Irma, en på många sätt stor cyklon

Det som kan plocka mer Irma på jorden lite grann i alla fall är att cyklonen passerar över land. Irma är på väg att tangera Karibiens östra sida. Så länge Irma är till havs så kommer den att hämta mer energi från det, av en händelse, varma havet (29-30°C). Irma kommer då att bli en kategori 4 eller 5 orkan.

Men om orkanens centrum passerar över Dominikanska republiken, Haiti och Cuba så stör topografin (berg och skog) luftens rörelser, dessutom får den lite mindre latent värme från haven. Irma blir då ”bara” en kategori 2 eller 3 orkan.

Havets värmeinnehåll. Källa: University of Miami.

Nu kan ju ingen välja, men man kan fråga sig vad som är minst dåligt och hur samhällena påverkas i olika scenarier. Extremt kraftiga vindar, ”storm surge” (vattenmassor från havet som pressas in mot land och får havsnivån att stiga), kraftig nederbörd och jordskred lär det bli i alla fall. Men i olika volymer och proportioner.

Så kommer vi till Florida där Irma kommer att göra sig gällande på fredag eller lördag. Kanske kommer man att evakuera delar av staten. Det tar dock ett par tre dagar så beslut om detta kommer att komma på tisdag eller onsdag. För ett par dagar sedan fanns fortfarande optionen att Irma skulle tangera Karibien och sedan svänga kraftigare norrut, men nu tyder alltså alltmer på att Florida kommer att beröras av cyklonen.

Men fokusera inte så mycket på ”landfall”, dvs om centrum på orkanen kommer in över land. Irma växer ytterligare och ser inte bara ut att bli en 4:a, utan också en väldigt stor cyklon med ett vindfält som sträcker sig långt ut från dess centrum.

Traditionellt sett har orkanen med namn som börjar på bokstaven ”I”, dvs säsongens nionde cyklon, varit de som oftast pensionerats. Cyklonernas namn återanvänds, men om de skapat tillräckligt stor förödelse så ”pensioneras” namnet. Och orkaner men ”I” som begynnelsebokstav är de som oftast pensioneras.

Och hur intressant det är med orkaner som hotar USA så vill jag återigen poängtera att det pågår flera andra extremväderhändelser, en del ännu mer dramatiska, på andra platser på jorden. Men vi orkar väl inte ta in alltför mycket? Även om vi borde börja öva.

/Martin

16 tankar på “Irma, en på många sätt stor cyklon”

 1. Man vare sig orkar eller lyckas hitta allt. Om man försöker dvs.

  Martin, apropå att börja öva, det är bara två veckor kvar för att anmäla sig till en, i alla avseenden historisk mara, på Sveriges framsida. 😉
  http://www.goteborgsvarvet.se/goteborgsvarvet-marathon-2021/information-om-anmalan/

  Sparade ner ECMWF 12z prognos från den 12:e Augusti, gällande Söndagen den 10:e September via Tropicaltidbits, som visade att IRMA skulle gå rakt in i golfen:
  https://s26.postimg.org/peh999j49/Aug31-12z_ecmwf_z500_mslp_watl_11.png
  Här senaste 12z för Söndag:
  https://s26.postimg.org/fv7kfsvm1/Sep04-12z_ecmwf_z500_mslp_watl_7.png
  Även den prognosen kan bli historisk.

  Svara
 2. Har aldrig varit med om att tropicaltidbits varit så nedtyngd som idag, svarade inte ens när jag provade första gången. Här är ECMWF 12z från idag:
  https://s26.postimg.org/id6c7bax5/Sep05-12z_ecmwf_z500_mslp_watl_7.png

  När jag väntade på att sajten skulle kvickna till, blev jag sittande och läsa det här:
  CloudSat and CALIPSO within the A-Train: Ten years of actively observing the Earth system
  https://doi.org/10.1175/BAMS-D-16-0324.1

  Fastnade framförallt i sektion 5 och fig 5. Molnens roll har det pratats om länge, kort så har man sagt att låga moln kyler och höga värmer och att de totalt sett har en avkylande effekt på ca -20W/m². Ett kort citat från sektion 5:
  ”the net radiative effect of clouds is now much less dominated by low clouds and appears as more a mix of effects from low, mid-level and multiple-layered clouds.”
  Exemplet i Fig5:
  https://s26.postimg.org/f6ge1ffux/Fig5.png
  Stora skillnader jämfört Hartmann et al. Vintertid mot polerna är det enbart positiva värden. 🙁

  Svara
 3. ECMWF 00z från idag, återigen för just Söndagen.
  https://s26.postimg.org/6rnwav8jt/Sep06-00z_ecmwf_z500_mslp_watl_7.png
  För Måndag visar prognosen att Irma viker av tvärt norrut och besöker Miami.
  Ensemblerna visar att det nu är närmast säkert att Irma får landkänning. Ca 95% av dem träffar USAs kust.

  http://edition.cnn.com/2017/09/05/us/hurricane-irma-puerto-rico-florida/index.html
  Floridas guvernör Rick Scott uppmanar folk att ta Irma på allvar. Hur vore det om han själv tog vetenskapen på allvar?

  Svara
 4. Får man vika av till vår egen ankdamm lite?
  Vi flyger mer än någonsin. Swedavia har inte uppdaterat för Augusti men det här är Juli.
  https://www.swedavia.se/contentassets/40c868cfca874b1e8fe5d20c22cbbc97/swedavia_201707.pdf
  Återigen nya rekord i personbilsförsäljningen för Augusti.
  https://s26.postimg.org/y57bu807d/nyregaug17_Bild1.jpg
  Samtidigt sitter företrädare för den branschorganisationen helt glatt och hävdar att Mattias Goldmann har fel när han anser att ökningen inte är glädjande rent miljömässigt.

  Det är dags att släppa fantasierna och ta vetenskapen och det som händer runt om på planeten på allvar. Verkligheten kan faktiskt ha ett slut, till skillnad från fantasy-rullar.
  https://youtu.be/geVYIHOat5o

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: