Mildare och blåsigt

Det har väl knappast undgått någon att våren har gjort entré på bred front. Inte bara Götaland och större delen av Svealand har fått vår enligt definitionen, även Norrland upplever vårtemperaturer och på en del platser har det varit över noll tillräckligt länge för att våren skall ha inträffat. Detta är på en del platser i Norrland både en och nära två månader tidigare än ”normalt”.

Jag sätter normalt inom citationstecken då det normala är att det inte är normalt. ”Normalt” är bara ett medelvärde och det är sällan som det inträffar. Det normala är istället att det varierar omkring detta medelvärde.

Men det som gör denna vinter onormal är att vi befunnit oss så långt ifrån det normala medelvärdet.

Kommande dagar blir det ytterligare lite mildare. Det betyder att i stort sett hela landet (undantaget viss fjälltoppar i Lappland) får plusgrader mitt på dagen.

På fredag och lördag så blir det rätt så blåsigt. I samband med det så passerar ett par sammanhängande nederbördsområden. De kraftiga vindarna kommer att märkas i hela landet medan nederbörden främst berör Norrland samt västra Götaland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

  • Blåsigt och nederbörd i helgen, Västra Götaland? Din prognos visar strålande sol både lördag och söndag, Seglora.

      • Och 24 meter per sekund ser jag. Vad heter detta oväder då? Eller är det bara ett i mängden?

        • Man definierar inte ’oväder’ med byvind.

          Forecas prognos är inte Martins, men det hade varit kul att veta hur/om han kan påverka de prognoser som läggs ut på Klart?

          Att han faktiskt är en duktigt meteorolog, står för mig utom alla tvivel. Hur många meteorologer har du sett lägga ut egna prognoser samt uppföljningar av dem på nätet?

          • Hej.
            Nej, jag kan inte göra mycket åt Forecas prognoser. Om jag skulle upptäcka uppenbara fel så kontaktar jag dem och ber dem korrigera detta. Det kan då ta en eller ett par timmar innan det är korrigerat på nätet.

            Men vi kommer under våren att lägga om vårt system. Vi kommer att presentera såväl Foreca som SMHI och Yr. Samt en mix av dem. Nej inte allt på en gång, det blir bara rörigt. Men man kan som användare gå in och välja vilken av källorna man vill se eller om man vill se mixen.

          • Tack, du gjorde ngn kommentar tidigare om det och jag har funderat över hur ni tänkt göra. Men det låter bra.
            Sen är det väl bara ensemblekörningar för några väl valda orter kvar på min privata önskelista! 🙂

          • Du driver klart.se men prognosen är inte din? Det är väl ditt gäng som publicerar den eller?, du köper in Forecas materiel och ni presenterar den, det är väl knappast Forecas längre,eller ägs klart.se av Foreca? Är det inte din reklam heller? Menar du att det bara är bloggen som är din eller? Du tror väl inte att man förknippar klart.se med någon annan än er och dig?

          • Är det inte fair att berätta varifrån vi köper materialet som vi presenterar här på sajten?

            Källan till prognoserna vi presenterar är Forecas. På samma sätt som prognosen kan ha sitt ursprung från SMHI, Yr, DMI, DWD, MeteoGroup, StormGeo, WeatherTech, FMI, MetOffice, MeteoFrance, WeatherUnderground osv. Vi skulle kunna köra våra egna vädermodeller. Det vore en intressant meteorologisk uppgift. Men samtidigt finns det tillräckligt många andra som gör just den grejen så att vi istället kan nischa in oss på andra saker.

            När jag kommenterar vädret, antingen här eller i media så är det jag, Martin Hedberg som gör det. Det roliga är att jag/vi är oberoende och inte behöver hävda att just vår vädermodell är bäst. Vi kan istället välja att lyfta fram de scenarier som förefaller mest troliga.

            Självklart förknippar man vädret på vår sajt med oss, men jag tror också att det framgår rätt tydligt att vi köper in prognoserna från andra. Jag ställer krav på våra leverantörer att de skall hålla en god kvalitet. En intressant sak som vi kan göra med tre leverantörer är att systematiskt jämföra dem och vikta dem efter vem som håller bäst kvalitet. (Men jag är även öppen för att det inte finns några systematiska skillnader mellan dem.)

            Vårt jobb är att välja ut bra prognoser och presentera dem på ett pedagogiskt sätt.

          • Trötter, vart vill du komma? Så du menar att under en 12 timmars period där byvinden ligger mellan 17 till 25 och ner till 17 meter per sekund inte kallas för oväder? Du menar att det finns ett patent på ordet oväder eller? För övrigt har du en rätt kaxig attityd, märker du att du oftast pratar med dig själv?

          • Pratar gör jag inte, jag tänker och skriver. Jag försöker anstränga mig att göra det i just den ordningen dessutom eftersom min tankeförmåga är högst begränsad. 🙂

            Man brukar hålla sig till överenskomna definitioner. Jag förstod att du avsåg byvind på 24m/s men kunde inte se de vindhastigheterna när jag tittade.

            Även om det vore 24m/s i medelvind så är det inte klassat som storm utan halv storm. Vid 24,5m/s är det storm, upp till 28,4m/s. I medelvind.

            Klass 1 varning utfärdas vid 21m/s. I Sverige har vi ingen tradition med att namnge oväder men det har Norge och YR. Men då endast vid extremväder.

            Det finns givetvis stormar som undgår namngivning, en nyligen (som jag inte alls kan komma ihåg just nu) där YR inte namngav.

  • Hej!
    Jag har hört (vet ej varifrån) att nederbördsmängden är ungefär densamma på ett år. Så om det kommer liten mängd snö en säsong så kommer det desto mer som regn på sommaren. Sant eller falskt?
    Mvh Marie

  • Nu längtar man till Sommaren, speciellt dagar med temperaturer runt 30-strecket med varm luft från S/SO ( som tyvärr har varit sällsynt senaste 3-4 åren)

    1994, 1997, 2003,2006 och stundtals 2010 var helt underbara somrar.