Av Martin Hedberg

Våren gjorde ju en lite annorlunda entré i år. De första landskapen som enligt definitionen fick vår var nämligen Hälsingland, Jämtland och Lappland. Och det skedde redan i slutet av februari. Det var kanske just därför som ingen tog våren riktigt på allvar, inte ens våren själv och i synnerhet inte vintern. Man känner att det liksom inte går att ta en årstid på allvar om den försöker ta sig in köksvägen. Det kan inte vara på riktigt.

Och det var det inte heller. Men medan alla stod häpna över att Norrland fick den första vårkänningen så kom våren även till Götaland. Dock var den kloke skeptisk. Ty nu, knappt två veckor senare, så rasar kalluften ner över Skandinavien igen. Högtryck, javisst. Solsken likaså. Men luften är frusen och det som tidigare var porlande gammal-snö, det blir nu isbark och skare.

Det är mars och det är en vintermånad. Prognoserna säger att temperaturen sjunker och därefter planar de ut. Men det är fortfarande vinter, även i söder. Det är dock ingen ny istid. Bara en meanderande, böljande, jetvind som styr vilka platser som får varmluft respektive kalluft, lågtryck och högtryck.

För vår del blir det högtryck, sol om dagarna och rejält med minusgrader om nätterna.

/Martin

33 Comments

 • Du har helt rätt Svenne, det finns liksom inget alternativ till underbara Skåne bla av de anledningar du nämner. Så är det bara.

 • @Svenne det verkar som du förväxlat Skåne med något sydligare liggande land. Eller var har du varit de senaste 3 vintrarna? Inte i Skåne verkar det som. Om du spelar golf året runt måste du nog vara rätt ensam om det. Jag har varit ute och vandrat på en del golfbanor de senaste vintrarna i 3 dm snö och inte sett en endaste golfspelare. Och skönt är väl det! Jag gillar inte människor som stöder naturskövling för en löjlig sports skull.

 • Härligt att vintern stannar ett tag till. Tänker åka lite skidor här i Stockholmstrakten men jag vill ha mer snö.

 • @Lennie

  Vintrarna 2009/10 respektive 2010/11 var tämligen snörika i Skåne, emedan fjolårets vinter var ytterst snöfattig, så bortsett från ett par veckor kring månadsskiftet januari-februari, hade det gått alldeles utmärkt att spela golf i Skåne. Innevarande vinter har det växlar mellan snötäcke och barmark, vilket jag kan intyga då jag flera gånger under vintern besökt min sommarstuga. Slutsatsen blir att innevarande vintern stundom lämpat sig för golf, medan den under vissa delar inte å det närmaste lämpat sig för denna sportaktivitet.

 • Lennie, frågan är väl om du varit in skåne, kanske i norra skåne. Här i södra skåne är flera banor helårsöppna. Visst har väl de senaste, för skånska förhållanden extrema vintrarna, inneburit några veckors uppehåll i golspelandet, men lite längre perspektiv har vi. Snart är vi tillbaka till normalläget. Och golf är en underbar sport. Jag åker gärna alpint men då blir det just alpint, alltså söderut. Skåne är nära till Alperna också…

 • jeppe säger: fredag den 8 mars 2013 klockan 10:06

  ”tendensen de senaste 10 åren är:
  långa solfattiga/kalla vintrar
  kalla solfattiga/blåsiga vårar
  blåsiga solfattiga eller varma regniga solfattiga sommrar
  men höstarna har blivit klart varmare med samma blöta

  som norrlänning i skåne är det ren tortyr med denna eviga blåst.
  har inte riktigt förstått varför skåningar är så rädda för träd, från vårt köksfönster är det numera fritt blås från Moskva.”

  Jag delar din känsla även om jag inte vill precisera så i detalj. När nu den här vintern har dominerats av högtrycksväder blir jag inte förvånad alls om kommande sommar kommer att domineras av lågtryck och ostadigt väder med ömsom regn och blåst och någon solglimt mellan. (svensk sommar?)

  Solen var är den? och vart kommer detta eviga blåsande ifrån?

  Det är frågor jag också brukar ställa mig men numera har jag lärt mig att jag får trösta mig med den (vanligtvis) långa hösten som kan ha med sig ganska skönt uteväder. I höstas var det inte förrän i slutet av november som man riktigt började märka att vintern närmade sig.

 • i alla fall ingen ny istid. det var det viktigaste. Annars har vi det hyfsat i Skåne. Kalla vindar just nu… meeeeen , snödropparna jag fotograferat i år vet annat.
  🙂

 • men är inte mars en vårmånad? Trodde mars, april och maj var vår, juni, juli och augusti sommar, september, oktober och november höst och december, januari och februari var vinter????

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: