärning fungerar nog lika bra, men jag säger väl en ’Gudrun-vinter’ iaf då. 🙂
Arktis hade 18 plusgrader i början av Augusti, låt vara en bit upp i luften.
http://ciresblogs.colorado.edu/icebreaker/2014/08/11/blob-of-death/
Och nu när det ser ut som att norra Stilla Havet och norra Atlanten är på väg mot högre temperaturer, som isf kommer att bidra till avsmältning i Arktis, så finns det inte mycket som talar för några riktiga vargavintrar framöver. Bara busväder.
Som det ser ut nu med våra utsläpp av växthusgaser så kommer vi inte se några större förändringar förrän tidigast 2040 och då är det för sent. Oljeborrningen i Arktis, som började i år, är en liten katastrof i vardande.
Bardarbunga har potential för att fixa en smällkall vinter åt norra halvklotet, men det kommer isf medföra helt andra oönskade problem så det är ingen lösning. Vad den hittar på kan vi dock inte göra någonting åt.
Nu ser det faktiskt ut som om passadvindarna avtar vilket är betydelsefullt för nästa Kelvinvåg, tom lite västliga vindar i västra delen av Stilla Havet (där det varmare vattnet finns). Nuvarande Kelvinvåg är snart på väg att nå ytan vid sydamerika (med varmare vatten) och nästa är på gång, nu med lite stöd av atmosfären. Även prognoserna visar tilltagande västliga vindar i västra Stilla Havet.
Modellerna börjar visa en svag men utdragen El Nino mot nästa år. Det som hänt i år var kanske bara början. Hum…
En sak till, som inte kommer må bra av en utdragen El Nino.
De som påstår att isarna växer får nu förklara varför Jakobshavn har slagit sitt rekord när det gäller kalvningsfronten som nu tydligt (enligt Landsat) dragit sig tillbaka längre än det tidigare rekordet från September 2013.
Men det kan de givetvis inte.
Tack Trötter!