Av Martin Hedberg
Noterar ni att det är blåsigt?
Det är friska till hårda sydliga vindar som sveper upp över landet i dagarna. De skapas av tryckgradienten (skillnaden mellan lufttrycken över ett visst avstånd) mellan ett djupt lågtryck över Atlanten och ett mäktigt högtryck över Ryssland.
Nåväl, det blåser inte lika mycket hos oss som på de Brittiska öarna och det regnar inte lika mycket som i Norge.
Men hösten är här.
/Martin
Det blev en mycket otrevlig upptäckt när jag kollade prognosen vid lunchtid idag.. helt plötsligt hade nederbörden för torsdag gått från 0 mm till 11 mm smhi Yr 22 mm Klart 20 mm i kristinehamnstrakten, det har ju heller inte svängt senaste dagarna utan legat stadigt på noll förut …det här är ett mardrömscenario när det hoppar så för en bonde som planerat att så då. Vad tror du om nederbörden Öster om vänern på torsdag, blir det dom höga siffrorna??
Martin svarar: Det är det kraftiga regnet över Norge som i så fall rör sig österut till oss. Det är en typisk situation när man ligger nära en vädergränszon: Det kan kasta från uppehåll till regn mellan två prognoser.
Jag har tittat på ytterligare ett par prognosmodeller. De är globala så upplösningen över Sverige är inte den mest detaljerade, men de drar alla in nederbörd över oss under torsdag och fredag denna vecka.
Mängderna ligger i något av fallen på 10-20 mm på tolv timmar, medan någon annan modell nöjer sig med 5-10 mm. Det förefaller vara omkring ett dygns regnande.
Vad har du för kommentarer till rykten om en kommande vargavinter?
http://rt.com/prime-time/2010-10-04/coldest-winter-emergency-measures.html
Martin svarar: Påståendet verkar lite dåligt underbyggt. Om man inte kunde förutse sommarens värmebölja, hur skall man då kunna förutspå vinterns kyla? Därtill är argumentet att ett par grader under normal temperatur nu i dagarna skulle bekräfta deras tes helt uppåt väggarna.
Det är en intressant observation om Golfströmmen skulle minska i omfattning/styrka. Dock sker det hela tiden stora variationer och en trend behöver observeras under lång tid, flera tiotals år, för att man kan säga att det är en trend.
Att utifrån de uppgifter som presenteras i artikeln påstå att det dels skall bli den kallaste vintern på 1000 år, dels att vi, om än bara regionalt, är på väg in i en ny istid, det är barockt och högst ovetenskapligt.