Mer snö och ostadigt väder

Av Martin Hedberg

Hur mycket snö kan det komma? är det säker många som undrar. Svaret är att det kan komma rätt mycket snö. Det finns inga specifika maxbegränsningar. Naturen är inte heller funtad så att den ger ”lagom” utifrån vad vi människor behöver eller tycker är tillräckligt.

Det finns rimliga begränsningar över hur intenisvt snöandet kan vara. Men det som verkligen gör skillnad för snötäckets tjocklek är hur länge det snöar.

Och efter att ha haft en ordentligt kall inledning av vintern så har vi nu kommit in i en period med vandrande lågtryck som dumpar sitt innehåll över Europa.

Lågtrycken sätter även sin prägel för oss som skall utfärda prognoser. Lågtrycken gör att felen i prognoserna snabbt blir stora. Lågtrycken innebär ett stort mått av labilitet, inte bara i luftmassan, utan även i prognoskvaliten. Detta märks tydligt när det finns ett stundande datum som många är intresserade av att veta vädret inför, typ Julafton.

Ännu är detaljerna diffusa, men det förvånar väl inge att det blir en vit jul. Kanske lite för vit då det på vissa platser kan komma ytterligare både en, två och tre decimeter nysnö kommande dagar.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • När tar det slut då? Jag har ägnat massor av timmar åt att skotta denna vidriga snö….Och jag är inte klar än…massor av timmar jag hade kunnat använda till något trevligt istället för denna fullständigt meningslösa sysselsättning..Jag vill ha en grå jul med brunt slask….

 • Hej!
  Kan det vara besvärligt under Julafton i trafiken mellan Nyköping och Danderyd ???

  Martin svarar: Ja, det kommer troligen att vara ostliga vindar och snöa i Götaland och Svealand under julafton. Det gör att det med stor sannolikhet blir uppstår väderrealterade problem i trafiken, främst i de östra landskapen. Förvänta dig att resan tar längre tid än vanligt (behöver inte bero på olyckor, kan lika gärna vara pga sänkt hastighet). Kanske går det att åka dagen innan då vädret ser lite bättre ut?

 • Brumtore: hur kan man gnälla över snö? det är ju fantastiskt!! förutom förra året så har det inte varit så här mycket fin snö för barnen på hur många år som helst. pallar du inte skotta så köp en snöslunga då! Dessutom får du ju träna ditt feta arsle också! Perfekt!

 • Hej!

  Vi ska köra från Halmstad till Stockholm den 23/12 med start kl; 07.00 hur besvärligt kan vi förvänta oss att det blir?

  mvh /

  Martin: Ett nederbördsområde drar under torsdag morgontimmar in över Götaland, men tyngdpunkten på det intensivaste ser ut att ligga över Danmark respektive Tyskland. Man kommer vidare att prioritera framkomligheten på de stora vägarna.

 • Kan det bli regn i Malmö Julafton?

  Martin: Det ligger nära noll grader, men nederbörd torde i så fall komma som blötsnö.

 • Nej det är inte mycket snö, i Arvika är det bara 15 cm förlite för att göra bra skidspår. När kommer snön till västra svealand? Här har det varit kallt och torrt hittils.

  Martin: Vi hade samma problem för någon vecka sedan i Jämtland. Där har det nu kommit snö, men för er del ser det ut att dröja.
  Jag håller med om att snön kunde vara lite mer jämt fördelad över landet 🙂
  Tänk om man samtidigt kunde få det att snöa i skogen och på fält, men inte på vägar och sjöar 🙂

 • Hej.

  Det svänger, inte minst i temperaturprognoserna för tillfället. Jag och min familj åker till Skåne på Annandagen och senast igår såg det ut att bli plusgrader i den nordvästra delen. Idag lutar 14-dagarsprognosen mer mot minusgrader. Är läget svårbedömt?

  Martin: Japp.

 • Hur mycket snö kan vi räkna med i inre Småland under julhelgen? Nu har vi runt 4 dm.

 • Vi åker från kalmar till ödeshög på julaftonsmorgon vid 07, hur besvärligt blir det med snöfall osv?

 • denna underbara snö visst man har fått skotta mycket men det bekommer mig inte julen ska vara vit med massor av snö.

 • Idag är det mellan 40-70cm snö på otjälad mark i östra skåne.Enligt dom som har upplevt vintrar sedan 1930-talet har det aldrig vari så mycket snö innan jul.

 • Hej
  Jag ser fram emot en skön skidresa till Åre i februari. Av den anledningen har jag följt er sida en del på slutet och till min besvikelse sett att ni väldigt ofta bommat i prognoserna. Det har fallit betydligt mindre snö än det förväntade. Hur kommer det sig att just Åre så ofta blivit utan dessa sköna dumpar?
  Tacksam för svar, Magnus

 • Hej! Jag förstår att det inte går att säga något om det fortsatta vintervädret. Men kan du inte bjuda oss på någonting. Ge oss lite proffsspekulationer. Släpp lös ordentligt. Vi halshugger dig inte. (Vad säger de stora experterna etc)

  Väderintresserad i Arvika.

 • Här i strömstad har vi typ bara 1 dm. Just nu snöar det en del! 🙂 Men det kanske bara blir en 15 cm, knappt. Eller ja, det är väl svårt att bedöma nu när det snöar, kanske! Men har bara en fråga, att det har stått jättälänge att det ska snöa i Strömstad dagen innan, och på Julafton, men idag står det 0 mm på båda dagarna. Jag vill gärna få ett så tydligt svar som möjligt, kommer det egentligen komma snö då i Strömstad, tror du?

 • Hej ! Varför kommer det alltid nysnö men inte Gammelsnö ? Räcker det inte att säga & skriva att det kommer snö , eller hur ?

  Martin: 🙂

 • Vi skall till Skåne den 26 december. Igår tittade jag hur vädret skulle bli, och det stod då +3 grader och regnskurar för Ingelsträde, men idag står det -6 grader och snö. Kan hända att avresedagen måste skjutas fram om det blir så, hoppades verkligen på mildare väder. Kan det bli det?

 • Vi ska köra ca 03.00 natten till den 23:dje från Hässleholm till Sturups flygplats,hur blir vädret då?

 • Ursäkt tonen i morse, var lite sliten efter att ha skottat länge… det jag egentligen var intresserad av är om vi kan förvänta oss något mildväder överhuvudtaget, reumatismen blir mycket sämre när det är så här kallt och det tar lång tid för mig att skotta.
  Och du har rätt beträffande min övervikt, trodde inte det märktes i uttrycket. Jag ska inte skriva något för jag bara retar upp någon fast det inte är meningen. God Jul på er allihopa. speciellt VitSnöÄrNice.

 • som jag sa: köp snöslunga, eller hyr in någon. Personligen hoppas jag att det kommer ännu mer snö. God Jul 🙂

 • Vit jul..och inte rimligt alls. Stora dalande flingor innebär oftast trafiksvårigheter och kaos. Tänk vad vi alla önskar en vit jul…och nu är den här. Gnistrande snö och flingor som virvlar.
  Klart det blir jobbigt att resa i det vädret… men när vi hoppas på en vit jul.. vad är det då egentligen vi önskar? Att snön ska ha fallit innan?
  Det känns konstigt Hur ska vi ha det, Skåningar?
  Jag njuter kolossalt av denna vackra vita värld Skåne för en gångs skull får vara vid jul.

  God Vit Jul alla på Klart.se önskar vi alla på Vildvaeder.se