Av Martin Hedberg
Notera att prognosen neda gjordes i söndag med utgångsdata data från lördagen. Nedan visas uppföljningen av experimentet med temperaturprognos för Stockholm gällande måndag-söndag.
Temperaturen fram till och med onsdagen visar att prognosen återhämtar sig efter den svaga inledningen. Observationerna följer prognosen.
Uppföljning av temperaturen för Bromma/Stockholm fram tom onsdagen.
Som det ser ut i dag så kommer den fortsatta utvecklingen troligen att följa prognosen relativt väl i alla fall fram till och med lördag.
På fredag lunch kommer troligen temperaturen att växla över från den vita linjen till den lila.
Det som är utmärkande med detta, det tredje experimentet till skillnad från de två första, är att detta missade prognsodygn två med fem grader för att därefter ”hitta tillbaka”.
Som Anders Persson sade i en kommentar: Är det möjligt att prognosmodellerna efter en svag start kan återfå stabiliteten och förmågan att återskapa verkligheten?
/Martin
Martin har baserat sin prognos på mer än en modell, men tar vi ECMWF:s prognoser för Stockholm, vilka jag har möjlighet att titta närmare på, visar det sig att också de indikerade ungefär lika kalla temperaturer under måndagen och tisdagen (14-15/1) som Martins vita linje visar. Däremot var spridningen i ECMWFs ensemblesystem, dvs måttet på osäkerheten större, det kunde blir upp -5 C eller mildare.
En fortsatt analys av ECMWFs ensembleprognoser visar att osäkerheten i temperaturen betingades av mycket stor osäkerhet i de molnprognoser som gjordes fram till fredag morgon 11/1 (avseende de problematiska dagarna måndag och tisdag).
Men från fredag kväll (11/1) blev ensemblesystemet mer säker på sin sak, vilket i efterhand visade sig vara att underskatta svårigheterna med molnen.
Nu ska man veta att de ”störningar” som läggs in i utgångsanalysen, och som driver osäkerhetsberäkningarna, görs i tryck-, temperatur- och vindanalyserna, inte i fuktigheten. Det tar alltså något dygn innan osäkerheten i de ”torra” parametrarna slår igenom också i molnen.
Så kanske borde Martin ha varit med ”osäker” i början av prognosen? Det skulle kanske se underligt ut, men det är inte alls ovanligt att en 1-dygnsprognos är osäkrare än en 3- eller t.o.m. 5-dygnsprognos. Det beror på väderläget.
Hej, hur kommer det sig att din prognos är så pass träffsäker, och prognosen över där vi bor, i Kalamata, Grekland är så ofta helt uppåt väggarna?
Exempel: igår läste jag på klart.se att vi skulle få 60mm regn det dygnet. Det kom 4… Idag ser jag att prognosen säger 77 mm regn, och det har hittills knappt kommit en droppe..
De prognoser som du refererar till från klart.se är helt i linje med vad man t.ex. hade fått från europeiska vädercentret (ECMWF), dvs i storleksordningen 40-50 mm per dygn. ECMWF anger att de intensivaste regnet kommer i natt.
Kalamata ligger i en vik med höga berg till öster. Med de nu förhärskande sydvästliga vindarna borde det regn ännu mer än om orten legat på slättmark. ECMWFs ensemblesystem har varnat för detta skyfall minst fem dagar tillbaka.
OK, skyfallet uteblir, klockan är nu 21.30 här och inte en droppe. Tre dygn, 5 mm regn istället för 120-140 mm, hur kan prognosen vara så fel???
Gunnar
PS Vi LÄNGTAR efter regn! Denna vinter är den torraste här på flera år (här, inte Grekland generellt där det regnat bra)
@ Gunnar: Kontaktade mina grekiska kollegor om regnobservationerna i Kalamata. De svarade:
Hi Anders,
Details from our Met service in Athens for Kalamata are listed below
Rain Observation values over Kalamata…
from 15/1/13/18.00 UTC to 16/1/13/06.00 UTC … 21 mm
from 16/1/13/06.00 UTC to 16/1/13/18.00 UTC … 30 mm
from 16/1/20/18.00 UTC to 17/1/13/06.00 UTC … 18 mm
from 17/1/13/06.00 UTC to 17/1/13/18.00 UTC … 16 mm
from 17/1/13/18.00 UTC to 18/1/13/06.00 UTC … 22 mm
Quite considerable amounts of rain actually, while the same more or less
weather conditions are expected for the days to come…
Så jag undrar var i Grekland du är?
Hej,
tack för ditt svar!
Och ursäkta jag skulle kanske ha nämnt att vi bor i Koroni, 30 km sydväst om Kalamata, men just den dagen då jag var i Kalamata kom inte en regndroppe där trots prognosen. Vi får alltid mycket mindre regn trots att vi är så nära Kalamata (har det att göra med att vi är på en halvö?)
Ändå, Kalamata fick tydligen 107 mm, mot prognosernas drygt 200 mm om jag minns rätt. Vi fick 22 mm (ja, det är sant). Anledningen till mitt intresse är naturligtvis att vi måste få mycket vatten under några få månader innan vi har den heta sommaren här med hot om vattenbrist, bränder, etc
Det ska bli intressant att följa prognoserna resten av vintern. Vi kan se Kalamata från vårt hus, så man kan följa regnen men naturligtvis inte vilka mängder det rör sig om…
Greklandshälsningar,
Gunnar