Av Martin Hedberg
Högtrycket med centrum över Storbritannien blir nu alltmer dominant och präglar vädret även här i Sverige. Det ger inte sol från klarblå himmel hela tiden, men i alla fall en rejäl stabilisering av vädret. Det kommer att kunna uppstå lättare regnskurar, men överlag så väntar vi uppehållsväder med bara små (0-5 mm) regnmängder sammantaget från helgen och ett par dagar framöver.
Idag fredag kommer det att dröja kvar en del kraftigare regnskurar i södra Sverige, främst över Gotland, men även i inlandet, tex Gästrikland, Västergötland, Småland och Skåne. Men i övrigt får vi mest uppehåll och/men varierande molnighet.
Till helgen blir vädret lite mer enhetligt i Sverige, man kan sammanfatta det i: Svaga vindar, växlande molnighet och 15 till 20 grader, svalare i fjällen och nattetid.
/Martin
Jag har några funderingar kring högtrycket över Storbritannien. Vanligtvis sommartid brukar ju högtryck, oavsett geografisk belägenhet, ge varmt och soligt väder, med 20-25 grader, men nu ger det nästan höstlika väderbetingelser, med vid starkt skinande sol inte mer än 19-20 grader.
Förra sommaren (2011), hade vi vid månadsskiftet juni-juli också ett högtryck över Storbritannien, men då fick vi 25-30 grader i hela Sverige, med tropiska nätter i Nordsverige. Fast då låg högtrycket i anslutning till ett mäktigt varmt högtryck över Ryssland. Sedan var ju havet, d v s Nordsjön, mycket varmare ifjol än i år, med tanke på att våren och sommaren mellan Storbritannien och Färöarna har varit ganska kylig.
Jag menar att högtrycket ligger över Storbritannien, men luften måste ändå passera över Nordsjön, och tycks av någon okänd anledning gå rakt norrut mot Island, och sedan ned över Skandinavien från nordväst, och då måste Nordsjön och Norska havet ha fångat upp runt 20% av värmen, och efterlämnar en avsvalnad och höstbetonad luftmassa över Norden. Bättre vore om högtrycket flyttade sig till Nordtyskland eller Sydskandinavien, då havet mellan Tyskland och Sverige är så grunt, och dessutom finns den uppvärmande danska landmassan där, och då skulle vi säkerligen få uppåt 25 grader. Men nu kommer den brittiska luften från nordväst, trots att England ligger i sydväst.
Är jag rätt ute i mina funderingar? Hoppas på svar!
Hej Martin!
Jag har en fråga kring de begrepp som man använder sig av i samband med väderprognoser som presenteras i media samt olika vädersajter. För att beskriva vädret i ett begränsat geografiskt område använder man ofta uttryck såsom ”vid kusten”, ”närmast kusten” eller ”inlandet”(såsom du nämner själv ovan). Vad är den meteorologiska ”definitionen” av dessa uttryck rent geografiskt, dvs ungefär hur ”långt in i landet” menar man egentligen när man nämner ett område tex ”vid kusten”? Vart ligger gränsen mellan ”inlandet” och ”kusten”. Ligger tex Stockholm ”vid kusten”? Samma uttryck används vid generella prognoser för hela Sverige(ex SVT:s Rapport) men även när man presenterar prognoser mer regionalt/lokalt (tex ABC). Är det ngn skillnad ”rent geografiskt” mellan dessa presentationer?
Martin: Bra fråga. Jag skall erkänna att begreppet inte är så distinkt som det borde vara, som tex landskapsgränser är.
Det är ju givetvis viktigt att de vi talar till har samma uppfattning om de geografiska begreppen som jag uttrycker. Och (eller kanske främst) tvärtom: att vi meteorologer använder samma begrepp som allmänheten upplever som korrekta och relevanta.
Begreppen ”vid kusten”, ”i inlandet” är även relaterade till vädret i sig. Tag tex sjöbrisen. Den ger pålandsvind och soligt väder ”vid kusten”. I det här sammanhanget kan sjöbrisen/solskenet sträcka sig alltifrån en kilometer till säg 50 kilometer in i landet. Därefter tar ”i inlandet” vid (med moln och regnskurar i det här exemplet).
I det sammanhanget är det bra att det geografiska begreppet är dynamiskt -givet att man förstår att det är sjöbrisen som skapar ett visst väder. I andra sammanhang är det givetvis förvirrande: Att man om man bor 2 mil från kusten ibland bor ”i inlandet” och ibland ”vid kusten”.
Perfekt sommar. Jag är nöjd. Ser snart fram emot en kylig och solig höst.
Solen är mycket starkare maj-juni än i augusti, därför får vi sällan några toppnoteringar vad gäller värme i augusti.
Idag har ni missat rejält i prognosen. Fronten som kom in från nordväst var uppenbarligen mycket kraftigare än vad både Klart.se och SMHI förutspådde. Just nu vräker regnet ner i Göteborg. Långt ifrån högtrycksbetonat…
Martin: Men i texten här ovan står det: ”Idag fredag kommer det att dröja kvar en del kraftigare regnskurar i södra Sverige…”.
Martin, enligt radarbilderna så är det verkligen inte fråga om några regnskurar utan om ett kompakt regnväder som under förmiddagen täckt större delen av Götaland.
Nu har det nästan slutat regna i Göteborg! Tänk att en regnskur kan hålla i sig i tre timmar… 🙂
I YR.NO:s prognos för Kiruna dagarna 9-10 i långprognosen står det endast 3-5 grader och snöblandat regn! Är inte detta lite väl tidigt för att vara mitten av augusti i norra Norrland?
Daniel – jag hade precis tänkt att posta en liknande fråga.
Ett högryck i början av augusti borde ju kunna bjuda på mest sol och i alla fall 25 grader. Nu bjuder högtrycket på mest moln och t o m lokala skurar (den väderbild vi m a o har haft hela sommaren). Och 5 grader i Sydsverige som nattemperatur känns mer som oktober/november.
Nu undrar jag igen. Enligt YR.NO:s 09.04-prognos för Kiruna skall det den 27-28 augusti vara 1-3 grader och snöfall. Morgonens prognos visade åtminstone 7-9 grader, och vid eventuell nederbörd i form av regn. Jag vet att Kiruna, Pajala, Gällivare, Abisko o s v ligger norr om polcirkeln, men det är ändå den 28 augusti, och fullt vintersnöfall enligt prognosen. Är inte detta lite väl tidigt för deras vidkommande, även om det skedde 2007, men då nattetid.