På tisdag börjar orkansäsongen

Martin säger: På tisdag börjar den officiella orkansäsongen i Mexikanska golfen. Den håller på från första juni till sista november. Det här tillför en ny dimension till arbetet med att stoppa läckan av oljekällan som flödat i en dryg månad.

De kraftigaste orkanerna brukar i och för sig inträffa i augusti-september, men redan så här års kan det alltså uppstå orkaner. Det hänger samman med att det blir allt varmare i vattnet. Den ökade sannolikheten för orkaner skapar ett nytt orosmoment. I synnerhet som försöken att stoppa läckan drar ut på tiden. Och på det har vi allt saneringsarbete.

I en tidigare blogg har vi skrivit om huruvida oljefläcken kan påverka förekomsten av orkaner. Nu står vi alltså inför frågan om hur orkaner påverkar arbetet med att täta läckan samt saneringen av oljan.

Orkanen Katrina 2005

Orkanen Katrina 2005

En orkan kommer dels att handgripligen påverka själva arbetet med att täta läckan som ju sker från fartyg och oljeplattformar. Dels kommer en orkan att blanda om den olja som redan finns på och i vattnet.

Därtill kommer en orkan att sprida oljan in över land, dels med vågor som sveper in med det högvatten som orkanen skapar, dels genom luften eftersom orkanen suger upp såväl olja som vatten i luften. Olja som har potentialen att trilla ner långt in över land.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg