Kopiöst med regn från tropiska cyklonen Ida

Nån kanske drar en lättnadens suck när man läser att den tropiska cyklonen ”Ida” dragit in över land och nedgraderats från en kategori 4 till en kategori 1-orkan. Det betyder förvisso att det inte blåser lika kraftigt som tidigare. Inte dubbla orkanstyrkan 70 m/s (250 km/h) utan ”bara” 35 m/s i medelvind.

(Som referens kan vi ta det som etsats sig fast i det svenska mannaminnet, Stormen Gudrun, som hade 33 m/s som högsta noterade medelvind.)

Dels så fortsätter Ida att leva vidare som en tropisk storm och röra sig åt nordost över den amerikanska kontinenten.

Dels så är det vattnet som är den stora grejen, inte vindarna.

Ackumulerad nederbörd 36 timmar från stormen Ida (tidigare tropiska cyklonen Ida) måndag 30 augusti kl 00 utc till tisdag 12utc 31 augusti 2021. Grafik från Weathermodels.com

Det regnar, och kommer att regna, kopiöst. Det gör så hela kommande veckan där Ida drar fram. Och när det har slutat regnat så ska vattnet leta sig fram över stock och sten, fastigheter och vägar, åkrar och industrimark på sin väg tillbaka till sjöar, grundvatten och havet.

Den översta kartan visar ackumulerad nederbörd under 36 timmar, från och med midnatt idag till tisdag kl 12 utc. Den har ett maximum på 14,2 tum, dvs 360 mm. Det är två till tre gånger så mycket som det som orsakade översvämningarna i Gävleborg i mitten av augusti. Och med all respekt för de översvämningarnas omfattning, det som faller över östra USA den här veckan kommer över en större yta.

Och det håller på veckan ut. Kartan nedan visar hur regnet kommande dagar beräknas svepa över Louisiana, Mississippi, Alabama, Tennessee, Kentucky, West Virginia, Virginia, Pennsylvania, Maryland, Delaware och New Jersey (hoppas jag inte glömt nån).

Ovädret och regnandet intensifieras med total nederbörd i storleksordningen 1-300 mm över i stort sett halva Pennsylvania.

Ackumulerad nederbörd 108 timmar från stormen Ida (tidigare tropiska cyklonen Ida) måndag 30 aug – fredag 3 september 2021. Grafik från Weathermodels.com

Vi mäter in storleken och namnger ovädren efter de vindstyrkor de genererar. Och vindarna orsakar stora skador. Men det är vattnet som genererar de riktigt omfattande problemen. Både på natur, infrastruktur och som orsakar förlust av människoliv. Som en tumregel kan man säga att vatten står för över 80% av problemen.

Många skador är irreparabla, andra tar många år att läka. Det kommer att ta lång tid efter att vindarna bedarrat innan spåren och såren av tropiska cyklonen Ida har läkt.

/Martin

About author View all posts

Martin Hedberg

Meteorologen

4 CommentsLeave a comment

  • Detta måste vara den kallaste och sämsta augustimånad jag kan minnas. Är det inte meningen att det skall bli varmare om vi nu har en så kallad global uppvärming? Känns som vi blivit bestulna på en hel sommarmånad i år.

    • Den här sortens logik och resonemang präglar ”klimatskeptiker”. Och det kvittar hur ihärdigt och många gånger man förklarar skillnaden mellan regionalt väder och globalt klimat. Det går liksom inte in.

      Eller jag tror det gör det, men det här är den sortens halmstrå som man, förnekare, lobbyister och tvivlare, har kvar i sin verktygslåda för att sprida tvivel över vetenskapen.

      Det har gått bra alldeles för länge, det är därför vi sitter pyrt till när det gäller omställning till hållbarhet. Men det är nu dags att lägga om kursen och ta ansvar för sina handlingar. Och då duger inte det du framför här ovan, Klimatskeptiker.

    • Jämfört med perioden 1961-1990 verkade augusti vara en högst ordinär månad för Sveriges del. Det har alltså gått rätt långt med uppvärmningen när den betraktas som kylig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *