Av Anders Persson
Nu närmar sig OS i London och vädret i England är ju fortfarande rätt miserabelt -och kommer att så förbli veckan ut. Det ska bli spännande att se hur olika meteorologiska institut klarar av att prognostisera vädret under själva OS. Speciellt intressant skall det bli att se hur de så kallade ”ensembleprognoserna” hävdar sig mot de traditionella prognoserna man kan se på nätet.
Jag lade t.ex. märke till att yr.no och SMHI nu idag (tisdag) förutspådde 17-18°C för nästa torsdag den 26:e (dagen innan OS-invigningen). Deras underlag, 10-dygnsprognosen från ECMWF i Reading, England, sträcker sig bara så långt. Prognoserna verkar dock hoppiga ty tidigare på morgonen hade de lovat 22-23°, detsamma som ni kan se på Martins sajt idag (tisdag).
Ensembleprognoserna från ECMWF, 50 alternativa datorprognoser som tar hänsyn till möjliga fel, körs upp till 15 dygn. Av en kollega ute i Europa som har tillgång till dessa prognoser har jag fått veta att de för torsdagen den 26:e stöder Martins prognos och inte yr.no:s eller SMHI:s.
21-22°C är det mest troliga max-värdet med 25% sannolikhet för 25° eller mer. Det är bara 10% sannolikhet att det inte blir mer än 19°, dvs högre än vad yr.no och SMHI hävdar.
Själva vädret i London lär enligt min källa förbättras nu från söndagen den 22:a samtidigt som temperaturen som sagt är på väg uppåt –allt enligt vad kollegan har kunnat utläsa ur ensembleprognossystemet. På själva invigningsdagen på fredag kanske det blir lite svalare, ”bara” 20-21°, men risken för regn förblir liten, 25% risk för några millimeter eller mer.
Eftersom ensemblesystemet laborerar med sannolikheter är det sällan ”helt fel” eller ”helt rätt” som de konventionella prognossystemen. En del tycker att detta är tråkigt och fråntar dem underhållningsvärde. Må så vara, men jag och min kollega tillhör dem som anser att försiktighet är en dygd.
Så yr.no och SMHI kan ha rätt i sin 17-18° prognos för nästa torsdag, men sannolikheten ser inte stor ut – för tillfället.
/Anders Persson
”Oddsen låga”? HÖGA odds blir det om det är liten chans att det slår in. Sen förstår jag inte syftet med att smutskasta andra vädersajter. Är det för att DN nyligen konstaterat att SMHI gör de bästa prognoserna?
Det är ingen smutskastning. SMHI och yr.no hämtar sina 10-dygnprognoser ur identiskt samma källa (ECMWF:s deterministiska datorprognos) och eventuell individuell redigering eller modifikation berör bara de första tre, högst fem dygnen. Därefter är prognoserna identiska eller så gott som identiska. Både Sverige och Norge har i tjugo år bekostat ECMWF:s ensemblesystem, vilket ofta ger en något annorlunda och mer mångfacetterad bild av väderläget. Det intressanta nu, tio dagar före OS starten, är att se om och hur dessa två olika ECMWF system beter sig. Lägg märke till att det tydligt sägs att yr.no och SMHI mycket väl kan ha rätt i sina lite kyligare prognoser, men att enligt en tolkning av ensemblesystemet idag verkar det mindre troligt(låga odds).
En helt annan fråga till dig Martin,var går gränsen södra svealand?och då i öst
Martin: Verkligen en annan fråga, men okay: Gränsen går mellan Södermanland (som ligger i Svealand) och Östergötland (som ligger i Götaland).
Det begriper man väl att södra gränsen för södra svealand går mellan östergötland och södermanmland men var går den norrut
Martin: Den norra gränsen är väl lika självklar som den södra? Eller icke självklar. Hur som helst: Uppland och Dalarna ligger i Svealand. Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen i Södra Norrland.
OK Anders, jag är med dig, men du får nog lära dig vad odds är för något. 🙂
Vill du inte svara eller vet du inte var gränsen mellan södra och norra svealandär.
Martin: Förlåt, jag såg inte detaljen i din fråga. De få gånger jag delar in Svealand i norra respektive södra så drar jag gränsen genom halva Värmland respektive mellan Dalarna och Västmanland.
Till Peter:
Odds kan vara både för och emot något. Detta diskuteras grundligt och bra i en.wikipedia.org/wiki/Odds medan den svenska sv.wikipedia.org/wiki/Odds är lite motsägelsefull: ”Odds är inom hasardspel och vadslagning proportionen mellan vinst och insats. Ett högre odds ger mer pengar i vinst men är också mer osannolikt.”
Detta avser uppenbarligen oddset e m o t något. Men sedan heter det: ”Oddset för att något ska inträffa räknas ut genom formeln p/(1-p), där p är sannolikheten för att händelsen ska inträffa.” En chans på 20% ger enligt denna formel oddset 1/4, medan den typ av odds som artikeln mest handlar om, t.ex. 4-1, och som är den vanligaste, skulle beräknas enligt formeln (1-p)/p (som aldrig nämns i artikeln).
Odds e m o t är vanligast så att vi inte förväxlar 1/4 (odds för) med 1/5 (sannolikhet för).
Tack Peter för att du lockade mig att fördjupa mina kunskaper i vadslagning!
England är känt för sina regniga somrar, t o m mer känt än Sverige. Ifjol sade man i Midlands att 2011 var ”The Year When Summer Never Came”, med tanke på allt ösregnande och höstlika temperaturer. 1 oktober ifjol hade dock Birmingham 28 och London 30 grader varmt.
[…] mönster ser vi för vädret i London. Ett väder som Anders såg som en sannolik utveckling i en artikel tidigare i veckan om vädret inför OS-invigningen. […]
Ja Anders, vi bor ju i Sverige? 🙂